Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ιρακινοί και η BP πήραν τα πετρέλαια του Κιρκούκ αλλά οι Κούρδοι με τους Ρώσους ελέγχουν τον αγωγό

Οι Ιρακινοί και η BP πήραν τα πετρέλαια του Κιρκούκ αλλά οι Κούρδοι με τους Ρώσους ελέγχουν τον αγωγό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Κούρδος βουλευτής του ιρακινού Κουρδιστάν, Ντιλσάντ Σααμπάν, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενέργειας και φυσικών πόρων, σε δηλώσεις του στο ρωσικό Sputnik είπε ότι η παράδοση της περιοχής του Κιρκούκ στην ιρακινή κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν οι Κούρδοι το 50% των εσόδων τους από το πετρέλαιο.

Στις 25 Σεπτεμβρίου οι Κούρδοι του Ιράκ διεξήγαγαν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους. Το 90% ψήφισε υπέρ ενός ανεξάρτητου ιρακινού Κουρδιστάν.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης εναντιώθηκε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και έστειλε ιρακινά στρατεύματα να ανακαταλάβουν τα εδάφη που είχαν περιέλθει σε κουρδικό έλεγχο από το 2003 και μετά και κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Πρόκειται για περιοχές που δεν συμπεριλαμβάνονται στην επικράτεια του ιρακινού Κουρδιστάν, οι Κούρδοι όμως τις θεωρούν δικές τους.

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, διεξάγεται διαπραγμάτευση μεταξύ Κούρδων και Ιρακινών για το καθεστώς αυτών των περιοχών, παρά την παράδοσή τους στα ιρακινά στρατεύματα.

“Η ιρακινή κυβέρνηση και η [βρετανική] BP δεν θα μπορέσουν να αρχίσουν την άντληση του πετρελαίου του Κιρκούκ και τη μεταφορά του στην Τουρκία [μέσω αγωγού] δίχως τη συνεργασία της Rosneft [ρωσικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας] και της κουρδικής κυβέρνησης. Η συμμετοχή της Rosneft στο αγωγό του ιρακινού Κουρδιστάν είναι στο 60%. Γι ‘αυτό, η BP πρέπει να συμφωνήσει με την Rosneft για την από κοινού εκμετάλλευση των αποθεμάτων του Κιρκούκ και τη μεταφορά στη συνέχεια του πετρελαίου στο τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν [ανατολική Μεσόγειος]”, είπε ο Κούρδος βουλευτής Ντιλσάντ Σααμπάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο Κούρδο βουλευτή, η τοπική κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν πήρε τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος Φις-Χαμπούρ, που είναι και το μόνο σημείο από το οποίο το πετρέλαιο μπορεί να μεταφερθεί στην Τουρκία, καθώς ο ιρακινός αγωγός μεταφοράς πετρελαίου καταστράφηκε από τους τρομοκράτες και για αυτό η Βαγδάτη πρέπει να συμφωνήσει με την Ερμπίλ.

Ο Σααμπάν ξεκαθάρισε ότι όλα τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί μεταξύ της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης με ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της ρωσικής Rosneft, είναι σύμφωνα με το ιρακινό Σύνταγμα. Η Βαγδάτη από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι αυτές οι συμφωνίες δεν είναι νόμιμες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Οι Τούρκοι έχτισαν ακόμα έναν οικισμό ισλαμιστών εποίκων στη Β/Δ Συρία

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μπορεί να ζημιώσει τη Ρωσία στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr