Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παραμένει στη φυλακή ως Γκιουλενιστής ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας

Παραμένει στη φυλακή ως Γκιουλενιστής  ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την Τετάρτη να παραμείνει υπό κράτηση ο πρόεδρος του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας, που κατηγορείται ότι ανήκει στο δίκτυο του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί τον «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος του καλοκαιριού του 2016.

Μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο Τανέρ Κιλίτς παρέμεινε «υπό προσωρινή κράτηση, παρά την πλήρη απουσία αποδείξεων σε βάρος του» γνωστοποίησε η Διεθνής Αμνηστία στον ιστότοπό της.

Δικάζεται με άλλους δέκα ακτιβιστές

Ο Κιλίτς δικάζεται μαζί με άλλους δέκα ακτιβιστές, υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανάμεσά τους η διευθύντρια της Αμνηστίας στην Τουρκία, η Ιντίλ Εσέρ, ένας Γερμανός υπήκοος, ο Πέτερ Στόιτνερ και ένας Σουηδός ακτιβιστής, ο Αλί Γκαραβί.

Όλοι τους κατηγορούνται ότι παρείχαν βοήθεια σε τρεις «τρομοκρατικές οργανώσεις», το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και την ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C.

Την ίδια ώρα, το δικαστήριο αποφάσισε την άρση των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί σε βάρος των υπόλοιπων κατηγορουμένων που δεν βρίσκονται υπό κράτηση και παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, διευκρίνισε η Αμνηστία με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο τουρκικό Twitter, προσθέτοντας ότι η επόμενη δίκη έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την 31η Ιανουαρίου 2018.

Οι Γκαραβί και Στόιτνερ, που είχαν συλληφθεί τον Ιούλιο και αποφυλακίστηκαν στα τέλη Οκτωβρίου, έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

«Πρόκειται για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία να διορθώσουμε μια κατάφωρη αδικία» ήταν η αντίδραση του Τζον Νταλχούιζεν, του διευθυντή του προγράμματος Ευρώπη της Διεθνούς Αμνηστίας, σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Κιλίτς συνελήφθη τον Ιούνιο με την κατηγορία ότι ανήκει σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση».

Οι τουρκικές Αρχές του καταλογίζουν μεταξύ άλλων ότι χρησιμοποίησε την εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ByLock, που σύμφωνα με την Άγκυρα ήταν το μέσο επικοινωνίας των πραξικοπηματιών.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο κατηγορούμενος «απέδειξε, παρουσιάζοντας ως στοιχείο και τη μαρτυρία ενός ανεξάρτητου ειδικού, ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτό το μέσο» επισημαίνει η Αμνηστία στον ιστότοπό της, συμπληρώνοντας ότι ο εισαγγελέας δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η εφαρμογή υπήρχε στο κινητό τηλέφωνο του κατηγορουμένου.

Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε «την άμεση αποφυλάκιση του Τανέρ Κιλίτς» και κάλεσε την Άγκυρα να «τηρεί τις ευρωπαϊκές και διεθνείς της δεσμεύσεις».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr