Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργή στην Κύπρο για τον Αναστασιάδη – Τον κατηγορούν ότι αναγνώρισε ΑΟΖ στο ψευδοκράτος – Τι απαντά!

Οργή στην Κύπρο για τον Αναστασιάδη – Τον κατηγορούν ότι αναγνώρισε ΑΟΖ στο ψευδοκράτος – Τι απαντά!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μεγάλη πολιτική φωτιά άναψε στην Κύπρο εξαιτίας δηλώσεων του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως αναγνώριση κυριαρχίας του ψευδοκράτους (κατεχόμενα) σε μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Κληθείς να σχολιάσει τις γνωστές απειλές και λεονταρισμούς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε:

«Εάν, επιλέγουν [οι Τούρκοι] να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το όλο ζήτημα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο λόγο, με πολλούς να κάνουν λόγο για επικίνδυνες δηλώσεις που στην ουσία παραχωρούν τη μισή ΑΟΖ στο ψευδοκράτος.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του ΔΗΚΟ. Με τη χθεσινή πρωτοφανή και επικίνδυνη για Πρόεδρο Δημοκρατίας δήλωση του, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μόνο στο κομμάτι της ΑΟΖ, που δεν ελέγχεται από την Δημοκρατία, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης σημειώνοντας πως έτσι, έστειλε το μήνυμα ότι συζητά την «εξωφρενική τουρκική αξίωση για δύο ΑΟΖ».

«Ουσιαστικά ο Νίκος Αναστασιάδης εκχωρεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κατεχόμενες θαλάσσιες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν τη λύση του κυπριακού και δηλώνει έτοιμος να εκχωρήσει τη διχοτόμηση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τη λύση του κυπριακού» ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος δεν μπορεί πλέον να αποκρύψει τις προθέσεις του που είναι να οδηγήσει «την Κύπρο σε κατάσταση, που η πατρίδα μας θα είναι τουρκικό προτεκτοράτο».

«Πρωτοφανής και αδιανόητη η χτεσινή δήλωση Αναστασιάδη. Διχοτόμησε την ΑΟΖ της Κύπρου και χάρισε τη μισή στο ψευδοκράτος, δίνοντας μάλιστα ρόλο στην Τουρκία εντός αυτής. (Τέτοιες δηλώσεις φανερώνουν και το λόγο που ο κ. Αναστασιάδης κρύβεται και φοβάται τα debates με τον Νικόλα)» ανέφερε ο επιτελάρχης του Νικόλα Παπαδόπουλου Χρύσης Παντελίδης.

Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετήθηκε και η εκπρόσωπος τύπου του επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου Άννα Προκοπίου Κουκκίδου.

«Τελειώνει από την παρουσίαση του «μαστερπλαν», μιλά εκτός κειμένου και να πάλι το σαρδάμ. Την προηγούμενη φορά έκανε τη μάνα αδελφή, τώρα γενναιόδωρα εκχώρησε την ΑΟΖ μας στους Τουρκοκύπριους και στην Τουρκία. Καταλαβαίνετε γιατί ΔΕΝ τον αφήνουν να βγει σε debate…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα ο Αναστασιάδης

«Κάποιοι εσκεμμένα απομόνωσαν την δεικτική αναφορά μου στις τουρκικές θέσεις» απάντησε ο Νίκος Αναστασιάδης τοποθετούμενος για τις δηλώσεις του γύρω από την ΑΟΖ.

Όπως επεσήμανε «δεν είναι πρόθεση μου να εμπλακώ σε αντιπαραθέσεις με τον οποιονδήποτε όσο και αν κάποιοι το επιδιώκουν, όσο και αν κάποιοι προσπάθησαν με ανυπόστατους ισχυρισμούς να μειώσουν την ιστορικότητα της πρώτης επίσκεψης Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία και όσα έχουμε επιτύχει».

Ολόκληρη η ανακοίνωση Αναστασιάδη αναφέρει:

«Κατά την επίσημη επίσκεψη μου στη Σαουδική Αραβία, την πρώτη από της εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας που πραγματοποίησε Κύπριος Πρόεδρος, διαπίστωσα ότι κάποιοι στην Κύπρο, προφανώς για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, διαστρέβλωσαν και παραποίησαν εσκεμμένα δήλωση μου που αφορούσε τις απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

»Σε απάντηση και προς αποκατάσταση της αλήθειας θα ήθελα να δηλώσω τα ακόλουθα:

»(α) Η δήλωση μου διεχωρίζετο σε δύο σκέλη. Το πρώτον που αφορούσε τις πάγιες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, και συνεπώς και του ιδίου προσωπικά, και το δεύτερο σκέλος που αφορούσε τις θέσεις της Τουρκίας.

»Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις θέσεις μας, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερα αυτολεξεί πως «Η Κυβέρνηση και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει να αντιμετωπίσει καμιά απειλή δοθέντος ότι προχωρεί στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και μάλιστα επιτυχώς.

»Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει – και το υπογραμμίζω – σε όλους τους νομίμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και οι Τουρκοκύπριοι.

»Συνεπώς οι όποιες απειλές της Τουρκίας δεν έχουν θέση και δεν είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

»Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των κατοίκων, του συνόλου του κυπριακού λαού και συνεπώς δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις γιατί θέλουν (υπονοώντας τους Τούρκους) να θεωρούν ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατίας ή υπαρκτή την ‘τ/κ δημοκρατία’».

»Και προς ανάδειξη της τουρκικής αντιφατικότητας και υποκρισίας πρόσθεσα δεικτικά: «Εάν επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/Κ σε μια ‘ανεξάρτητη οντότητα’ τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην ‘αποκλειστική οικονομική ζώνη’ της εν λόγω παρανόμου οντότητας.

»Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Για να προσθέσω πως αυτό είναι θέση της Τουρκίας, λέγοντας επί λέξη: «Αλλά αυτό είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς».

»(β) Από τα πιο πάνω σαφέστατα συνάγεται πως κάποιοι ηθελημένα παρέλειψαν αναφορά στις δικές μας θέσεις όπως και εσκεμμένα απομόνωσαν τη δεικτική μου αναφορά στις τουρκικές θέσεις.

»(γ) Θέλω να επαναλάβω πως δεν είναι πρόθεση μου να εμπλακώ σε αντιπαραθέσεις με τον οποιονδήποτε όσο και αν κάποιοι το επιδιώκουν, όσο και αν κάποιοι προσπάθησαν με ανυπόστατους ισχυρισμούς να μειώσουν την ιστορικότητα της πρώτης επίσκεψης Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία και όσα έχουμε επιτύχει».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr