Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Μόσχα ο Αμπάς για να “δέσει” τη στήριξη Πούτιν απέναντι στις ΗΠΑ

Στη Μόσχα ο Αμπάς για να “δέσει” τη στήριξη Πούτιν απέναντι στις ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται τη Δευτέρα στη Ρωσία, δύο εβδομάδες μετά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπου προσμένει την εξασφάλιση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν της υποστήριξης της Μόσχας έναντι της Ουάσιγκτον, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση, που αρχικά προβλεπόταν να λάβει χώρα στο Σότσι, το ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, θα γίνει τελικά στη Μόσχα, εξαιτίας της συντριβής επιβατικού αεροσκάφους την Κυριακή κοντά στη Μόσχα, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 71 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό, όπως γνωστοποίησε το Κρεμλίνο.

Η επίσκεψη καταγράφεται εξάλλου δύο ημέρες μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον συριακών και ιρανικών στόχων στο έδαφος της Συρίας σε αντίποινα, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, για την παραβίαση του ισραηλινού εναέριου χώρου από ένα ιρανικό τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ο Πούτιν και ο Νετανιάχου είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη μετά τα πλήγματα, με τον Ρώσο πρόεδρο να προειδοποιεί εναντίον μιας «επικίνδυνης κλιμάκωσης» στη Συρία και τον ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει πως οι ισραηλινές δυνάμεις «θα συνεχίσουν να πλήττουν όλους όσοι αποπειρώνται να μας επιτεθούν».

Ο Αμπάς, ο οποίος έχει διακόψει κάθε επαφή με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά την αναγνώριση τον Δεκέμβριο του 2017 από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως της πρωτεύουσας του Ισραήλ, αναμένεται εξάλλου να μιλήσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την 20ή Φεβρουαρίου.

Οι Παλαιστίνιοι είδαν στην απόφαση του ρεπουμπλικάνου Αμερικανού προέδρου, η οποία σηματοδότησε μια ρήξη με την πολιτική που ακολουθείτο επί δεκαετίες από πλευράς των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας, μια άρνηση της διεκδίκησής τους η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει μια μέρα πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.

Ο Αμπάς, που κατηγορήθηκε από την Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι ότι δεν έχει το απαιτούμενο θάρρος για να κλείσει μια συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, απορρίπτει πλέον κάθε μεσολάβηση της Ουάσιγκτον για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης κι υπόσχεται στον παλαιστινιακό λαό ότι θα εργαστεί για να επιτύχει την πλήρη αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ.

«Με αυτή την επίσκεψη, ο κ. Αμπάς επιδιώκει εκ νέου να λάβει εγγυήσεις για την υποστήριξη της Ρωσίας, συμμάχου του από παλιά, και να εμποδίσει τον Νετανιάχου να κάνει τη Μόσχα να αποκλίνει» από τη διπλωματική της γραμμή, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλεξάντερ Σουμίλιν του Κέντρου Ανάλυσης των Συγκρούσεων στην Εγγύς Ανατολή.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε τη Ρωσία την 29η Ιανουαρίου, παρέστη μαζί με τον Πούτιν σε μια τελετή για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης στο μουσείο του ιουδαϊσμού στη Μόσχα, αξιοποιώντας την ευκαιρία που του δόθηκε για να καταγγείλει για άλλη μια φορά την πρόθεση του Ιράν να «καταστρέψει το εβραϊκό κράτος», κατ’ αυτόν.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ του αντισημιτισμού και της «ρωσοφοβίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr