Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστέςΚυπριακό ΖήτημαΙσραήλΚουρδιστάνΤουρκίαΣκόπιαΒαλκάνιαΙράν
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θα πάμε μέχρι τέλους για φυσικό αέριο σε Α. Μεσόγειο και Κύπρο λέει ο γαμπρός του Ερντογάν

Θα πάμε μέχρι τέλους για φυσικό αέριο σε Α. Μεσόγειο και Κύπρο λέει ο γαμπρός του Ερντογάν
0

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει μέχρι τέλους όλα τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Σε ομιλία του σε σύνοδο για το φυσικό αέριο στο Μπακού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είναι αποφασισμένοι να έχουν πιο αποτελεσματική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο την περίοδο που ακολουθεί, προσθέτοντας ότι θα στηρίξουν και θα υπερασπιστούν “τα αναφαίρετα και ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

“Η Τουρκία από την αρχή ακολούθησε μια πολιτική προσέγγισης μια εποικοδομητικής και δίκαιης λύσης με υπευθυνότητα”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ειδικότερα από την περίοδο του σχεδίου Ανάν το 2004 έκανε πολύ σημαντικά βήματα εντός των Ηνωμένων Εθνών ώστε να επιτευχθεί δίκαιη και αποτελεσματική λύση του Κυπριακού.

Ωστόσο, είπε, “παρά την προσέγγιση αυτή για ευημερία και ηρεμία σε ολόκληρο το νησί, η εικόνα που έχουμε σήμερα μπροστά μας είναι μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων”.

“Εάν οι Τουρκοκύπριοι παραβλεφθούν σε αυτή τον διαμοιρασμό, η Τουρκία θα είναι αντίθετη μέχρι τέλους”, ανέφερε. Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, λέγοντας ότι “δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο”.

“Οι Τουρκοκύπριοι  είναι ίσοι και κοινοί ιδιοκτήτες των φυσικών πηγών του νησιού”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο πιο λογικός τρόπος για να μεταφερθεί στην Ευρώπη και τον κόσμο το φυσικό αέριο είναι οι αγωγοί ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ, είπε. “Κάνω έκκληση σε όλες τις πλευρές της διεθνούς κοινότητας.

Ελάτε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες και αντί να αυξάνουμε την ένταση με διαμάχες και ασάφειες ας εφαρμόσουμε μια κατάσταση win-win (όλοι κερδίζουν)”, ανέφερε.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες κι ενώ οι εξελίξεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ τρέχουν παράλληλα, πληθαίνουν οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων διαφόρων μάλιστα βαθμίδων, δια των οποίων αφήνεται να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Άγκυρα ανά πάσα στιγμή και λεπτό θα μπορούσε να πλημμυρίσει ξανά τις ελληνικές-ευρωπαϊκές νησιωτικές ακτές με πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες, κάτι που σίγουρα θα προκαλούσε περαιτέρω τριγμούς στην Ε.Ε.

Σχετικά άρθρα

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr