Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έρχεται η ώρα των Τούρκων-Το αεροπλανοφόρο Iwo Jima με χιλιάδες πεζοναύτες πλέει προς την κυπριακή ΑΟΖ

Έρχεται η ώρα των Τούρκων-Το αεροπλανοφόρο Iwo Jima με χιλιάδες πεζοναύτες πλέει προς την κυπριακή ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εκρηκτικό σκηνικό διαμορφώνεται ώρα με την ώρα στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik αναφέρει ότι η παρουσία του αμερικανικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύεται, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους πολεμικά πλοία και σκάφη του σώματος πεζοναυτών, ταυτόχρονα με τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil.

Στον απόηχο της αντιπαράθεσης τουρκικών σκαφών και της ιταλικής ΕΝΙ στην ΑΟΖ, που εξελίχθηκε σε εικονική ναυμαχία, το Sputnik σημειώνει ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους, ενώ η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να κάνει χρήση ή να απειλήσει με χρήση βίας, θεωρώντας ότι είναι δικαίωμά της να προασπίσει τα «συμφέροντά» της.

Το ρωσικό πρακτορεί επισημαίνει την ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, το οποίο επιτάχυνε τις κινήσεις, αφού πολλοί πιστεύουν ακράδαντα πλέον ότι οι έρευνες θα οδηγήσουν σε ανακάλυψη παρόμοιων κοιτασμάτων «μαύρου χρυσού» σε γειτονικές περιοχές στη Μεσόγειο.

Ακολούθησε η ένταση με αφορμή την γεώτρηση στη «Σουπιά», ενώ σύμφωνα με το Sputnik από τις 21 Φεβρουαρίου πλέει προς την ίδια περιοχή το αεροπλανοφόρο Ίβο Τζίμα (Iwo Jima), με δύναμη 2.500 πεζοναυτών, προς ενίσχυση του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ.

Στις δυνατότητες του αεροπλανοφόρου περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα, ελικόπτερα Cobra, μεταγωγικά και άλλα αεροσκάφη.

Το Iwo Jima και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία αμφίβιου πολέμου προστίθενται στα πέντε μόνιμα πλοία που είναι σταθμευμένα στη Μεσόγειο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, η τουρκική άποψη διαφέρει από αυτή που επικρατεί διεθνώς για την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς η «Βόρεια Κύπρος» αποτελεί για τον υπόλοιπο κόσμο, πλην της Τουρκίας, κατεχόμενο κυπριακό έδαφος.

Από τη στιγμή που η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, το θέμα προκαλεί εντάσεις και μεταξύ Άγκυρας – Βρυξελλών.

Τουρκικά ΜΜΕ: οι Αμερικανοί θα υποστηρίξουν τις έρευνες της Exxon

Την ίδια ώρα, τουρκικά ΜΜΕ «βλέπουν» κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εκτιμούν πως δεν αποκλείεται τον Οκτώβριο τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά κατά τις εργασίες της Exxon Mobil καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρουν, οι Αμερικανοί στέλνουν πολεμικά πλοία για να συνοδεύσουν το γεωτρύπανο της Exxon Mobil στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να διαμηνύσουν στην Άγκυρα ότι αναγνωρίζουν την ανακήρυξη ΑΟΖ από την Λευκωσία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κυπρίων στην περιοχή, υποστηρίζοντας την δραστηριότητα της Exxon Mobil.

Εκτιμούν δε, ότι σε περίπτωση επέμβασης της Τουρκίας το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ θα προστατεύσει αν χρειαστεί τα ερευνητικά πλοία και το γεωτρύπανο.

Οι ίδιες τουρκικές πηγές, που επικαλούνται κυπριακά ΜΜΕ, λένε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν στις 28 Φεβρουαρίου στην Μεσόγειο τέσσερα πολεμικά πλοία: το USS New York (LPD-21), το USS lwο Jima (LHD-7), το USNS William Mclean (T-AKE-12) USS Oak Hill (LSD-51).

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μιλλιέτ Οζάι Σέντιρ σχολιάζει πως «αν μέχρι τον Οκτώβριο δεν λυθεί το Κυπριακό, ή δεν γίνουν αποδεκτά τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου, τότε υπάρχει πιθανότητα τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά».

Ο Ερντογάν απείλησε τους Αμερικανούς

Στις 3 Μαρτίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στις γεωτρήσεις στην Κύπρο, δήλωσε πως δεν μπορεί να γίνει καμία ενέργεια χωρίς τη συγκατάθεση του ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων.

«Χωρίς τη συγκατάθεση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» [σ.σ. ψευδοκράτους] και της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως συζήτησε με τον Εμανουέλ Μακρόν για το επεισόδιο με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο Μακρόν του ζήτησε να κρατήσει ήπια στάση στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ:

«Θέλει να είναι πιο ήπια η στάση μας στο θέμα της Κύπρου και της ΑΟΖ. Κι εγώ του εξήγησα ότι συμπεριφερθήκαμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν «και ο βορράς και ο νότος έχουν δικαίωμα στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο που θα βρεθεί.

»Σε αυτό το σημείο δεν αποδεχόμαστε κάποιοι να κινούνται μονομερώς.

»Αν ο Αναστασιάδης θέλει να συμπεριφέρεται ειλικρινώς ένα πράγμα υπάρχει που πρέπει να κάνει: Να ξεκαθαρίσει με διαπραγματεύσεις με τον βορρά της Κύπρου με ποιους και πώς θέλει να κάνει τις εργασίες έρευνας.

»Οι γεωτρήσεις πρέπει να γίνουν μαζί και το προϊόν που θα εξορυχθεί πρέπει να διαμοιραστεί».

Ο Ερντογάν επέμεινε στη στάση του τονίζοντας πως θα πραγματοποιήσει έρευνες η Τουρκία στη Μεσόγειο: «ασφαλώς και θα κάνουμε, δεν υπάρχει θέμα. Γι’ αυτό αγοράστηκε αυτό το σκάφος. Η αγορά του σκάφους ενόχλησε τους Ελληνοκύπριους.

»Σε εκείνη την περιοχή χωρίς την συγκατάθεση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα».

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως το επεισόδιο με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ απέδειξε πως δεν μπορούν να γίνουν έρευνες χωρίς τη… συγκατάθεση του:

«Αύριο ίσως η Γαλλία με την Τotal να θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά. Οι ΗΠΑ ίσως με την Exxon να θέλουν.

»Αλλά ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

Και έτσι απείλησε τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αλλά κυρίως τις ΗΠΑ, ότι δεν θα τους επιτρέψει να κάνουν γεωτρήσεις.

Απείλησε τις ΗΠΑ και ο Γιγίτ Μπουλούτ

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις 4 Μαρτίου ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, θα δώσει εντολή για χτύπημα στην Ανατολική Μεσόγειο, σε οποιαδήποτε προσπάθεια για έρευνα ή εξόρυξη την οποία η Τουρκία δεν εγκρίνει.

Ο ίδιος υπογράμμισε, σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης TRT, ότι «η ΕΝΙ προσπαθεί να μπει στην ΑΟΖ της Κύπρου με δύο ιταλικές φρεγάτες και για τρεις εβδομάδες το τουρκικό ναυτικό δεν το αφήνει να πάει».

«Βλέπετε το θράσος; Οι Ελληνοκύπριοι τους δίνουν τον διαγωνισμό και οι ιταλικές φρεγάτες έρχονται και προσπαθούν να βάλουν το γεωτρύπανο μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

»Εάν έχετε το θάρρος μπείτε. Το λέω καθαρά. Σε οποιοδήποτε πεδίο στο οποίο δεν δίνουμε άδεια, σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή προβοκάτσια, προσωπικά ο αρχιστράτηγός μας (ο Ερντογάν) θα δώσει την εντολή για χτύπημα. Κανένας να μην έχει αμφιβολία γι’ αυτό» σημείωσε.

Άρα, το μόνο που απομένει είναι να δούμε τον μεγάλο αρχιστράτηγο και το ημίτρελο ασκέρι του να επιτεθούν στα αμερικανικά πολεμικά πλοία, αφού έτσι είναι τα πράγματα…

Κοτζιάς: «Ο Μπουλούτ είναι ανόητος»

Για τον σύμβουλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, την κορυφαία ατάκα έχει πει ο Νίκος Κοτζιάς:

«Το ότι παραμένει σύμβουλος του Ερντογάν, αυτό δεν τον κάνει ξύπνιο. Εξυπνάδα στην ανοησία…».

Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει χαρακτηρίσει τον Μπουλούτ «ανόητο», τονίζοντας ότι «πρέπει να μετράει τα λόγια του».

Ερντογάν: «Οι Αμερικανοί δεν έχετε λογική»

Την Κυριακή 4 Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αψηφώντας ευθέως τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα εάν αποκτήσει τους ρωσικούς S-400, δήλωσε σίγουρος ότι η Τουρκία θα αγοράσει από τη Ρωσία το αντιαεροπορικό σύστημα.

Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει «λογικά» τις ΗΠΑ από τη στιγμή που εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας.

«Εμείς μία φορά το λέμε. Η δουλειά έκλεισε. Έχουμε συμφωνήσει με τους Ρώσους και η δουλειά αυτή έχει κλείσει», είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας και μήνυμα στις ΗΠΑ που έχουν ήδη αντιδράσει για την αγορά αυτή.

Ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε πως η Τουρκία δεν θα ρωτήσει κανέναν για το πώς θα χτίσει την ασφάλεια της και φέρνοντας ως παράδειγμα την αγορά των S-300 από την Ελλάδα, είπε:

«Και η Ελλάδα, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αγόρασε πυραύλους S-300 από τη Ρωσία.

»Επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Ελλάδα; Δεν είμαστε από εκείνους που θα ρωτήσουν τους άλλους για θέματα που αφορούν την ασφάλεια της χώρας μας.

»Από τους στρατηγικούς εταίρους μας, από τις χώρες που ανήκουν στην ίδια συμμαχία, αναμένουμε να συμπεριφερθούν ως σύμμαχοι.

»Για παράδειγμα, μία χώρα – σύμμαχος (σ.σ. ΗΠΑ), που παρέχει όπλα σε μία τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. Κούρδοι Συρίας) και μάλιστα δωρεάν, δεν είναι δυνατόν να την αντιμετωπίζουμε λογικά».

Αυτά είναι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το ισλαμιστικό καθεστώς της Άγκυρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr