Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Γεράκι» ο Πομπέο – «Σκληρή κατάσκοπος» η Χάσπελ – Τι λέγεται για τους δύο εκλεκτούς του Τραμπ

«Γεράκι» ο Πομπέο – «Σκληρή κατάσκοπος» η Χάσπελ – Τι λέγεται για τους δύο εκλεκτούς του Τραμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανακατατάξεις στην αμερικανική διπλωματία και στις υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ φέρνουν οι αλλαγές που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ για την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA: υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Μάικ Πομπέο, γνωστός για τη σκληρή του στάση στα ζητήματα Ιράν και Βόρειας Κορέας, ενώ επικεφαλής της CIA η 61χρονη Τζίνα Χάσπελ, πρώην αρμόδια για κρυφές επιχειρήσεις και μυστικές φυλακές.

Και οι δύο θα πρέπει να υποστούν την βάσανο του ελέγχου από τις αρμόδιες επιτροπές της Γερουσίας, άνω σώματος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, προκειμένου να επικυρωθούν οι διορισμοί τους.

Το «γεράκι»

Ο 54χρονος διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, για τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει τον Ρεξ Τίλερσον στο υπουργείο Εξωτερικών, είναι ένθερμος υποστηρικτής του Αμερικανού προέδρου.

Ειναι ταυτόχρονα και εξέχων οπαδός του υπερσυντηρητικού Tea Party, το οποίο ώθησε τους Ρεπουμπλικάνους πριν από μερικά χρόνια προς τα δεξιά, όπως σημειώνει η Washington Post.

Στην εκλογική εκστρατεία του 2016, ο κ. Πομπέο πρωτοστάτησε στις επιθέσεις κατά της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Στην εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται «γεράκι».

Αρκετές φορές έχει αγωνιστεί για την ανάκληση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, ενώ είναι υπέρμαχος μιας πιο ενεργητικής πολιτικής για αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα.

Ο κ. Πομπέο είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας West Point και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Εκπροσώπησε την Πολιτεια του Κάνσας στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από το 2011, πριν μετακομίσει στην ηγεσία της CIA το 2017.

Από όλα τα στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Ρεπουμπλικανός περιγράφεται ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη πίστη στον Ντ. Τραμπ.

Η σκληρή κατάσκοπος

Η Τζίνα Χάσπελ, από την άλλη πλευρά, είναι η πρώτη γυναίκα που διορίζεται επικεφαλής της CIA, όμως ο ρόλος της πρώην αρμόδιας για τις κρυφές επιχειρήσεις μέσα στις μυστικές φυλακές όπου οι κρατούμενοι βασανίζονταν μπορεί να περιπλέξει τον διορισμό της ως διευθύντριας μιας από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες Πληροφοριών στον κόσμο.

Η κ. Χάσπελ, 61 ετών, πρόκειται να αντικαταστήσει τον Μάικ Πομπέο.

Κατάσκοπος με μεγάλη εμπειρία στις κρυφές επιχειρήσεις, εντάχθηκε στην υπηρεσία το 1985 και υπηρέτησε σε πολλά μέρη του κόσμου, μεταξύ άλλων στο Λονδίνο στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Τρεις πρώην διευθυντές της CIA και άλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο Τζέιμς Κλάπερ, πρώην διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, είχαν υποστηρίξει την Τζ. Χάσπελ όταν διορίστηκε υποδιευθύντρια της CIA το 2017.

Αντίθετα δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τον διορισμό της σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Χάσπελ είχε διοριστεί το 2013 επικεφαλής των κρυφών επιχειρήσεων της CIA, αλλά είχε αντικατασταθεί έπειτα από μερικές μόνο εβδομάδες, προφανώς λόγω των πιθανολογούμενων ευθυνών της για τη δημιουργία μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 μυστικών φυλακών στο εξωτερικό στις οποίες χρησιμοποιούνταν ανακριτικές μέθοδοι που προσιδιάζουν σε βασανιστήρια.

Φέρεται μάλιστα να είχε διευθύνει μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδη όπου οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε προσομοιώσεις πνιγμού και άλλες κακομεταχειρίσεις.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ακόμη ότι η Χάσπελ είχε αναμιχθεί στην καταστροφή, το 2005, ενοχοποιητικών βίντεο γι’ αυτές τις τεχνικές «προωθημένης ανάκρισης» που εφαρμόσθηκαν σε πολλούς κρατουμένους στην Ταϊλάνδη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr