Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δολοφονίες και παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, πλήττεται η ελευθερία του Τύπου

Δολοφονίες και παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, πλήττεται η ελευθερία του Τύπου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ετήσια αξιολόγησή της δημοσιεύει σήμερα η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), όπου συμπεραίνεται πως η ελευθερία του Τύπου υπέστη σημαντικό πλήγμα το 2013, ύστερα από τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις επικοινωνιών από κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι παρακολουθήσεις από τις κυβερνήσεις χωρών των ψηφιακών επικοινωνιών συνιστούν τεράστια απειλή για την ελευθεροτυπία καθώς αυτό δεν επιτρέπει στους δημοσιογράφους να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή ασκώντας ερευνητική δημοσιογραφία ή να φροντίσουν για τη διατήρηση της ανωνυμίας των πηγών τους.

Η έκθεση επίσης επισημαίνει ότι οι δολοφόνοι δημοσιογράφων συχνά χαίρουν ασυλίας. Το 2013, σκοτώθηκαν 70 δημοσιογράφοι – οι 28 από αυτούς στη Συρία.

Ταυτόχρονα, αντίστοιχη έκθεση δημοσιοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης της ελευθεροτυπίας “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” (Reporters sans frontieres, RSF), όπου επίσης εντοπίζεται μεγάλη υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου το 2013, σε χώρες όπου ξέσπασαν ένοπλες συρράξεις, όπως το Μαλί και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά επίσης και σε δημοκρατίες όπου οι αρχές «χρησιμοποιούν καταχρηστικά το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας», όπως οι ΗΠΑ.

Η ετήσια κατάταξη αυτή, η οποία διαμορφώνεται με βάση τις επιθέσεις ενάντια στην ελευθερία της πληροφόρησης, καταδεικνύει ότι καταγράφηκε μια «ελαφριά επιδείνωση συνολικά» σε διεθνές επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει η ΜΚΟ.

Η χώρα, η οποία θεωρείται η πιο επικίνδυνη του κόσμου για τους δημοσιογράφους από τους RSF, η Συρία, βρίσκεται στην 177η θέση από τις 180 της κατάταξης, όπως και πέρυσι, πάνω από μόλις τρία κράτη, όπου η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη: το Τουρκμενιστάν (178η θέση), τη Βόρεια Κορέα (179η) και την Ερυθραία (180ή).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

66 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το 2014

Τρεις Σύροι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από πύραυλο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr