Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε λιγότερες από 100 ημέρες ξεκινά η ExxonMobil γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε λιγότερες από 100 ημέρες ξεκινά η ExxonMobil γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στα χέρια της θα έχει την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου όλες τις άδειες ώστε να προχωρήσει στις διευθετήσεις για τις τελευταίες λεπτομέρειες των δύο διαδοχικών γεωτρήσεων που θα ξεκινήσει στα μέσα του τέταρτου τριμήνου του έτους η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum.

Η άδεια θα αφορά την σειρά των δύο ή περισσότερων γεωτρήσεων που θα γίνουν στο ανατολικό μισό του τεμαχίου 10.

Έτσι η κοινοπραξία μπαίνει στην αντίστροφη μέτρηση αφού μένουν λιγότερες από 100 μέρες για να ξεκινήσει η γεώτρηση στον πολλά υποσχόμενο στόχο «Δελφίνι», ενώ πριν το τέλος του έτους θα ξεκινήσει η γεώτρηση στον «Γλαύκο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του κυπριακού «Φιλελεύθερου» οι αιτήσεις της κοινοπραξίας, που υποστηρίζονται και από τις απαραίτητες λεπτομερείς μελέτες, προωθήθηκαν και εξετάστηκαν από τις κρατικές κυπριακές υπηρεσίες με πρωτοφανή μέτρα εμπιστευτικότητας, κάτι που επιτρέπει η νομοθεσία για τέτοιες περιπτώσεις.

Στη διάθεση των υπηρεσιών που εξετάζουν τις αιτήσεις και τις μελέτες για να υποβάλουν απόψεις, τέθηκε ένα μόνο αντίγραφο που περιέχει εμπιστευτικά για την ώρα στοιχεία, όπως οι ακριβείς ημερομηνίες, οι ακριβείς συντεταγμένες των γεωτρήσεων, αλλά και τα θαλάσσια βάθη και τα βάθη που θα φτάσει το γεωτρύπανο κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

Μάλιστα, κάθε ένας από τους δημόσιους λειτουργούς που είχε πρόσβαση στα έγγραφα και τις μελέτες, κλήθηκε, πριν πάρει πληροφορίες από αυτά, να υπογράψει έγγραφο εμπιστευτικότητας, ενώ για την πρόσβαση στα απόρρητα στοιχεία, αφού απαγορευόταν η ανατύπωση τους, έπρεπε να επισκέπτονται συγκεκριμένο γραφείο στην υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Η εξέταση της αίτησης για τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις έγινε στις 30 Ιουλίου και αποφασίστηκε να τεθούν κάποιοι πρόσθετοι όροι, κυρίως σε σχέση με τη βάση υποστήριξης, οι οποίοι θα περιλαμβάνονται στην άδεια που θα δοθεί την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου.

Όπως ήδη έγραψε ο κυπριακός «Φιλελεύθερος» έχουν ήδη κλειδώσει όλες οι βασικές υπεργολαβίες, με κυριότερη αυτή του γεωτρύπανου, της βάσης υποστήριξης, των ειδικών πλοίων υποστήριξης και της από αέρος σύνδεσης με το γεωτρύπανο στα σημεία των γεωτρήσεων.

Το γεωτρύπανο, που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αναμονής και ετοιμασίας, έχει κλειδώσει για δύο τουλάχιστον γεωτρήσεις, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα του είδους στον κόσμο και φέρει βρετανική σημαία.

Φέρει συστήματα που μπορούν να πραγματοποιούν γεωτρήσεις σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα ακόμα και σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά συνθήκες, σε βάθη μέχρι και 35.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Να σημειωθεί ότι θέματα ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα είχε αντιμετωπιστεί σε κάποιες από τις προηγούμενες έξι γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Την υποστήριξη των γεωτρήσεων από το λιμάνι Λεμεσού έχει αναλάβει η Medserv, που για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, η εταιρεία δημιουργεί πρόσθετες εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Λεμεσού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr