Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Άσαντ μίλησε με απεσταλμένο του Πούτιν στη Συρία – Ξεκινούν διεργασίες για νέο Σύνταγμα

Ο Άσαντ μίλησε με απεσταλμένο του Πούτιν στη Συρία – Ξεκινούν διεργασίες για νέο Σύνταγμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τρόπους να «εξαλειφθούν τα εμπόδια» για να σχηματιστεί μια επιτροπή που θα αναλάβει την κατάρτιση νέου Συντάγματος, όπως αξιώνουν ο OHE και η Δύση, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης και τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, συζήτησε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ χθες Κυριακή με έναν απεσταλμένο της Ρωσίας.

Στη διάρκεια της τετραμερούς συνόδου για τη Συρία που διεξήχθη την 27η Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν να δημιουργηθεί πριν από το τέλος της χρονιάς αυτή η επιτροπή, όπως επιδιώκει ο ΟΗΕ, για να μπουν τα θεμέλια στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

Όπως ανέφερε ανακοίνωση της συριακής προεδρίας, ο Άσαντ και ο Ρώσος απεσταλμένος Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη η Ρωσία και η Συρία να «συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού ώστε να εξαλειφθούν τα εμπόδια για τη σύσταση αυτής της επιτροπής».

Μια ρωσοτουρκική συμφωνία, λόγω της οποίας αποφεύχθηκε η έναρξη ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων του συριακού καθεστώτος για την απελευθέρωση της Ιντλίμπ, του τελευταίου μεγάλου προπυργίου των τζιχαντιστών στη Συρία, επέτρεψε να ξαναρχίσουν οι προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, με την προτεραιότητα να δίνεται έκτοτε στη δημιουργία αυτής της επιτροπής που θα αναλάβει την κατάρτιση του συριακού Συντάγματος.

Από τον Ιανουάριο, ο ΟΗΕ εργάζεται για να καθοριστεί η σύνθεση αυτής της επιτροπής, που θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα και θα αποτελείται από 150 πρόσωπα – 50 επιλεγμένα από το καθεστώς, 50 από την αντιπολίτευση και 50 από τον ΟΗΕ, ώστε να συμπεριληφθούν στη διαδικασία αντιπρόσωποι της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών και ειδικοί.

Αυτόν τον τελευταίο κατάλογο, των 50 ονομάτων που επελέγησαν από τον ΟΗΕ, τον έχει απορρίψει η συριακή κυβέρνηση.

Το καθεστώς Άσαντ σκοπεύει να κάνει μια δική του αντιπρόταση γι’ αυτόν, σε συντονισμό με τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, κατά τα Ηνωμένα Έθνη.

Πάντως ακόμη κι αν σχηματιστεί αυτή η επιτροπή, αναλυτές προβλέπουν ότι οι συνομιλίες για τα άρθρα του νέου Συντάγματος θα είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Γενικά, η κυβέρνηση στη Δαμασκό θεωρεί πως η επιτροπή θα κληθεί να «συζητήσει» επί του ισχύοντος Συντάγματος και για την αναθεώρησή του, ενώ η αντιπολίτευση απαιτεί έναν εντελώς νέο θεμελιώδη νόμο της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Παραιτήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για Λιβύη: Οι Λίβυοι ηγέτες μοιάζουν «ικανοποιημένοι με το τρέχον αδιέξοδο»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr