Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κρατώντας το χέρι του τζιχαντιστή Ερντογάν συμφώνησαν για «ειρήνη» στη Συρία

Κρατώντας το χέρι του τζιχαντιστή Ερντογάν συμφώνησαν για «ειρήνη» στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου ως ένδειξη συμφωνίας εμφανίστηκαν μετά το τέλος της διάσκεψης για τη Συρία στην Κωνσταντινούπολη η Άνγκελα Μέρκελ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι τέσσερις κάθισαν στο ίδιο τραπέζι σε μια προσπάθεια να γίνει το βήμα για την ειρήνευση στην πολύπαθη Συρία συγκλίνοντας σε ένα κοινό μέτωπο, όπως ανέφεραν στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Έπειτα από τη διάρκειας σχεδόν τριών ωρών σύνοδο, οι τέσσερις συμφώνησαν ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της διπλωματικής οδού και ζήτησαν κατάπαυση πυρός διαρκείας, καθώς και τη σύγκληση μιας συνταγματικής επιτροπής μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, σε κοινή τους ανακοίνωση, τονίζουν την ανάγκη για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών στη Συρία για την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή των προσφύγων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πήρε πρώτος τον λόγο στην συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι η σύνοδος επικεντρώθηκε στις προσπάθειες για πλήρη κατάπαυση πυρός στη Συρία για να σταματήσει η αιματοχυσία.

Αναφερόμενος στο πολιτικό μέλλον της χώρας, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η μοίρα του Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν θα αποφασιστεί από μεμονωμένα άτομα, αλλά από τον λαό της Συρίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, επεσήμανε ότι έγινε σημαντική δουλειά κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Όπως είπε, η Ρωσία, η Τουρκία, η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν με την άποψη ότι η επίλυση του ζητήματος μπορεί να έλθει μόνο μέσα από τη διπλωματική οδό.

«Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συμφωνούν στα βασικά ζητήματα: Μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα στη Συρία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων», ανέφερε συγκεκριμένα.

Μάλιστα, σημείωσε ότι οι ηγέτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση, κάτι που μαρτυρά τη διάθεση για περαιτέρω συνεργασία με σκοπό την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Συρία.

Η Άγκυρα, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα στήριζε τους αντικαθεστωτικούς προσβλέποντας στην ανατροπή του Άσαντ, και η Μόσχα στενός σύμμαχος του του Σύρου προέδρου συμφώνησαν τον προηγούμενο μήνα στη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης περιμετρικά της επαρχίας Ιντλίμπ.

Ερντογάν και Πούτιν ενημέρωσαν κατά τη διάρκεια της συνόδου Μέρκελ και Μακρόν για την πορεία της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι «μια λύση για την κρίση στην Συρία δεν μπορεί απλώς να είναι στρατιωτική.

»Πρέπει να περιλαμβάνει μια πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα προβλέπει ελεύθερες εκλογές».

Τέλος, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι ο συριακός λαός θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για το μέλλον του, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία της κατάπαυσης πυρός στην Ιντλίμπ.

«Δεν είναι δική μας δουλειά να αποφασίσουμε για τη Συρία, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε το λαό της να πάρει αποφάσεις για το μέλλον του», σημείωσε ο Μακρόν, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει συνταγματικό πλαίσιο για να δημιουργήσει τις συνθήκες για να ψηφίσουν οι Σύροι για το μέλλον τους.

«Η αναδόμηση μίας ανοιχτής Συρίας είναι πολύ σημαντική», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «χωρίς μία πολιτική λύση η διαδικασία επαναπατρισμού των Σύρων δεν θα μπορεί να υπάρξει».

Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας. Με κόκκινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση. Με κίτρινο τα εδάφη που ελέγχουν οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Με πράσινο έντονο τα εδάφη που ελέγχουν η συριακή Αλ Κάιντα, η Αχράρ Αλ Σαμ και άλλες οργανώσεις που περιλαμβάνουν ολόκληρη την επαρχία Ιντλίμπ, μέρος εδαφών ανατολικά της επαρχίας της Λαοδίκειας, μέρος εδαφών βόρεια της επαρχίας Χάμα και μέρος εδαφών δυτικά της επαρχίας Χαλεπιού. Με πράσινο αχνό τα εδάφη που κατέλαβε η Τουρκία στα βόρεια της επαρχίας Χαλεπιού. Στον χάρτη σημειωμένη φαίνεται με αχνά όρια και η αποστρατικοποιημένη ζώνη φάρδους 15 χλμ περιμετρικά του ισλαμικού «εμιράτου» που συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για την επίθεση στο Ισραήλ

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

Ζελένσκι: Να δοθεί ενιαία παγκόσμια απάντηση στην «τρομοκρατία» του Ιράν και της Ρωσίας

Χαμάς για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Φυσικό δικαίωμα των χωρών να αμυνθούν

Γερμανία: Απαγορεύει στον Γιάνη Βαρουφάκη την είσοδο και κάθε πολιτική δραστηριότητα στη χώρα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr