Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με μικρό καλάθι ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Υεμένης-Χούτι στη Σουηδία

Με μικρό καλάθι ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Υεμένης-Χούτι στη Σουηδία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες για πρόοδο, με απώτερο στόχο κυρίως να αποφευχθεί μία ολοκληρωτική μάχη στο ανταρτοκρατούμενο λιμάνι Χοντέιντα, όπου χιλιάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί, αρχίζουν σήμερα Πέμπτη στη Σουηδία οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Υεμένη.

Ο ΟΗΕ ελπίζει επίσης ότι θα καταλήξει σε ένα πλαίσιο σχετικά με το ποια θα μπορούσε να είναι μία πολιτική λύση στη χώρα, που επί τέσσερα έτη μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο.

Οι διαπραγματεύσεις, έχουν εξηγήσει αξιωματούχοι, θα είναι ανεπίσημες, το οποίο σημαίνει ότι θα διεξαχθούν ανά ομάδες των αντιμαχόμενων πλευρών. Εκτός απροόπτου, πρόκειται να διαρκέσουν μία εβδομάδα.

«Σε ορισμένα ζητήματα θα έχει όντως νόημα οι δύο πλευρές να καθήσουν η μία απέναντι στην άλλη, σε άλλα οι διαβουλεύσεις θα γίνουν ανά διαφορετικές ομάδες», δήλωσε μία πηγή στο BBC.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν για πρώτη φορά μετά το 2016. Η τελευταία προσπάθεια κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο, όταν οι αντάρτες Χούτι, τους οποίους στηρίζει το Ιράν, δεν εμφανίστηκαν στη Γενεύη.

Την Τετάρτη έφτασε στη Σουηδία 12μελης αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Υεμένης που έχει τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, ενώ την Τρίτη έφθασαν εκπρόσωποι των σιιτών ανταρτών.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει δημιουργήσει μία από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στη σύγχρονη Ιστορία.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, περί τα 18 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας, από τους οποίους τα 8,4 εκατομμύρια υποφέρουν από «ακραίο λιμό».

Συνολικά, από το 2015, όταν η Σαουδική Αραβία τέθηκε επικεφαλής στρατιωτικής συμμαχίας διαφόρων κρατών κι επενέβη στον πόλεμο για να βοηθήσει την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι να σταματήσει την προέλαση των Χούτι, που είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, στην πλειονότητα τους άμαχοι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Παραιτήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για Λιβύη: Οι Λίβυοι ηγέτες μοιάζουν «ικανοποιημένοι με το τρέχον αδιέξοδο»

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Ισραήλ-Πολεμικό Συμβούλιο: Απόφαση για «χτύπημα» κατά του Ιράν – Ίσως και τη Δευτέρα τα αντίποινα

Ανάλυση BBC: Γιατί το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ – Τα αντίποινα, οι συμμαχίες και οι στρατοί των δύο χωρών

Το Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr