Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε από την Ιορδανία ότι δεν θα επιτραπεί περαιτέρω επέκταση του Ιράν στη Μέση Ανατολή

Ο Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε από την Ιορδανία ότι δεν θα επιτραπεί περαιτέρω επέκταση του Ιράν στη Μέση Ανατολή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει τις απειλές στην περιοχή που εγείρουν το Ιράν και το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση Τραμπ στις 19 Δεκεμβρίου για άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, έχουν αναδιπλωθεί από την προεδρική ανακοίνωση και μιλάνε για αργή και σταδιακή αποχώρηση δίχως γρήγορο χρονοδιάγραμμα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρισκόταν στην Ιορδανία, στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε οχτώ χώρες της Μέσης Ανατολής, στο πρώτο του ταξίδι στην περιοχή μετά την ανακοίνωση Τραμπ για αποχώρηση των 2.000 αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε εντός και εκτός ΗΠΑ η απόφαση Τραμπ, με το Ισραήλ «να ανεβαίνει στα κεραμίδια», ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν παραιτείται από τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει το Ιράν.

«Οι Αμερικανικοί πολιτικοί διπλασιάζουν όχι μόνο τις διπλωματικές και αλλά και τις εμπορικές τους προσπάθειες να ασκήσουν πραγματική πίεση στο Ιράν», τόνισε και πρόσθεσε πως «υπάρχει μια τεράστια συμφωνία για τον κίνδυνο που θέτει το Ιράν στην Ιορδανία και σε άλλες χώρες στην περιοχή».

Το Αμάν, που στο παρελθόν έχει εκφράσει ανησυχίες για την ιρανική επιρροή, ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας με τη νότια Συρία, ανέφερε ότι η Τεχεράνη πρέπει να αποφύγει την ανάμιξη των υποθέσεων στους γείτονές της Συρία και Ιράκ.

«Έχουμε όλοι προβλήματα με τις επεκτατικές πολιτικές του Ιράν στην περιοχή», σημείωσε από την πλευρά του ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι.

Ο Μάικ Πομπέο με τον Ιρανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι.

Ο Πομπέο σχεδιάζει να επισκεφτεί στη συνέχεια την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν και το Κουβέϊτ.

Να σημειωθεί ότι για Ιορδανία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία, εξίσου απειλή με το Ιράν συνιστά και η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, που ταξίδεψε μέχρι την Άγκυρα μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Η Τουρκία περιφρονεί τις ΗΠΑ – Ο Ερντογάν αρνήθηκε να δει τον Μπόλτον

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr