Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία περιφρονεί τις ΗΠΑ – Ο Ερντογάν αρνήθηκε να δει τον Μπόλτον

Η Τουρκία περιφρονεί τις ΗΠΑ – Ο Ερντογάν αρνήθηκε να δει τον Μπόλτον
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τουρκία και ΗΠΑ σε νέα κρίση. Η απόφαση της Ουάσιγκτον να μην εγκαταλείψει τους Κούρδους συμμάχους της στη Συρία και να μην επιτρέψει στον Ερντογάν να τους σφαγιάσει, φαίνεται ότι βάζουν τέλος στο σύντομα ειδύλλιο Τραμπ – Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αλαζονικά, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Τζον Μπόλτον, ο οποίος επιστρέφει στις ΗΠΑ.

Έτοιμος να αναχωρήσει από την Τουρκία δίχως να δει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

Σύμφωνα με τη Daily Sabah, ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε να συναντήσει τον κ. Μπόλτον, με φόντο τις προειδοποιήσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, την Κυριακή, ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν στην απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, εάν η τουρκική κυβέρνηση δεν εγγυηθεί ότι δεν θα επιτεθεί στους Κούρδους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν σημείωσε πως είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις, αλλά εάν ήταν αναγκαίο, θα είχε συναντήσει τον κ. Μπόλτον.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο Μπόλτον δεν αισθάνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας τον «σνόμπαρε» αρνούμενος να συναντηθεί μαζί του.

Σε έξαλλη κατάσταση ο Ερντογάν για τους Κούρδους

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε την Τρίτη επίθεση στις ΗΠΑ και χαρακτήρισε «μεγάλο ψέμα» ότι οι Κούρδοι πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε νωρίτερα πως περιμένει από τις ΗΠΑ να πάρουν πίσω τα όπλα που δόθηκαν σε πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας, οι οποίες υποστηρίζονται από την Ουάσιγκτον στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, αλλά θεωρούνται «τρομοκράτες» από την Άγκυρα.

«Αυτό που περιμένουμε είναι να ανακτηθούν όλα τα όπλα που δόθηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας.

Οι Μπόλτον και Καλίν είχαν συνομιλίες την Τρίτη στην Άγκυρα για το θέμα της αμερικανικής αποχώρησης από τη βόρεια Συρία.

Οι Τούρκοι έδωσαν φωτογραφίες στη δημοσιότητα όπου ο Ιμπραήμ Καλίν είναι όρθιος και έχει στριμωγμένο στον τοίχο τον επίσης όρθιο Τζον Μπόλτον. Εάν οι Αμερικανοί αισθάνονται «άνετοι» με αυτή την προσβλητική συμπεριφορά, που τους διασύρει παγκοσμίως, ας την ανεχθούν.

Ο Ερντογάν ζήτησε τη Συρία προτεκτοράτο του

Ο Ερντογάν, σε άρθρο του που δημοσίευσαν οι «New York Times», ζήτησε να του παραχωρηθεί η Συρία ως τουρκικό προτεκτοράτο.

Τις τελευταίες μέρες στελέχη της κυβέρνησης του Τραμπ πάτησαν φρένο σε ό,τι αφορά την αποχώρηση και τόνισαν ότι η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί σταδιακά.

Ο Μπόλτον από την πλευρά του πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τους Σύρους Κούρδους μαχητές, συμμάχους της Ουάσιγκτον κι αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ερωτηθείς εάν η Ουάσιγκτον μπορεί να εμπιστευτεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι αν πράγματι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα απόσχουν από την καταδίωξη των Κούρδων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απάντησε πως ο Ερντογάν «δεσμεύθηκε στον πρόεδρο Τραμπ» γι’ αυτό.

Ο Τούρκος πρόεδρος διέψευσε ότι «δεσμεύθηκε» να μην πειράξει τους Κούρδους μαχητές στη Συρία.

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Με κοροϊδεύετε;

Όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian, η Τουρκία απαίτησε από τις ΗΠΑ να παραδώσουν τις βάσεις τους τη Συρία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας την Τρίτη στους βουλευτές του ισλαμικού κόμματός του, AKP, κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι του λένε διαφορετικά πράγματα:

«Στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης λένε διαφορετικά πράγματα», είπε ο Ερντογάν για να συνεχίσει:

«Οι YPG και το PKK δεν μπορούν ποτέ να είναι οι αντιπρόσωποι του κουρδικού λαού».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους να εισέλθουν στη Συρία και ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε στασιμότητα στη δέσμευσή της να εγκαταλείψει την πόλη Μανμπίτζ ως πρώτο βήμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr