Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για «σοβαρά αντίποινα» στη Βενεζουέλα – Τι απαντά ο Μαδούρο

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για «σοβαρά αντίποινα» στη Βενεζουέλα – Τι απαντά ο Μαδούρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με σοβαρά αντίποινα, σε περίπτωση οποιασδήποτε χρήσης βίας ή εκφοβισμού της διπλωματικής αντιπροσωπείας τους, του Χουάν Γκουάιντο ή της Εθνοσυνέλευσης, απειλούν οι ΗΠΑ το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, ενόσω Ισραήλ και Αυστραλία προστίθενται στον μεγάλο κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Αποφασισμένος να φθάσει μέχρι το τέλος, ο Γκουάιντο συνεχίζει την προσπάθεια να «αποπλανήσει» τον στρατό.

«Οποιαδήποτε χρήση βίας και εκφοβισμού εναντίον της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, του δημοκρατικού ηγέτη Χουάν Γκουάιντο ή της ίδιας της Εθνοσυνέλευσης θα αποτελέσει μεγάλη προσβολή στο κράτος δικαίου και η απάντηση θα είναι σοβαρή», διεμήνυσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον την Κυριακή μέσω Twitter, κατηγορώντας παράλληλα την Κούβα ότι ενισχύει τις παραστρατιωτικές δυνάμεις του Μαδούρο.

Το μήνυμα του Μπόλτον ήταν το δεύτερο «τηλεγράφημα» μετά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας στον Μαδούρο να προχωρήσει στη διενέργεια «ελεύθερων» εκλογών εντός οκτώ ημερών, ειδεμή θα προχωρήσει στην αναγνώριση του Γκουάιντο ως επίσημου προέδρου της χώρας.

Ο διάδοχος του Τσάβες ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει αμετακίνητος παρατείνοντας μία διπλωματική κρίση που μοιάζει να μην έχει τέλος.

Εάν κάποιος παραβίασε το σύνταγμα και κάθε νόμο, αυτός είναι ο Γκουάιντο επανέλαβε από την πλευρά του ο Μαδούρο σε συνέντευξή του στο CNNTurk, υποστηρίζοντας κατά τα άλλα ότι είναι «ανοιχτός» στον διάλογο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας την περασμένη Τετάρτη ενόσω εκατοντάδες χιλιάδες Βενεζουελάνοι πλημμύρισαν τους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο καθεστώς.

ΗΠΑ, Καναδάς και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής αναγνώρισαν αμέσως την εξουσία του Γκουάιντο κατατάσσοντας τον Μαδούρο στον κατάλογο των δικτατόρων και αποδίδοντάς του στο έπακρο την ευθύνη της οικονομικής και της πολιτικής κρίσης της Βενεζουέλας.

Ο διάδοχος του Τσάβες ωστόσο εξακολουθεί να έχει τη στήριξη της Ρωσίας, της Κίνας, της Κούβας, της Βολιβίας και της Τουρκίας και ίσως το σημαντικότερο όλων, εξακολουθεί ακόμη να έχει τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων. Το ερώτημα ωστόσο είναι για πόσο.

Ήδη, ο Μαδούρο υπέστη ένα πολύ σοβαρό πλήγμα όταν την Κυριακή ο συνταγματάρχης Χοσέ Λουίς Σίλβα, ανακοίνωσε από την Ουάσιγκτον πως δεν τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο.

Αμέσως μετά, σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων να σταθούν στο δικό του πλευρό, ο Γκουάιντο κήρυξε την έναρξη μία «εκστρατείας αμνηστίας» στον στρατό διανέμοντας σχετικά έντυπα στις στρατιωτικές βάσεις.

Η εγγύηση αμνηστίας είναι ο μοναδικός αυτή τη στιγμή τρόπος προσέγγισης του Γκουάιντο στον στρατό, δεδομένου ότι δεν έχει άλλο μέσον επιβολής του νόμου.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο – όσο και η δικαστική εξουσία ελέγχεται από το καθεστώς – ο ηγέτης της αντιπολίτευσης καλεί τον κόσμο σε νέες διαδηλώσεις την Τετάρτη και το Σάββατο, με αίτημα την προκήρυξης νέων, «ελεύθερων» εκλογών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr