Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προειδοποίηση Γκουάιντο προς Μαδούρο να μην τολμήσει να τον «απαγάγει»

Προειδοποίηση Γκουάιντο προς Μαδούρο να μην τολμήσει να τον «απαγάγει»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προειδοποιήσεις προς τον Νικολάς Μαδούρο, αλλά και νέο κάλεσμα για διαδηλώσεις απηύθυνε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιντο, ο οποίος έχει αναγγείλει την επιστροφή του στο Καράκας σήμερα Δευτέρα, έπειτα από μια μίνι-περιοδεία του στη Νότια Αμερική.

Ο Γκουάιντο, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου 50 χώρες, προειδοποίησε την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας να τον «απαγάγει» μόλις αφιχθεί στη χώρα.

«Αν (ο Μαδούρο) προσπαθήσει να με απαγάγει, αυτό θα είναι αναμφίβολα ένα από τα τελευταία λάθη που θα διαπράξει», είπε το βράδυ της Κυριακής, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του μέσω ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης, που αψήφησε την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια την οποία του είχε επιβάλει το Ανώτατο Δικαστήριο για να κάνει την περιοδεία του στη γειτονική Κολομβία, στη Βραζιλία, στην Παραγουάη, στην Αργεντινή και στον Ισημερινό, έκανε τις παραπάνω δηλώσεις έχοντας στο πλάι του τη σύζυγό του Φαμπιάνα, με φόντο μια σημαία της Βενεζουέλας.

Δεν διευκρίνισε πού βρισκόταν.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ανήγγειλε μέσω Twitter την επιστροφή του στο Καράκας, προτρέποντας τους πολίτες να διαδηλώσουν «σε όλη τη χώρα στις 11.00 (σ.σ. στις 17.00 ώρα Ελλάδας)».

«Πάμε καλά, επειδή είμαστε μαζί. Πάμε Βενεζουέλα», έγραψε ο Γκουάιντο, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, ο ίδιος βρισκόταν ακόμα στον Ισημερινό, αν και το επίσημο πρόγραμμά του ανέφερε πως θα αναχωρούσε το πρωί.

Ο Γκουάιντο μετέβη μυστικά στην Κολομβία πριν από περίπου 10 ημέρες, περνώντας τα σύνορα με τη βοήθεια, όπως διαβεβαίωσε, ανθρώπων που τον υποστηρίζουν στον στρατό.

Η επιστροφή του χαρακτηρίζεται πρόκληση για τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, η κυβέρνηση του οποίου καλείται να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στη σύλληψή του, διατρέχοντας τον κίνδυνο να προκαλέσει νέα σθεναρή διεθνή αντίδραση, ή θα τον αφήσει να γυρίσει ανεμπόδιστος, παρ’ ότι αψηφά την εξουσία της.

Οι πολιτικές αναταράξεις που βιώνει η Βενεζουέλα εδώ και περίπου 40 ημέρες κλιμακώνονται, εν μέσω της ολοένα σοβαρότερης οικονομικής κρίσης και ομοβροντιών αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Μαδούρο επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι ως επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης, ο αντίπαλός του, ο Γκουάιντο, υποχρεούται «να τηρεί τον νόμο» και όταν επιστρέψει, θα κληθεί να «λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη».

Το Ανώτατο Δικαστήριο διεξάγει έρευνα σε βάρος του Γκουάιντο για «σφετερισμό» της εξουσίας.

Λόγω της έρευνας που διενεργείται, στον ηγέτη της αντιπολίτευσης απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ δεσμεύθηκαν περιουσιακοί του πόροι, αν και δεν του έχει ασκηθεί επίσημα δίωξη ως τώρα.

Οι ΗΠΑ και οι 13 χώρες της Ομάδας της Λίμας – οι περισσότερες εξ αυτών έχουν εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή τους τον Γκουάιντο – εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ουάσιγκτον, που δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, προειδοποίησε πως εάν συμβεί κάτι στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, αυτό «θα έχει συνέπειες».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

8.000 μετανάστες από Βενεζουέλα, Κούβα και Μεξικό κατευθύνονται προς τα αμερικανικά σύνορα

DW: Αρνητικά σχόλια για τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι σε Βενεζουέλα και Μαδούρο

Βενεζουέλα: Τέλος ο Γκουαϊδό – Τον καθαίρεσε η παράταξή του

Η Τουρκία ζήτησε άρση κυρώσεων σε Ιράν και Βενεζουέλα λόγω ενεργειακής κρίσης

Ο ξαφνικά «απαραίτητος» Μαδούρο με πετρέλαιο για τη «δίψα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr