Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στα κόκκινα οι οπαδοί του Μαδούρο, στα λευκά του Γκουάιντο, σε μια Βενεζουέλα σε μπλακ άουτ

Στα κόκκινα οι οπαδοί του Μαδούρο, στα λευκά του Γκουάιντο, σε μια Βενεζουέλα σε μπλακ άουτ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Υπό τη σκιά του μεγαλύτερου μπλακ-άουτ των τελευταίων ετών στη Βενεζουέλα, για το οποίο η κυβέρνηση Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση και τις ΗΠΑ, χιλιάδες πολίτες, οπαδοί του Γκουάιντο και του Μαδούρο συγκεντρώνονται στο Καράκας σε διαφορετικά σημεία.

Οι μεν οπαδοί του Γκουάιντο ντυμένοι στα λευκά καταλαμβάνουν τη λεωφόρο Ντε λα Βικτόρια στο κέντρο της πόλης, παρά την ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, οι δε υποστηρικτές της κυβέρνησης, ντυμένοι στα κόκκινα, συγκεντρώνονται σε άλλη συνοικία του κέντρου, όπου αναμένεται και ο πρόεδρος Μαδούρο.

«Θα προσπαθήσουν να μας φοβίσουν, αλλά θα εκπλαγούν: δεν θα καταφέρουν να συγκρατήσουν έναν λαό αποφασισμένο να τελειώσει με τον σφετερισμό», προειδοποίησε το πρωί μέσω του Twitter ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιντο.

Από την πλευρά του ο Μαδούρο, ο οποίος έχει καλέσει σε «αντι-ιμπεριαλιστική κινητοποίηση», δήλωσε το πρωί επίσης μέσω του Twitter ότι «για μία ακόμη φορά ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός υποτίμησε την αποφασιστικότητα του λαού της Βενεζουέλας».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απέδωσε τη γιγάντια βλάβη στην ηλεκτροδότησησε κυβερνο-σαμποτάζ που υποκινήθηκε από τις ΗΠΑ.

Μπλακ Άουτ

Η ηλεκτροδότηση επανήλθε τμηματικά το Σάββατο στις περισσότερες συνοικίες του Καράκας και στις κεντρο-ανατολικές πολιτείες, αλλά η υπόλοιπη επικράτεια παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κυρίως η πετρελαϊκή και πυκνοκατοικημένη ζώνη του Μαρακαΐμπο και κεντρικές περιοχές της Βενεζουέλας, που βρίσκονται στο σκοτάδι εδώ και 40 ώρες.

Οι τηλεπικοινωνίες, το Ιντερνετ και οι δορυφορικές συνδέσεις, που είχαν διακοπεί τελείως αρχίζουν να αποκαθίστανται, αλλά το Μετρό του Καράκας, που εξυπηρετεί δύο εκατομμύρια άτομα καθημερινά, παραμένει κλειστό.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης από την Πέμπτη δημιούργησε επίσης υγειονομικού χαρακτήρα προβλήματα και προκάλεσε θανάτους σε όσα νοσοκομεία δεν είναι εξοπλισμένα με γεννήτριες.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε ότι θα δώσει στον ΟΗΕ αποδείξεις για την ευθύνη της Ουάσινγκτον σε αυτήν την γιγάντια βλάβη, τη μεγαλύτερη που γνώρισε ποτέ η χώρα.

Τα στοιχεία αυτά θα δοθούν σε μία αντιπροσωπεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αναμένεται σε λίγες ημέρες στο Καράκας, διευκρίνισε ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες.

Το μπλακ άουτ ήταν μία ακόμη δοκιμασία για την ήδη εξαιρετικά εύθραυστη οικονομία της Βενεζουέλας και τον πληθυσμό της.

Με έναν πληθωρισμό εκτός ελέγχου, το χρήμα είναι σπάνιο, ελλείψει διαθέσιμων νομισμάτων.

Μόνο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές επιτρέπουν τις αγορές, ακόμη και του ψωμιού.

Όλες όμως οι συναλλαγές είχαν διακοπεί από την Πέμπτη.

«Καλώ τον λαό της Βενεζουέλας να εκφρασθεί μαζικά στον δρόμο κατά του ανίκανου και διεφθαρμένου σφετεριστή που βύθισε την χώρα μας στο σκοτάδι», δήλωσε ο Χουάν Γκουάιντο.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της κατήγγειλε «τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο ηλεκτρικό ρεύμα».

Ο υπουργός Αμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο χαρακτήρισε την βλάβη «κατάφωρη επίθεση» των Ηνωμένων Πολιτειών και ανακοίνωσε «ανάπτυξη» του στρατού, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

8.000 μετανάστες από Βενεζουέλα, Κούβα και Μεξικό κατευθύνονται προς τα αμερικανικά σύνορα

DW: Αρνητικά σχόλια για τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι σε Βενεζουέλα και Μαδούρο

Βενεζουέλα: Τέλος ο Γκουαϊδό – Τον καθαίρεσε η παράταξή του

Η Τουρκία ζήτησε άρση κυρώσεων σε Ιράν και Βενεζουέλα λόγω ενεργειακής κρίσης

Ο ξαφνικά «απαραίτητος» Μαδούρο με πετρέλαιο για τη «δίψα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr