Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν δήλωσε «οικονομολόγος» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιτίθενται στην τουρκική λίρα

Ο Ερντογάν δήλωσε «οικονομολόγος» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιτίθενται στην τουρκική λίρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε πορεία ελεύθερης πτώσης επέστρεψε την Πέμπτη η τουρκική λίρα, υποχωρώντας κατά 5%, καθώς το θέμα της ρευστότητας επανήλθε στην αγορά συναλλάγματος στο Λονδίνο, ωθώντας τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποδώσει την αδυναμία του τουρκικού νομίσματος στις επιθέσεις της Δύσης.

Ύστερα από τις ισχυρές πιέσεις ρευστότητας που ώθησαν την Τετάρτη το επιτόκιο ανταλλαγής της τουρκικής λίρας στην αγορά του Λονδίνου στο ρεκόρ του 1.200%, ο Ερντογάν είπε στους νέους ψηφοφόρους σε μια προεκλογική εκδήλωση ότι ορισμένες τράπεζες έπαιζαν παιχνίδι με το τουρκικό νόμισμα ενόψει των τοπικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

Η τουρκική λίρα έχει πληγεί από την τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των Τούρκων πολιτών, οδηγώντας τους στην απόκτηση σε επίπεδα ρεκόρ δολαρίων και χρυσού.

Η διαταραχή των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι ανησυχίες σχετικά με την πολιτική μετεκλογικά της τουρκικής Κυβέρνησης έβλαψαν επίσης την εμπιστοσύνη, οδηγώντας σε πτώση άνω του 4% στο τουρκικό νόμισμα την περασμένη Παρασκευή.

Καθώς η ρευστότητα της λίρας βελτιώθηκε την Πέμπτη, το επιτόκιο ανταλλαγής της λίρας διάρκειας μίας ημέρας υποχώρησε στην αγορά του Λονδίνου στο 35% από 1,200% την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Refinitiv Eikon.

Την περασμένη εβδομάδα είχε υποχωρήσει στο 24%.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι έγινε σαφές ότι αυτή η διαδικασία δεν θα συνεχιστεί για πολύ.

«Ήταν ένα βήμα εναντίον της κερδοσκοπικής επίθεσης και έχει τελειώσει.

»Δεν αναμένουμε μια νέα κερδοσκοπική επίθεση», πρόσθεσε.

Ωστόσο, δύο ανώτεροι τραπεζίτες δήλωσαν ότι αυτό το σχόλιο δεν αντανακλούσε την πραγματικότητα και ότι δεν ήταν αλήθεια ότι οι τράπεζες είχαν αρχίσει να παρέχουν ρευστότητα και πάλι την Πέμπτη.

«Η εκτίμηση ότι οι τοπικές τράπεζες έχουν ξαναρχίσει να παρέχουν λίρα στην αγορά ανταλλαγής νομισμάτων στο Λονδίνο δεν αντανακλά την αλήθεια», πρόσθεσε.

«Οι τράπεζες συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις εμπορικές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ένας τραπεζίτης.

Η λίρα υποχώρησε μέχρι 5,6465 δολάρια την Πέμπτη, από 5,33 δολάρια την Τετάρτη.

Ερντογάν: Η Τουρκία απέτρεψε επιθέσεις των ΗΠΑ κατά τις λίρας

Εξάλλου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είχε αποτρέψει τις επιθέσεις εναντίον της λίρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση γενικά.

«Πρέπει να πειθαρχήσουμε τους κερδοσκόπους στην αγορά», είπε.

«Δεν μπορούν να βρουν λίρα τώρα, δυσκολεύονται σε όρους πληρωμών.

»Τα πράγματα έχουν αλλάξει.

»Η λίρα σταθεροποιήθηκε και το δολάριο πέφτει», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να μειώσει τα επιτόκια έτσι ώστε ο πληθωρισμός να υποχωρήσει, μια άποψη που αντιβαίνει σε αυτή πολλών οικονομολόγων.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι τα επιτόκια. Είμαι επίσης οικονομολόγος», είπε.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έλαβε μια σειρά μέτρων για να στηρίξει την λίρα αυτήν την εβδομάδα και οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι έλαβε ακόμη ένα μέτρο την Πέμπτη, αυξάνοντας το συνολικό όριο πώλησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας στο 30% από 20% για πράξεις ανταλλαγής που δεν έχουν ωριμάσει.

Η Κεντρική Τράπεζα είχε αυξήσει το όριο στο 20% από 10% την περασμένη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της τράπεζας, τα οποία υποχώρησαν αισθητά τις δύο πρώτες εβδομάδες Μαρτίου.

Αυτές οι μειώσεις έχουν προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας και την ικανότητά της να διαχειρίζεται τα δάνειά της από το εξωτερικό – και πώς και από ποιον θα ζητούσε αποθεματικά έκτακτης ανάγκης, εάν αυτό ήταν αναγκαίο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr