Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κύπρος ζήτησε από την ΕΕ λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας

Η Κύπρος ζήτησε από την ΕΕ λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έκκληση για «ανάληψη συλλογικών και συγκεκριμένων μέτρων» από την ΕΕ, στη βάση των προνοιών των Συνθηκών της ΕΕ, έκανε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου και έθεσε το θέμα των παράνομων τουρκικών ενεργειών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τοποθέτηση του κ. Χριστοδουλίδη έγινε προς το τέλος της συνεδρίασης, στηρίχθηκε από τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες και την `Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, που σημειώνοντας ότι «μιλάει εκ μέρους όλων» τόνισε ότι «αυτή τη φορά πρέπει να δράσουμε με αποφασιστικότητα».

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στους ομολόγους του την κατάσταση πραγμάτων και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επιχειρούμενες γεωτρήσεις που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου αλλά και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Αναλυτικά, όπως είπε στους ομολόγους του, «η κατάσταση απαιτεί ανάληψη συλλογικών και συγκεκριμένων μέτρων από μέρους της Ένωσης, στη βάση των προνοιών των Συνθηκών της ΕΕ, και των σχετικών με το θέμα κοινών δηλώσεων της Ένωσης».

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι με τις ενέργειές της, «η Τουρκία δεν ενεργεί κατά των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά κατά των συμφερόντων ολόκληρης της EE».

«Η Τουρκία απέρριψε τον διάλογο και τη διεθνή νομιμότητα», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης για να επισημάνει ότι επανειλημμένα κάλεσε την Τουρκία να ξεκινήσουν συζητήσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, πρόταση την οποία αυτή απέρριψε.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι «ούτε και τα μηνύματα που έστειλε η ΕΕ και οι εταίροι μας, σε πνεύμα αλληλεγγύης, δεν φαίνεται να έχουν εισακουστεί μέχρι στιγμής από την Τουρκία.

»Αντιθέτως, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες, λίγες εβδομάδες πριν και από την έκδοση της Έκθεσης Προόδου σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία και κατά παραβίαση των δεσμεύσεων που η ίδια έχει αναλάβει έναντι της Ένωσης», επεσήμανε.

«Όπως ανέφερε και η Ύπατη Εκπρόσωπος στη διάσκεψη Τύπου τη Δευτέρα, η ΕΕ συνεχίζει να εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας και καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια παράνομη ενέργεια στην οποία, όπως είπε, η ΕΕ θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Αυτή, τόνισε, ήταν και η ξεκάθαρη θέση των Υπουργών Εξωτερικών σήμερα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών από τα νοσοκομεία – Πλήρης διάλυση

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr