Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εμιράτα: «Κρατικός παράγοντας» ευθύνεται για το σαμποτάζ στα τέσσερα τάνκερ στη Φουτζέιρα

Εμιράτα: «Κρατικός παράγοντας» ευθύνεται για το σαμποτάζ στα τέσσερα τάνκερ στη Φουτζέιρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Κρατικός παράγοντας» ευθύνεται για το σαμποτάζ στα τέσσερα δεξαμενόπλοια στο λιμάνι Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στις 12 Μαΐου, σύμφωνα με πολυεθνική έρευνα την οποία παρουσίαζαν τα Εμιράτα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, τα Εμιράτα δεν αναφέρουν το κράτος που βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, οι οποίες είχαν στόχο δεξαμενόπλοια από τη Σαουδική Αραβία και τη Νορβηγία.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει ανοιχτά το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, αλλά η Τεχεράνη το αρνείται και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας.

Στόχος του Ιράν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους ήταν να ανέβει η ανέβει η τιμή του πετρελαίου, ενόσω η Ουάσιγκτον προσπαθεί να εμποδίσει μέσω της επιβολής κυρώσεων την πώληση ιρανικού πετρελαίου.

Τα τέσσερα πλοία – δύο με σημαία Σαουδικής Αραβίας, ένα με σημαία Νορβηγίας και ένα με σημαία των Εμιράτων – υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις.

«Αν και οι έρευνες συνεχίζονται, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι τέσσερις επιθέσεις σημειώθηκαν στο πλαίσιο μιας συντονισμένης και περίπλοκης επιχείρησης που διεξήχθη από έναν παράγοντα με μεγάλες επιχειρησιακές ικανότητες, πιθανότατα κρατικό», υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση των Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας, «είναι πολύ πιθανό» στο σαμποτάζ να χρησιμοποιήθηκαν νάρκες Limpet που τοποθετήθηκαν μέσω μαγνητών στο κήτος των πλοίων από δύτες που χρησιμοποίησαν γρήγορα σκάφη.

Τα Εμιράτα εκτιμούν ότι όποιος διέπραξε το σαμποτάζ θα πρέπει να είχε σημαντικές ικανότητες συλλογής πληροφοριών για να επιλέξει τους στόχους καθώς τα πλοία δεν βρίσκονταν στο ίδιο σημείο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καύσιμα: Τιμές-φωτιά με πάνω από 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη σε 15 περιφέρειες και νησιά

Ισραηλινός αξιωματούχος με παράδειγμα από την Παλαιά Διαθήκη εξήγησε το πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα-απάντηση στο Ιράν

Το Ισραήλ απάντησε στο Ιράν «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr