Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ της Λιβύης κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ της Λιβύης κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, της κοσμική κυβέρνησης της Βεγγάζης και διοικητής του κοσμικού Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία.

Διέταξε τις δυνάμεις του να στοχοθετούν τουρκικά πλοία και πλοία τουρκικών συμφερόντων, που πλησιάζουν τα λιμάνια των ισλαμιστών μεταφέροντας όπλα και ενισχύσεις.

Επίσης, η κυβέρνηση της Βεγγάζης επέβαλε και απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ ο εκπρόσωπός του, στρατηγός Άχμεντ αλ Μισμάρι.

Η Τουρκία μαζί με το Κατάρ στηρίζουν τις τζιχαντιστικές δυνάμεις που είναι πιστές στην ισλαμική και -δυστυχώς- διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) με έδρα την Τρίπολη.

Οι ισλαμιστές, ενισχυμένοι από την Τουρκία, κατάφεραν την Τετάρτη πλήγμα στις κοσμικές δυνάμεις της Βεγγάζης ανακτώντας από τα στρατεύματα του Χάφταρ τη στρατηγικής σημασίας πόλη Γαριάν, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, όπου ήταν εγκατεστημένο το κέντρο διοίκησης του LNA στη δυτική Λιβύη.

«Έχουν δοθεί εντολές στις αεροπορικές δυνάμεις να στοχοθετούν τουρκικά πλοία και σκάφη που πλέουν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης», δήλωσε ο Μισμάρι.

«Τουρκικές στρατηγικές θέσεις, εταιρείες και έργα (στη Λιβύη) που ανήκουν στο τουρκικό κράτος θεωρούνται νόμιμοι στόχοι από τις ένοπλες δυνάμεις», συμπλήρωσε.

«Όλοι οι Τούρκοι υπήκοοι στην επικράτεια της Λιβύης θα συλληφθούν» και «όλες οι πτήσεις προς και από την Τουρκία θα απαγορευτούν», πρόσθεσε΄.

Τόνισε ότι οποιοδήποτε αεροσκάφος από την Τουρκία επιχειρήσει να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα Τρίπολη, θα αντιμετωπιστεί ως εχθρικό.

Δεν εξήγησε πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση πτήσεων σε μια περιοχή που δεν βρίσκεται στον έλεγχο των δυνάμεων του Χάφταρ.

Πάντως οι δυνάμεις της Βεγγάζης διαθέτουν πολεμικά αεροσκάφη.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού θα επιτεθούν σε κάθε τουρκική στρατιωτική παρουσία στη χώρα.

Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στην Λιβύη αλληλοκατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν αλλοδαπούς μισθοφόρους και ότι λαμβάνουν στρατιωτική στήριξη από ξένες δυνάμεις.

Η Τουρκία έχει προμηθεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και φορτηγά στις δυνάμεις πιστές στον πρωθυπουργό Λιβύης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ, ενώ ο LNA λαμβάνει στήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Ο LNA, που υπάγεται στην παράλληλη κυβέρνηση με έδρα τη Βεγγάζη, έχει αποτύχει να καταλάβει την Τρίπολη, διαθέτει ωστόσο αεροπορική υπεροπλία.

Έχει εξαπολύσει αρκετές φορές επιθέσεις επιχειρώντας, χωρίς επιτυχία, να πάρει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης.

Ο Μισμάρι τόνισε ότι οι δυνάμεις του LNA έχασαν 43 στρατιώτες στην μάχη για την πόλη Γαριάν.

Κατηγόρησε την Τουρκία για τη στήριξη που παρείχε στις δυνάμεις της ισλαμικής κυβέρνησης για να καταλάβουν την πόλη.

Λιβυκές εταιρείες παρέχουν αεροπορικές συνδέσεις με την Τουρκία από τα αεροδρόμια της Τρίπολης και της Μισράτα (δυτικά).

Οι πτήσεις προς τη Λιβύη των τουρκικών αεροπορικών γραμμών Turkish Airlines ανεστάλλησαν τον Ιανουάριο του 2015 για «λόγους ασφαλείας».

Τουρκικές εταιρείες είχαν υπογράψει την περίοδο εξουσίας του Μουαμάρ αλ Καντάφι αρκετές συμβάσεις στη Λιβύη, σε τομείς όπως υπηρεσιών, υποδομών, ακινήτων και υδρογονανθράκων.

Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών των εταιρειών καθώς και Τούρκοι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 που ανέτρεψε το καθεστώς Καντάφι καθώς και το 2014 μετά από ξέσπασμα βίαιων ένοπλων συγκρούσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr