Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν απειλεί να καταλάβει βρετανικό τάνκερ ως αντίποινα για το «Grace 1»

Το Ιράν απειλεί να καταλάβει βρετανικό τάνκερ ως αντίποινα για το «Grace 1»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με απειλές ότι θα προχωρήσει σε κατάληψη βρετανικού τάνκερ, εάν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο το οποίο αναχαιτίστηκε την Πέμπτη στο Γιβραλτάρ δεν αφεθεί ελεύθερο, απαντά το Ιράν.

Μέλη του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού βοήθησαν τις Αρχές του Γιβραλτάρ να κατασχέσουν το σούπερ τάνκερ «Grace 1», έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, καθώς φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. εις βάρος της Δαμασκού.

Αμέσως μετά, το Ιράν κάλεσε τον Βρετανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη για εξηγήσεις, επιμένοντας ότι πρόκειται για παράνομη πράξη και «ένα είδος πειρατείας».

«Εάν η Βρετανία δεν απελευθερώσει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, τότε είναι υποχρέωση των ιρανικών Αρχών να προχωρήσουν σε κατάληψη βρετανικού τάνκερ», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μοσέν Ρεζάι, μέλος συμβουλίου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.

Σύμφωνα στοιχεία στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters, το δεξαμενόπλοιο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο από τις ακτές του Ιράν, αν και τα επίσημα αρχεία αναφέρουν ότι το πετρέλαιο προέρχεται από το γειτονικό Ιράκ.

Στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Συρίας, που ισχύουν από το τέλος του 2011 και τον Μάιο παρατάθηκαν έως την 1η Ιουνίου 2020, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στη χώρα.

Παραταύτα, η Ε.Ε. δεν είχε ποτέ προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση.

Τα μέλη του πληρώματος του ιρανικού δεξαμενόπλοιου που συνελήφθη στα ανοικτά του Γιβραλτάρ ανακρίνονται ως αυτόπτες μάρτυρες και όχι ως ύποπτοι σε μια προσπάθεια να διευκρινιστεί το φορτίο του πλοίου και ο τελικός του προορισμός, δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού εδάφους.

Αν οι αξιωματούχοι του Γιβραλτάρ δεν καταφέρουν να καθορίσουν τις επόμενες ημέρες τη φύση του φορτίου του «Grace 1» ή τον τελικό του προορισμό, ενδέχεται να ζητήσουν την άδεια δικαστηρίου να το κρατήσουν για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κέιτ Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Η ιδιαίτερη σχέση της Κέιτ Μίντλετον με τον βασιλιά Κάρολο – «Είναι η κόρη που δεν έχει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr