Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κύπρος απάντησε στις παλαβομάρες Ερντογάν στο Reuters – Εξευτελισμός του «σουλτάνου»

Η Κύπρος απάντησε στις παλαβομάρες Ερντογάν στο Reuters – Εξευτελισμός του «σουλτάνου»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Λευκωσία απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και το δίκαιο, και ότι «απειλεί την ειρήνη», υποδεικνύοντας πως «αν κάποιος απειλεί την ειρήνη είναι η Τουρκία που παρεμβαίνει με κρατικά ερευνητικά και γεωτρητικά σκάφη, συνοδευόμενα και από πολεμικά πλοία, μέσα στην ΑΟΖ ή και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρει πως στη συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η χώρα του κινείται και αναζητεί λύσεις σύμφωνα με το δίκαιο.

Εκείνο, όμως, που απουσιάζει εντελώς από τις θέσεις που προβάλλει και την επιχειρηματολογία του είναι το διεθνές δίκαιο, επισημαίνει ο Εκπρόσωπος.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τον ανυπόστατο ισχυρισμό του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και το δίκαιο, και ότι “απειλεί την ειρήνη”.

»Αν κάποιος απειλεί την ειρήνη είναι η Τουρκία που παρεμβαίνει με κρατικά ερευνητικά και γεωτρητικά σκάφη, συνοδευόμενα και από πολεμικά πλοία, μέσα στην ΑΟΖ ή και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει ο κ. Προδρόμου.

Σημειώνει πως το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο δείχνει να αδυνατεί να αντιληφθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, φαίνεται και από τις σαφείς τοποθετήσεις τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ, της Ρωσίας και γενικά της διεθνούς κοινότητας υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και ενάντια στις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας.

«Φαίνεται ακόμα από το γεγονός ότι με την Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση ακριβώς του διεθνούς δικαίου συνεργάζονται άλλα γειτονικά κράτη, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος κ.ο.κ., καθώς και πολύ σημαντικές διεθνείς εταιρείες οι οποίες πάντοτε φροντίζουν να ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και όχι πειρατικά», προσθέτει ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Σημειώνει ακόμη πως η Κυπριακή Δημοκρατία, προχωρώντας στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της ενεργεί και εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει επίσης πως ο ισχυρισμός του Τούρκου Προέδρου ότι «υπάρχουν περιοχές γύρω από την Κύπρο, οι οποίες έχουν καθοριστεί, όπου η Τουρκία μπορεί να κάνει έρευνες» είναι εντελώς ατεκμηρίωτος και αυθαίρετος.

Από ποιόν άραγε «έχουν καθοριστεί» τέτοιες περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στην Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας και δήθεν «δίνουν δικαιώματα στην Τουρκία»;

Γιατί η Τουρκία δεν δέχεται την πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης, ούτως ώστε μέσα από διαβουλεύσεις και κατά το διεθνές δίκαιο να καθοριστεί εκατέρωθεν η ΑΟΖ των δυο χωρών;, διερωτάται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Επίσης σημειώνει πως, αναφερόμενος σε «διαμοιρασμό» του πλούτου «σύμφωνα με τον πληθυσμό», προφανώς ο κ. Ερντογάν δεν είναι ενήμερος για σχετική πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

«Πρέπει ακόμα να απορρίψουμε τον ανιστόρητο και εντελώς αβάσιμο ισχυρισμό τον οποίο επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά η Τουρκία μέσα από αυτή τη συνέντευξη του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με την ένταξη και την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ», προσθέτει.

Όπως επισημαίνει «εφόσον διαρκώς αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο, οφείλει να γνωρίζει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενταχθεί από το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία και επομένως ολόκληρη η Κύπρος.

»Είναι εντελώς ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι η Ε.Ε. δεν ενέταξε τη βόρεια Κύπρο.

»Αυτό το πρόβλημα στοιχειώδους κατανόησης θα συνεχίσει όμως να το έχει η Τουρκία ενόσω μόνη από όλο τον κόσμο δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος -μέλος της ΕΕ», λέει ο κ. Προδρόμου.

Προσθέτει πως ανά πάσα στιγμή και εφόσον η Τουρκία συγκατανεύσει σε λύση του Κυπριακού, εγκαταλείποντας την επικίνδυνα τυχοδιωκτική όσο και καθαρά επεκτατική πολιτική με το ψευδοκράτος της στα κατεχόμενα, οι Τουρκοκύπριοι ως Κύπριοι πολίτες θα συμμετέχουν πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου «ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει να αγνοεί πως ακόμα και σήμερα δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι που έχουν υπηκοότητα και έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ως εκ τούτου ήδη Ευρωπαίοι πολίτες».

Σε σχέση με τον ισχυρισμό του κ. Ερντογάν ότι η κυπριακή κυβέρνηση με το ενεργειακό πρόγραμμα που εφαρμόζει «θέλει να στερήσει τη βόρειο Κύπρο», ο κ. Προδρόμου απαντά:

«Τουναντίον, αν κάποιος θέλει να στερήσει από τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματά τους, αυτή είναι η Τουρκία, η οποία σύμφωνα με τα όσα αξιώνει και όπως παρουσιάζονται και σε χάρτες του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επιχειρεί να αφαιρέσει 44% της κυπριακής ΑΟΖ προς όφελός της».

Ο Εκπρόσωπος καταλήγει λέγοντας πως «αν ο κ. Ερντογάν εννοούσε έστω και κατ’ ελάχιστον τα όσα αναφέρει σχετικά με το διεθνές δίκαιο, θα φρόντιζε πρώτα από όλα να τερματίσει τις επεκτατικές ενέργειες κατά της πόλης της Αμμοχώστου που εξαγγέλλει ο Υπουργός Εξωτερικών του, κατά κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, καθώς και τις εντελώς αντίθετες στο διεθνές δίκαιο επεμβάσεις και ενέργειες τουρκικών σκαφών μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr