Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεσάλωσε ο Τσαβούσογλου: Θα κάνουμε ό,τι θέλουμε στην Αμμόχωστο – Θέλουμε μερίδιο από τα κοιτάσματα

Ξεσάλωσε ο Τσαβούσογλου: Θα κάνουμε ό,τι θέλουμε στην Αμμόχωστο – Θέλουμε μερίδιο από τα κοιτάσματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δεν είναι σωστό να μείνει κλειστή η πόλη των Βαρωσίων, πρέπει να ανοίξει, δήλωσε στο CNNTurk το Σάββατο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει νόημα να περιμένουμε να λυθεί το Κυπριακό για να λυθεί και το θέμα των Βαρωσίων».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι στηρίζουν την πρωτοβουλία του ψευδοκράτους για άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

Για την ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά είναι εποικοδομητική και ότι η ελληνοκυπριακή έχει κακομαθημένη συμπεριφορά λόγω του ότι είναι μέλος της ΕΕ και είναι η μόνη αναγνωρισμένη και έχει τη στήριξη κάποιων χωρών.

Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει στην ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, είπε, η Άγκυρα περιμένει να δει αν το επόμενο διάστημα η ελληνοκυπριακή πλευρά θα κάνει βήμα ή όχι για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου.

«Πρέπει να δουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Στη συνέντευξή του σε ειδική εκπομπή του τουρκικού καναλιού που έδωσε προ ημερών στον δημοσιογράφο Τζουνέιτ Οζντεμίρ και μεταδόθηκε το Σάββατο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι πήγε στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων.

«Εδώ και χρόνια είναι κλειστά. Στις διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα συζητείτο εάν θα δοθούν τα Βαρώσια στην ελληνοκυπριακή πλευρά ή όχι.

»Δηλαδή ήταν πάντοτε στην ημερήσια διάταξη ως μέρος των διαπραγματεύσεων», ανέφερε, λέγοντας ότι εντός της κλειστής πόλης των Βαρωσίων περιουσίες έχουν τα ευαγή ιδρύματα, τα νομικά πρόσωπα και πραγματικά πρόσωπα.

Είπε ότι «πλέον η «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» ((σ.σ. ψευδοκράτος) ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι περιουσίες, εμείς αυτό το στηρίζουμε».

Πρόσθεσε ότι πήγε μαζί με τον «υπέξ» Κουντρέτ Οζερσάι και ενημερώθηκαν.

«Πραγματικά η κλειστή πόλη των Βαρωσίων είναι ένα ωραίο μέρος.

»Δεν είναι σωστό να μείνει κλειστή, πρέπει να ανοίξει.

»Οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα δεν μας οδήγησαν σε αποτέλεσμα και δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα μας οδηγήσουν σε αποτέλεσμα ούτε στο μέλλον, επομένως πιστεύουμε ότι δεν έχει νόημα να περιμένουμε να λυθεί το Κυπριακό για να λυθεί και το θέμα των Βαρωσίων.

»Και στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία της «τδβκ». Τώρα κάνουν μια εργασία καταγραφής.

»Ποιοι έχουν περιουσίες και τί υπάρχει, μας ενημέρωσαν κι εμάς», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν η Τουρκία έμεινε μόνη της στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε «όχι, η Τουρκία δεν είναι μόνη της, ακόμη και μόνη της να μείνει η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη δίκαιη υπόθεσή της».

«Τα βήματα που κάνουμε είναι βήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι στην ανατολική Μεσόγειο είναι όλοι και αυξάνεται το ενδιαφέρον των παραγόντων της περιοχής.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι το πρώτο στοιχείο είναι οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας εντός της υφαλοκρηπίδας της, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» διεξάγει γεώτρηση στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και αυτό το ζήτημα δεν το συζητούν με κανένα.

Το δεύτερο στοιχείο είναι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφέροντας ότι «παρόλες τις προειδοποιήσεις μας μέχρι σήμερα στην ελληνοκυπριακή πλευρά, την ΕΕ, την Ελλάδα και την άλλη εγγυήτρια δύναμη τη Βρετανία, δεν θέτουν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του «Τουρκοκυπριακού λαού» και ξεκινήσαμε τις εργασίες γεώτρησής μας στις περιοχές που η «τβδκ» αδειοδότησε την Τουρκία και σε εκείνη την περιοχή το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ συνεχίζει τις δραστηριότητές του».

«Η Γαλλία δεν έχει δικαίωμα λόγου εκεί», ισχυρίστηκε, αναφέροντας ότι μπορεί ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν να κάνει δηλώσεις που και που αλλά παίρνει την απάντησή του από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο είπε ότι η Βρετανία αναφέρεται στις δηλώσεις της σε «αμφισβητούμενες περιοχές» και οι ΗΠΑ κάνουν πιο ισορροπημένες δηλώσεις σε σχέση με τη Γαλλία.

«Ωστόσο αυτά δεν γίνονται με δηλώσεις.

»Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ένα.

»Ένας μηχανισμός είτε της ΕΕ είτε των Ηνωμένων Εθνών ή με μια κοινή εταιρεία να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και να τελειώσει αυτή η κρίση με αυτό τον τρόπο.

»Αυτή είναι η δική μας έγνοια», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι «η τουρκική πλευρά είναι εποικοδομητική, αλλά η ελληνοκυπριακή με την κακομαθημένη συμπεριφορά της λόγω του ότι είναι μέλος της ΕΕ και είναι η μόνη αναγνωρισμένη και έχει τη στήριξη κάποιων χωρών θέλει να συνεχίσει».

«Ωστόσο είδαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και ο δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν το είδαν σε σημαντικό βαθμό.

«Κατ’ εμένα το είδαν σε σημαντικό βαθμό αλλά θα το δούμε στο επόμενο διάστημα αν θα κάνουν βήμα σε αυτό το θέμα ή όχι.

»Πρέπει να κάνουν βήμα για τον διαμοιρασμό.

»Πρέπει να δουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή», απάντησε.

Ερωτηθείς για την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων με την παρουσία εκεί και των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ελλάδας και του Ισραήλ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «αυτά είναι πολιτικοί ελιγμοί.

»Οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν ισχύει. Αυτό είναι καθαρό.

»Δεύτερον, αυτούς τους πολιτικούς ελιγμούς εμείς τους βλέπουμε.

»Ο μόνος εφικτός τρόπος να μεταφερθούν αυτοί οι υδρογονάνθρακες στη διεθνή αγορά είναι μέσω της Τουρκίας», κάνοντας πώς… δεν υπάρχει το σχέδιο για τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr