Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με επιπλέον οικονομικές κυρώσεις προειδοποίησε την Τουρκία ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ

Με επιπλέον οικονομικές κυρώσεις προειδοποίησε την Τουρκία ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για την επιβολή επιπλέον οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει να αρνείται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και συνεχίσει την επίθεσή της εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ στη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε σε δημοσιογράφους οι νέες κυρώσεις μπορεί να στοχοθετήσουν περισσότερους Τούρκους υπουργούς, ή τουρκικές εταιρείες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένας κατάλογος δυνητικών στόχων δόθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, που αναμένεται να συζητήσουν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα σήμερα Πέμπτη.

«Διαβουλευόμαστε με το υπουργείο Εξωτερικών και με την κοινότητα [των υπηρεσιών] πληροφοριών», είπε ο Μνούχιν.

Οι κυρώσεις ίσως έχουν βαριές «συνέπειες» αν κριθεί «αναγκαίο», πρόσθεσε.

Ως η χώρα που τυπώνει το κύριο «αποθεματικό νόμισμα του κόσμου θα μπορούσαμε από αύριο να αναστείλουμε όλες τις συναλλαγές χρηματοπιστωτικών οργανισμών [που έχουν δοσοληψίες] με την Τουρκία» συμπλήρωσε.

Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «περίπλοκη» την «κατάσταση» στη βόρεια Συρία, όπου αναμετρώνται «η Τουρκία, σύμμαχός μας στο NATO, και οι Κούρδοι, που πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος μαζί μας».

Αναχώρησαν για την Τουρκία Πενς και Πομπέο

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο αναχώρησαν την Τετάρτη για την Τουρκία, με αποστολή να πείσουν την Άγκυρα θα αναστείλει την επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αποστολή μας είναι να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός, να δούμε εάν μπορούμε να διαπραγματευθούμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος του.

Ευαίσθητες διαχωριστικές γραμμές στο πεδίο μάχης

Στο επιχειρησιακό σκέλος των πολεμικών επιχειρήσεων, η προώθηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα βόρεια της Συρίας και η ανάγκη αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από τις περιοχές που είχαν αναπτυχθεί στην Συρία, έφεραν τις ΗΠΑ και την Τουρκία πολύ κοντά στο ενδεχόμενο μιας άμεσης πολεμικής σύγκρουσης στο πεδίο της μάχης.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει παράπονα για πυρά του τουρκικού πυροβολικού κοντά στις στρατιωτικές της δυνάμεις, ενώ ενδεικτική του κλίματος έντασης που διαμορφώθηκε ήταν και η πτήση αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους πάνω από την συνοριακή πόλη Κομπάνι και καθώς μισθοφόροι ισλαμιστές που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας είχαν βρεθεί κοντά σε μία αμερικανική στρατιωτική βάση.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έχει δηλώσει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει υποσχεθεί τηλεφωνικά στον πρόεδρο Τραμπ ότι η Τουρκία δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι.

«Η δήλωση του προέδρου Τραμπ για το Κομπάνι ήταν “Μην βομβαρδίσετε εκεί“» είχε δηλώσει προχθές στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Ερντογάν.

«Είπαμε ότι πραγματοποιούσαμε μία επιχείρηση περικύκλωσης της πόλης.

»Δεν μας ενδιαφέρει το εσωτερικό του Κομπάνι, αλλά είπαμε ότι “αν υπάρξει κάποια διαφορετική εξέλιξη είναι ενδεχόμενο να εμπλακούμε“» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr