Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο – Δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα

Το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο – Δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ιράν επαναλαμβάνει από σήμερα Πέμπτη τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

«Τα πρώτα λεπτά της Πέμπτης προχωρήσαμε στην έγχυση αερίου (ουρανίου στις συσκευές φυγοκέντρησης και στην έναρξη) της παραγωγής και της συλλογής εμπλουτισμένου ουρανίου (…) στις εγκαταστάσεις του Φορντό», επεσήμανε ο Οργανισμός.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «όλες αυτές οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)».

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε προαναγγείλει ήδη από την Τρίτη την επανέναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, μία ημέρα μετά την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η Τεχεράνη στις χώρες που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία της η επαναφορά των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Η επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου σηματοδοτεί την τέταρτη φάση του σχεδίου αποδέσμευσης του Ιράν από τους περιορισμούς που του θέτει η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη το 2015, σε απάντηση στη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή.

Χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαβαλντί είχε δηλώσει ότι η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου στο Φορντό «θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα» προς Πέμπτη.

Από τη Βιένη πηγή της ΙΑΕΑ σημείωσε ότι «επιθεωρητές της Υπηρεσίας βρίσκονται» στο Φορντό και πρόσθεσε ότι θα εκπονηθεί πολύ γρήγορα ειδική έκθεση για την κατάσταση στο πυρηνικό αυτό εργοστάσιο μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του Ιράν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Ισραηλινός πιλότος περιγράφει την ιρανική επίθεση: «Σαν το Top Gun να συναντά τον Πόλεμο των Άστρων»

Νετανιάχου: «Το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του»

Ο τζάμπα μάγκας Ραϊσί απειλεί ξανά το Ισραήλ με τζούφιες φωτοβολίδες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr