Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισπανία: Ψηφίζουν για Βουλή για τέταρτη φορά σε τέσσερα χρόνια

Ισπανία: Ψηφίζουν για Βουλή για τέταρτη φορά σε τέσσερα χρόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Ισπανία, Καταλονία,

Ψηφίζουν σήμερα Κυριακή οι Ισπανοί για τις τέταρτες βουλευτικές εκλογές σε τέσσερα χρόνια.

Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, το Απρίλιο, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στη Βουλή, αλλά όχι πλειοψηφία.

Η χώρα παλεύει να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση από το 2015.

Η κρίση στην Καταλονία και η άνοδος του ακροδεξιού Vox επισκιάζουν τις εκλογές.

Μετά τις εκλογές του Απριλίου, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ άρχισε διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη του αριστερού Podemos, αλλά οι συζητήσεις κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα ο Σάντσεθ να χάσει την προθεσμία του Σεπτεμβρίου για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

«Υπάρχουν μόνο δύο επιλογές: ψήφο στους Σοσιαλιστές ώστε να έχουμε κυβέρνηση ή ψήφο σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα που θα εμποδίσει την Ισπανία από το να αποκτήσει μία προοδευτική κυβέρνηση», τόνισε ο Σάντσεθ την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας την προεκλογική εκστρατεία του.

Η αναταραχή στην Καταλονία, η εκταφή του Φράνκο, η άνοδος της άκρας δεξιάς, ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο και η πολιτική αστάθεια είναι καθοριστικοί παράγοντες για την έκβαση των εκλογών.

Σημείο καμπής στην Καταλονία υπήρξε η καταδίκη σε βαριές ποινές φυλάκισης των εννέα ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης από την Ισπανία το 2017.

Το θέμα έχει αναχθεί σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, με τη δεξιά να πιέζει τον απερχόμενο πρωθυπουργό να αναστείλει το καθεστώς ευρείας αυτονομίας της Καταλονίας ή να αποπέμψει τον αυτονομιστή πρόεδρο.

Κρατώντας σημαίες των αυτονομιστών και φωνάζοντας το σύνθημα «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατουμένους», χιλιάδες υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας συγκεντρώθηκαν χθες Σάββατο στη Βαρκελώνη για να συμμετάσχουν σε πορείες και να παρακολουθήσουν συναυλίες, την παραμονή των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία.

Η κρίση στην Καταλονία ωφέλησε το ακροδεξιό Vox, το οποίο αναβιώνει την ακροδεξιά σε μία χώρα όπου ήταν περιθωριοποιημένη μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975.

Τον Απρίλιο έκανε θριαμβευτική είσοδο στο κοινοβούλιο καταλαμβάνοντας 24 από τις 350 έδρες.

Και οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ακόμη καλύτερη επίδοση στις σημερινές εκλογές, οπότε αναμένεται να αναδειχθεί σε τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Κασσελάκης: «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών»

Μουράτ Γετκίν: Την 1η Απριλίου «όλοι θα ξυπνήσουμε σε μια διαφορετική Τουρκία»

Η Κωνσταντινούπολη θα κρίνει το μέλλον του Ερντογάν – Τα δυο σενάρια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr