Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από τον Χαφτάρ να σταματήσει την επίθεση στην Τρίπολη

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από τον Χαφτάρ να σταματήσει την επίθεση στην Τρίπολη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κάλεσε την Τετάρτη τον πρόμαχο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, να διατάξει τον τερματισμό της επίθεσης των δυνάμεών του, του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει τα αντίπαλα μέρη να επιδιώξουν πολιτική λύση.

Ο Κόντε προειδοποίησε εναντίον των «κινδύνων για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής» και «κάλεσε να εγκαταλειφθεί η στρατιωτική επιλογή», ανέφεραν οι υπηρεσίες του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στη Ρώμη.

Η μοναδική βιώσιμη λύση στην λιβυκή κρίση είναι πολιτική, επέμεινε ο Κόντε, απηχώντας τη θέση που εκφράστηκε στις Βρυξέλλες, όπου Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν παράλληλα χθες συνομιλίες με τον αντίπαλο του Χάφταρ, τον τουρκικής καταγωγής πρωθυπουργό της ισλαμικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγιέζ αλ Σαράτζ.

Ο Σαράτζ, το ισλαμικό καθεστώς του οποίου είναι αντιμέτωπο από τον Απρίλιο με επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας του LNA, που ελέγχει το 90% της χώρας, συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Χοσέπ Μπορέλ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Θέλουμε να αποτρέψουμε [τον κίνδυνο] η Λιβύη να μετατραπεί σε θέατρο πολέμου μέσω ενδιαμέσων.

»Και να εξασφαλίσουμε ότι η Λιβύη δεν θα μετατραπεί σε δεύτερη Συρία», συνόψισε ο Μάας μετά τις συνομιλίες.

Οι συναντήσεις καταγράφηκαν λίγα εικοσιτετράωρα αφότου ο LNA του Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, έθεσε υπό τον έλεγχό του την παραθαλάσσια πόλη Σύρτη, στο πλαίσιο της εκστρατείας του για να κυριεύσει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Το Βερολίνο σκοπεύει να οργανώσει εντός Ιανουαρίου διεθνή σύνοδο για να αναζητηθεί λύση και να υπάρξει επάνοδος στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Λιβύη παραμένει βυθισμένη στο χάος μετά την εξέγερση με την υποστήριξη του NATO η οποία οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος και τον θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Έφτιαξαν fake βίντεο πορνό με τη Μελόνι – Στη Δικαιοσύνη η πρωθυπουργός της Ιταλίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr