Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για σημαντικές ελλείψεις τροφίμων παγκοσμίως

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για σημαντικές ελλείψεις τροφίμων παγκοσμίως
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σοβαρή προειδοποίηση για πιθανές ελλείψεις τροφίμων τις επόμενες ημέρες απηύθυνε ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Όπως είπε, τα έκτακτα μέτρα πρόληψης και προστασίας, που έχουν επιβληθεί σε όλα τα κράτη για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού, ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών.

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να περιορίσουν οι κυβερνήσεις τη ροή τροφίμων.

»Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά.

»Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή επιβολή εμπορικών εμποδίων.

»Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή τροφίμων στον κόσμο» ανέφερε ο κ. Τορέρο.

Αν και όπως είπε οι φετινές σοδειές να είναι πλούσιες και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες πολλά υποσχόμενες, ωστόσο η έλλειψη εργατών λόγω των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών, καθώς και οι πολιτικές προστατευτισμού (δασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών) σημαίνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα, διευκρίνισε.

Κατά τον ίδιο, οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν στην τάση προστασίας της δικής τους παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων περιορίζοντας τις εξαγωγές.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, την περίπτωση του Καζακστάν, το οποίο απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτάλευρου, επιβάλλοντας, παράλληλα, περιορισμούς σε φαγόπυρο και λαχανικά (μεταξύ αυτών κρεμμύδια, καρότα, πατάτες).

Επιπλέον, το Βιετνάμ, τρίτη εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, προσωρινά ανέστειλε τα συμβόλαια εξαγωγών ρυζιού.

Η Ρωσία, μεγαλύτερη εξαγωγέας αλευριού στον κόσμο, επίσης ενδέχεται να να περιορίσει τις εξαγωγές – όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.

«Οι εμπορικοί φραγμοί θα δημιουργήσουν ακραία μεταβλητότητα. Θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

»Πρέπει να προσέχουμε να μη σπάσουμε την πολύτιμη αλυσίδα τροφίμων και εφοδιασμού, ειδάλλως θα αντιμετωπίσουμε σύντομα προβλήματα με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά» προειδοποίησε ο Τορέρο.

»Όσο οι κυβερνήσεις επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, τα ταξίδια και την κυκλοφορία, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η αξιοποίηση εποχικών εργατών για την καλλιέργεια και συγκομιδή βασικών αγαθών, διευκρίνισε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κύπρος: Μειώσεις ΦΠΑ και ΕΦΚ σε καύσιμα, ηλεκτρισμό, τρόφιμα, γεωργία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ιράν προς ΟΗΕ: Ελεύθερη η διέλευση «μη εχθρικών» πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Το Ιράν δηλώνει έτοιμο για συνεργασία με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τη ναυτιλιακή ασφάλεια στον Κόλπο

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας

DW: Η Κίνα σφυρηλατεί αντιαμερικανική συμμαχία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr