Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε κατάσταση «σοκ» Τούρκοι και Τουρκολίβυοι μετά τον βομβαρδισμό της Αλ Ουατίγια

Σε κατάσταση «σοκ» Τούρκοι και Τουρκολίβυοι μετά τον βομβαρδισμό της Αλ Ουατίγια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τις αεροπορικές επιδρομές που διεξήχθησαν -κατ’ αυτήν- από «ξένα» μαχητικά εναντίον στρατιωτικού αεροδρομίου στρατηγικής σημασίας στο δυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, κατήγγειλε την Κυριακή η ισλαμιστική και φιλοτουρκική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης, η οποία έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Τον Μάιο, τζιχαντιστές μισθοφόροι από τη Συρία και ντόπιοι ισλαμιστές παραστρατιωτικοί, που υποστηρίζουν την ισλαμιστική κυβέρνηση, κατέλαβαν την αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια, 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, η οποία βρισκόταν μέχρι τότε στα χέρια των αντιπάλων τους, του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

Ενισχυμένοι οι τζιχαντιστές χάρη στη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας -με προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και «στρατιωτικούς συμβούλους»- κατέγραψαν σειρά καίριων επιτυχιών στα πεδία των μαχών τους τελευταίους μήνες, ανακτώντας το σύνολο της βορειοδυτικής Λιβύης.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδότησε την αποτυχία της εφόδου που είχε εξαπολύσει τον Απρίλιο του 2019 ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), ο στρατός της νόμιμα εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων, για να κυριεύσει την Τρίπολη και να τελειώνει με τους φιλότουρκους ισλαμιστές.

Μετά την κατάληψη της βάσης Αλ Ουατίγια, οι δυνάμεις της Βουλής, που διοικούνται από τον στρατάρχη Χαφτάρ, κατηγορούν την GNA ότι παρέδωσε τη βάση στην Τουρκία, πράγμα αληθές, αφού και οι Τούρκοι το παραδέχονται.

Τουρκική στρατιωτική πηγή είχε πει τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με την GNA για τη δημιουργία δύο τουρκικών βάσεων στη Λιβύη, η μία από την οποία θα είναι η Αλ Ουατίγια, η σημαντικότερη αεροπορική βάση στο δυτικό τμήμα της χώρας.

«Ο βομβαρδισμός χθες (σ.σ. προχθές Σάββατο) το βράδυ στη βάση Αλ Ουατίγια διεξήχθη από άνανδρη ξένη αεροπορία που υποστηρίζει τον εγκληματία πολέμου (σ.σ. τον Χάφταρ) σε μια απελπισμένη προσπάθεια να καταγάγει ηθική νίκη», είπε ο υφυπουργός Άμυνας της ισλαμιστικής κυβέρνησης της Τρίπολης, Σάλαχ αλ Νάμρους.

Ο ίδιος δεν κατονόμασε τη ξένη χώρα στην οποία ανήκαν τα αεροσκάφη, πάντως διεμήνυσε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ότι θα υπάρξουν «αποτρεπτικά αντίποινα, στον σωστό τόπο και την πιο κατάλληλη ώρα».

Η επίθεση έγινε μερικές ώρες μετά το πέρας της επίσκεψης που έκανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη την Παρασκευή και το Σάββατο, όπου διατράνωσε τη βούληση της Άγκυρας να κάνει το παν για να βοηθήσει την GNA, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

Κατά μέσα ενημέρωσης φίλα προσκείμενα στον Χάφταρ, τα οποία επικαλέστηκαν στρατιωτικές πηγές, οι επιδρομές έγιναν από «άγνωστα» αεροσκάφη με στόχο τουρκικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας εγκατεστημένο στη βάση Αλ Ουατίγια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξαν θύματα μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην βάση, ωστόσο δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Λιβυκές πηγές υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν έξι Τούρκοι αξιωματικοί και ένας ανώτερος Τούρκος διοικητής, σύνολο επτά. Καταστράφηκαν επίσης αντιαεροπορικά συστήματα «Χοκ» που είχαν τοποθετήσει οι Τούρκοι για την προστασία τους.

Στην Τουρκία, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει πως υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Υπέστη ζημιά στρατιωτικό υλικό, κατ’ αυτόν.

«Η επίθεση αυτή δείχνει τη βούληση του πραξικοπηματία Χάφταρ και ξένων δυνάμεων να παρατείνουν την κατάσταση ανασφάλειας», τόνισε ο αξιωματούχος.

«Όσο συνεχίζονται αυτές οι ξένες επεμβάσεις και όσο συνεχίζεται η στήριξή τους στον πραξικοπηματία Χάφταρ, η ανασφάλεια θα ενισχύεται», συμπλήρωσε.

Η τουρκική επέμβαση στη Λιβύη προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν προειδοποίησε προ ημερών ότι ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.

Ο Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, υποστηρίζεται κυρίως από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία, τη Γαλλία.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία έστειλε μέσω Συρίας τουλάχιστον 14 μαχητικά MiG-29 και βομβαρδιστικά Su-24 σε βάση των δυνάμεων του Χάφταρ, όπου τα διακριτικά της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας αφαιρέθηκαν.

Οι ξένες επεμβάσεις συνεχίζουν να τροφοδοτούν την ένοπλη σύρραξη στη Λιβύη, χώρα με μεγάλο πετρελαϊκό πλούτο όπου επικρατεί χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 με την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από κράτη μέλη του NATO.

Οι δυνάμεις της ισλαμιστικής κυβέρνησης και της Βουλής των Αντιπροσώπων κινητοποιούν πλέον δυνάμεις και τις κατευθύνουν στα νέα μέτωπα, ανάμεσα στις πόλεις Μισράτα και Σύρτη.

Η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει ότι εάν υπάρξει απόπειρα κατάληψης της Σύρτης από τις δυνάμεις της ισλαμιστικής κυβέρνησης με τη στήριξη της Τουρκίας, θα επέμβει άμεσα στον πόλεμο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr