Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βρετανία: Μετά την έξοδο από την ΕΕ σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία

Βρετανία: Μετά την έξοδο από την ΕΕ σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, η Βρετανία, μετά την οριστική της έξοδο από την ΕΕ στο τέλος του 2020, καθώς αποφάσισε την επέκταση των αποφάσεων για κυρώσεις σε πρόσωπα που εμπλέκονται σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και δη στην Κυπριακή Δημοκρατία και μετά τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ όπως σημειώνει η εφημερίδα «Καθημερινή» περιλαμβάνεται σειρά διατυπώσεων που προχωρούν πέρα από εκείνες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών (Φόρειν Όφις), δημιουργείται νέος κανονισμός για τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο», ο οποίος περιλαμβάνει «κυρώσεις για την αποθάρρυνση οποιασδήποτε δραστηριότητας έρευνας, παραγωγής ή εξόρυξης υδρογονανθράκων που δεν έχει εγκριθεί από τη Κυπριακή Δημοκρατία στα χωρικά ύδατά της ή που λαμβάνει χώρα στην ΑΟΖ της ή στην υφαλοκρηπίδα της».

Το βρετανικό ανακοινωθέν προχωρεί παραπέρα, καθώς επεκτείνει τις κυρώσεις και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα.

Τονίζεται -σημειώνει πάντα η «Καθημερινή»- ότι «σε περιπτώσεις που η AOZ ή η υφαλοκρηπίδα δεν έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας με ένα κράτος που έχει αντικείμενες (σ.σ. ευρισκόμενες απέναντι) ακτές, οι κυρώσεις αφορούν και δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ή να παρεμποδίσουν μια συμφωνία οριοθέτησης».

Ουσιαστικά, η ερμηνεία που δίνει το Foreign Office διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων, με ορισμούς που σε σημαντικό βαθμό χρησιμοποιεί και η ελληνική διπλωματία για να περιγράψει τις τουρκικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες ζώνες.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί το Foreign Office γι’ αυτή τη λεπτομέρεια (που επηρεάζεται από το Brexit) δείχνει -επισημαίνει η «Κ»- αφενός την επιμέλεια της βρετανικής γραφειοκρατίας, αφετέρου την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου μάλιστα έναντι ενός κράτους (Κυπριακή Δημοκρατία) του οποίου αποτελεί μία εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων ήδη από το 1960.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Κέιτ Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr