Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Κατάρ δεν «χαλάει» σχέσεις με Τουρκία και Ιράν – Τα Εμιράτα δεν ήθελαν αποκατάσταση σχέσεων

Το Κατάρ δεν «χαλάει» σχέσεις με Τουρκία και Ιράν – Τα Εμιράτα δεν ήθελαν αποκατάσταση σχέσεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Κατάρ δεν πρόκειται να αλλάξει (σ.σ. δηλαδή «χαλάσει») τις σχέσεις του με Τουρκία και Ιράν, πράγμα που υποδηλώνει ότι το μικρό χρυσοφόρο εμιράτο του Κόλπου έκανε λίγες παραχωρήσεις για να εξασφαλίσει τη συμφωνία τερματισμού της αντιπαράθεσης με τη Σαουδική Αραβία, γράφουν οι Financial Times την Πέμπτη.

«Οι διμερείς σχέσεις βασίζονται κυρίως από κυρίαρχη απόφαση της χώρας…. (και) το εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

Η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και τα τρία άλλα κράτη καλύπτει τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της «διακρατικής ασφάλειας», σημείωσε ο Καταριανός ΥΠΕΞ.

«Έτσι, δεν υπάρχει καμία επίδραση στη σχέση μας με οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Η τετράδα Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Μπαχρέιν και Αιγύπτου είχε υποβάλει κατάλογο 13 αιτημάτων στο Κατάρ το 2017, όταν διέκοψαν κάθε σχέση με το εμιράτο.

Απαιτούσαν επίσης το κλείσιμο της τουρκικής στρατιωτικής βάσης και τη διακοπή κάθε στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία.

Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ Ντόχα και Άγκυρας έχουν ενισχυθεί την τελευταία δεκαετία, καθώς οι δύο κυβερνήσεις υποστηρίζουν ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις στη σύγκρουση της Συρίας και υποστήριξαν την (ισλαμιστική) κυβέρνηση στην Τρίπολη της Λιβύης σε έναν πόλεμο ενάντια στις εγχώριες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Και οι δύο χώρες, μαζί με το Ιράν, είναι οι κορυφαίοι υποστηρικτές του κινήματος της παναραβικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το οποίο επιδιώκει να φέρει επανάσταση στην αραβική κοινωνία και να αποκτήσει πολιτική δύναμη. Υποστηρίζουν επίσης τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Αναλυτές αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ιδιαίτερα απρόθυμα να αποκαταστήσουν τους δεσμούς με το Κατάρ λόγω ανησυχιών για την αυξανόμενη σχέση με την Τουρκία, αναφέρουν οι Financial Times.

Τα ΗΑΕ κατηγορούν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για παρέμβαση στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr