Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κάτι φοβούνται στην Τουρκία και συμβουλεύουν τον Ερντογάν να συνομιλήσει με τον Άσαντ

Κάτι φοβούνται στην Τουρκία και συμβουλεύουν τον Ερντογάν να συνομιλήσει με τον Άσαντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πολύπειρος Τούρκος διπλωμάτης και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς, πρότεινε η Τουρκία να ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με τη Συρία.

Ο Γιασάρ Γιακίς, ένας από τους συνιδρυτές του ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών (2002), αναφερόμενος στη συριακή κρίση, πρότεινε στην κυβέρνηση της χώρας του να ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο 82χρονος Γιακίς, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ζαμάν», είπε ότι «ο κόσμος άφησε την Τουρκία μόνη της στη Συρία», συμβουλεύοντας την έναρξη απευθείας διαλόγου μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν Τοπράκ, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), τόνισε την ανάγκη για άμεσο και ολοκληρωμένο διάλογο στα υψηλότερα επίπεδα με τη Συρία, προκειμένου να προστατευθεί η Τουρκία.

Ο Τοπράκ τόνισε σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Μπιργκούν» ότι το συριακό κράτος έχει το πλήρες δικαίωμα να επεκτείνει την εξουσία του επί της επαρχίας Ιντλίμπ, ειδικά επειδή όλοι γνωρίζουν ότι εκεί είναι ενεργή η πρώην Αλ Νούσρα, που έχει μετονομαστεί σε Ταχρίρ αλ Σαμ, παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Οι Σύροι ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν όλη την Ιντλίμπ

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της συμβούλου του Μπασάρ αλ Άσαντ, Μπουθαΐνα Σαμπάν, σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Μπασάρ αλ Άσαντ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο υφίσταται τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Συρία.

«Δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής μεταξύ των προέδρων Άσαντ και Ερντογάν, όσο η Τουρκία κατέχει συριακά εδάφη», είπε τονίζοντας ότι η Συρία «θα απελευθερώσει την Ιντλίμπ, θα νικήσει την τρομοκρατία σε όλη τη Συρία και θα εδραιώσει την κυριαρχία της σε όλα τα εδάφη της».

Ο υποστρατηγός Αλί Μαμλούκ, επικεφαλής του Συριακού Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας, επιβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια μιας τριμερούς συνάντησης μεταξύ Ρωσίας, Συρίας και Τουρκίας, την αποφασιστικότητα της χώρας του να ανακαταλάβει την Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με το Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA), η συριακή πλευρά, εκπροσωπούμενη από τον Στρατηγό Αλί Μαλούκ, επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που ζήτησε η τουρκική πλευρά, εκπροσωπούμενη από τον Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κάλεσε την Τουρκία να δεσμευτεί πλήρως για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, της γης και του λαού, και την άμεση και πλήρη τουρκική απόσυρση από όλα τα συριακά εδάφη.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατεύματα στην Ιντλίμπ τα οποία υποτίθεται ότι επιτηρούν κάποια εκεχειρία μεταξύ κυβερνητικών και τζιχαντιστών.

Απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι να προσαρτήσει την Ιντλίμπ και τα εδάφη βόρεια του Χαλεπιού στην επικράτειά της.

Φαίνεται όμως ότι δεν «βγαίνει» το σχέδιο νεο-οθωμανικής εδαφικής επέκτασης στη βόρεια Συρία κι έχουν αρχίσει να λένε δημοσίως στον Ερντογάν να απαγκιστρωθεί όσο είναι ακόμα καιρός.

Λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στη Συρία Ερντογάν και Άσαντ ήταν φιλαράκια, είχαν συμμαχήσει και φωτογραφίζονταν σαν αγαπημένο ζευγαράκι, με τον Τούρκο να κρατά τρυφερά το χέρι του Σύρου προέδρου. Λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της συριακής κρίσης ο Ερντογάν αποφάσισε να μη ξαναμιλήσει στον Άσαντ και συντάχθηκε με τις δυνάμεις που ήθελαν την ανατροπή του. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει δηλώσει σε παλαιότερή του συνέντευξη ότι δεν ξέρει ποια είναι η αιτία που ο φίλος του στράφηκε εναντίον του, απλά μια ημέρα ο Ερντογάν δεν του ξαναμίλησε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι γαλλικές Αρχές απέλασαν ιμάμη που υποστήριζε τους τζιχαντιστές – Το κήρυγμα μίσους

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr