Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε απελπισία οι φιλότουρκοι! Ο Τζέιμς Τζέφρι έγραψε άρθρο και ζητά από τον Μπάιντεν να κάνει ό,τι κι ο Τραμπ

Σε απελπισία οι φιλότουρκοι! Ο Τζέιμς Τζέφρι έγραψε άρθρο και ζητά από τον Μπάιντεν να κάνει ό,τι κι ο Τραμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο 74χρονος φιλότουρκος Αμερικανός διπλωμάτης Τζέιμς Τζέφρι, πρώην Αμερικανός πρεσβευτής στην Αλβανία και την Τουρκία, που τοποθετήθηκε από τον Τραμπ ειδικός προεδρικός απεσταλμένος στη Συρία και στον Διεθνή Συνασπισμό ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ο οποίος προσπάθησε -κι ως ένα βαθμό το πέτυχε- από τη θέση αυτή να αλλάξει την πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία υπέρ της Τουρκίας, εδώ και λίγο καιρό έφυγε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κι ανέλαβε να υποστηρίζει ως αρθρογράφος «λομπίστας» τα τουρκικά συμφέροντα.

Σε άρθρο του στο «Foreign Affairs», το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μια χαοτική μπουρδολογία που αποσκοπεί στο να αφεθεί η Τουρκία να κάνει ό,τι θέλει στην περιοχή, προτρέπει τον Τζο Μπάιντεν να συνεχίσει την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, δηλαδή, να αποφύγει τους «ατελείωτους πολέμους», να επικεντρωθεί στη «συγκράτηση» της Ρωσίας και του Ιράν και στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Τόσο ο Τζορτζ Μπους όσο και ο Μπαράκ Ομπάμα διεξήγαγαν μετασχηματιστικές εκστρατείες στη Μέση Ανατολή με βάση την εσφαλμένη πεποίθηση ότι με το να εισβάλουν πολιτικά και στρατιωτικά σε κράτη εκεί, θα μπορούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίσουν τις υποκείμενες αιτίες της ισλαμικής τρομοκρατίας και της διαρκούς περιφερειακής αστάθειας», γράφει ο Τζέφρι.

«Διατηρώντας τους αμερικανικούς στόχους περιορισμένους, ανταποκρινόμενος σε επικείμενες περιφερειακές απειλές, αλλά διαφορετικά δουλεύοντας κυρίως μέσω συνεργατών στο έδαφος, ο Τραμπ απέφυγε τις παγίδες που αντιμετώπισαν οι προκάτοχοί του ενώ προωθούσε ακόμη τα αμερικανικά συμφέροντα», πρόσθεσε ο βετεράνος διπλωμάτης.

Που ακριβώς προώθησε ο Τραμπ τα αμερικανικά συμφέροντα; Παραδίδοντας συριακό έδαφος (βόρεια Συρία) του λεγόμενου κουρδικού διαδρόμου στην Τουρκία, στη Συρία και στη Ρωσία;

Επιτρέποντας στο Ιράν να θέσει υπό τον έλεγχό του το Ιράκ και να βομβαρδίζουν ανενόχλητοι οι φιλοϊρανοί με ρουκέτες την Αμερικανική Πρεσβεία στη Βαγδάτη;

Σύμφωνα με τον Τζέφρι, αυτά τα «αμερικανικά συμφέροντα» έχουν συμπεριλάβει την «αποφυγή εμπλοκών» σε περιφερειακές συγκρούσεις, ενώ «εξακολουθούν να πιέζουν πίσω ανταγωνιστές» όπως η Τεχεράνη και Μόσχα (σ.σ. προσέξτε, βάζει την Τεχεράνη ισότιμη με την Ουάσιγκτον), συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης «Ισραηλινών και τουρκικών στρατιωτικών ενεργειών εναντίον του Ιράν και της Ρωσίας στη Συρία» και στηρίζοντας «τα κράτη του Κόλπου, την Ιορδανία, το Ιράκ και το Ισραήλ για να αντέξουν στην Τεχεράνη».

Η παραπάνω παράγραφος είναι ένα παραλήρημα αναίσχυντων ψευδών:

α) Σε ποιες τουρκικές ενέργειες εναντίον στο Ιράν αναφέρεται; Η Τουρκία είναι σύμμαχος με το Ιράν.

β) Σε ποιες τουρκικές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας; Η Τουρκία είναι σύμμαχος με τη Ρωσία.

Αλλά επειδή είναι κουτοπόνηρος σκοπίμως αναφέρει το Ισραήλ, το εμπλέκει για την ακρίβεια σε όλο αυτό το κατάφορα ψευδές και ασυνάρτητο «σκεπτικό» που περιγράφει, αποσκοπώντας να κάνει εντύπωση, να αποπροσανατολίσει από την πραγματικότητα και να αποκρύψει την αλήθεια για το τι ακριβώς επιδιώκει.

Προφανώς ο Τζέιμς Τζέφρι θεωρεί ότι εισηγείται ακόμα φιλοτουρκικές γραμμές στον Τραμπ, που δεν καταλάβαινε και πολλά από γεωπολιτική και «στεκόταν» μόνο στη λέξη Ισραήλ για να συμφωνήσει.

Όσον αφορά τη Συρία, ο Τζέιμς Τζέφρι έγραψε ότι οι στόχοι των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ περιλάμβαναν την υποστήριξη «Τουρκίας και ένοπλων αντιπολιτευομένων στη Συρία… για να μην επιτραπεί στον Άσαντ μια αποφασιστική στρατιωτική νίκη» και υποστήριξη σε «Ισραηλινές επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων στη χώρα», ενώ προσπαθούσε να απομονώσει τη Δαμασκό οικονομικά και «να συντρίψει την οικονομία της χώρας μέσω κυρώσεων».

Καταλάβατε τώρα γιατί οι Αμερικανοί έχαναν έδαφος, επιρροή και σεβασμό στη Συρία; Επειδή ο Τζέιμς Τζέφρι εισηγούνταν ως δήθεν αμερικανικά συμφέροντα πολιτικές που ωφελούσαν την Τουρκία.

Φαίνεται ότι έχει μεγάλη αγωνία ο Τζέιμς Τζέφρι για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα με Τουρκία και Συρία, γιατί είναι η δεύτερη φορά που γράφει δημόσια «εισήγηση».

Έχουν να πάθουν «μεγάλη πλάκα» Τζέφρι και Ερντογάν τώρα που επέστρεψε στα πράγματα ο Μπρετ ΜακΓκουρκ, ο πρώτος προεδρικός απεσταλμένος στη Συρία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Οι γαλλικές Αρχές απέλασαν ιμάμη που υποστήριζε τους τζιχαντιστές – Το κήρυγμα μίσους

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr