Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο φιλότουρκος Τζέιμς Τζέφρι προσπαθεί να χειραγωγήσει Μπάιντεν, Κούρδους και Ισραηλινούς υπέρ του Ερντογάν

Ο φιλότουρκος Τζέιμς Τζέφρι προσπαθεί να χειραγωγήσει Μπάιντεν, Κούρδους και Ισραηλινούς υπέρ του Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με αμερικανική υποστήριξη, μπορούν να διαπραγματευτούν με τη Δαμασκό για τη θέσπιση αυτόνομης πολιτικής εξουσίας στην περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι επανάληψη του «καταστροφικού» δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν το 2017.

Αυτή η συμβουλή, που δόθηκε από την ομάδα που χειρίζεται τον «φάκελο» των Κούρδων της Συρίας στην Ουάσιγκτον, λέγεται ότι θα απηχήσει και στη νέα διακυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι υποστηρικτικός προς τους Κούρδους που ηγήθηκαν του πολέμου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, μεταδίδει η αραβική Asharq al Awsat. Μόνο που από ό,τι θα διαβάσετε στη συνέχεια, αυτή η συμβουλή δεν είναι της «ομάδας», αλλά ενός γνωστού φιλότουρκου διπλωμάτη που πρόσφατα απομακρύνθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συγκεκριμένα, είναι μια από τις συμβουλές που έδωσε ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος -αφού αποχώρησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- διορίστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ως πρόεδρος του προγράμματος της Μέσης Ανατολής στο Wilson Center.

Σε άρθρο του, που δημοσίευσε στο Wilson Center, αναφέρει:

«Οι SDF είναι ζωτικής σημασίας για την καταστολή των προσπαθειών του Ισλαμικού Κράτους για ανοικοδόμηση ενός χαλιφάτου κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη.

»Είναι επίσης ζωτικής σημασίας επειδή δεν θα υπάρχει τέλος στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία έως ότου τελειώσει ο συριακός εμφύλιος πόλεμος και η Δαμασκός έχει μια κυβέρνηση που φιλοξενεί την σουνιτική αραβική πλειοψηφία της».

[σ.σ. στο Ιράκ πάντως, που δεν έχουν εμφύλιο, το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να υφίσταται].

Πρόσθεσε ότι δεδομένης της πολιτικής αδιαλλαξίας του προέδρου Μπασάρ Άσαντ και της υποστήριξης της Μόσχας, ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο με συνεχιζόμενες πιέσεις από πολλές πλευρές:

«Πρώτον, η υπό αμερικανική ηγεσία πολιτική και οικονομική εκστρατεία “αδυσώπητης πίεσης” στον Άσαντ και τους συμμάχους του.

»Δεύτερον, στρατιωτική πίεση από την Τουρκία στο βορρά· Ισραήλ από τον αέρα· οι δυνάμεις των ΗΠΑ στα βορειοανατολικά και από τη βάση του Αλ Τανφ (σ.σ. νοτιοανατολικά)· αντιπολίτευση και ένοπλες δυνάμεις SDF ιδιαίτερα στο βορρά· και στρατιωτική αποτροπή από Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Γαλλία κατά της χρήσης χημικών όπλων από τη Συρία», υποστήριξε ο Τζέφρι.

[σ.σ. Ο 74χρονος Τζέιμς Τζέφρι είναι εξοργιστικά φιλότουρκος. Οι Κούρδοι έκαναν πάρτι που επιτέλους τον ξεφορτώθηκαν. Όπως προσέξατε στην πρόταση του για ανατροπή του Άσαντ, περιλαμβάνει και τουρκική «πίεση», δηλαδή τουρκική κατοχή στη βόρεια Συρία, νομιμοποιώντας την τουρκική εισβολή και κατοχή στη χώρα και παραβλέποντας -ή αποκρύπτοντας- ότι η Τουρκία στη Συρία συνεργάζεται αγαστά με τους Ρώσους. Επίσης, ο ίδιος Τζέφρι, προτείνει να παραμείνουν στο παιχνίδι οι τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία, τους αναφέρει ως «αντιπολίτευση», αντί την ολοκληρωτική εξόντωσή τους. Οι συγκεκριμένοι τζιχαντιστές είναι φιλότουρκοι -όπως και ο Τζέφρι- και μισθοδοτούνται από την Τουρκία και το Κατάρ. Διπλωματικές και στρατηγικές «σαλάτες» σαν αυτή που προτείνει ο Τζέφρι ευθύνονται για το κακό όνομα των Ηνωμένων Πολιτειών. Βεβαίως τον Τζέφρι δεν τον ενδιαφέρει η εικόνα και η αξιοπιστία των ΗΠΑ, μόνο η Τουρκία τον ενδιαφέρει].

«Ο άξονας όλων αυτών των στρατιωτικών πιέσεων είναι η παρουσία των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία, χωρίς την οποία τα άλλα στοιχεία είναι πιθανό να χαλαρώσουν ή να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους. Αλλά αυτή η παρουσία των ΗΠΑ εξαρτάται από την προθυμία και την ικανότητα των SDF να φιλοξενήσουν δυνάμεις των ΗΠΑ», συνέχισε.

[σ.σ. Οι ΗΠΑ να κάνουν τον «τροχονόμο» και τον συντονιστή μεταξύ τζιχαντιστών και δημοκρατικών, Τουρκίας και Ισραήλ, για να ανατραπεί ο Άσαντ. Μια κορυφαία ανοησία από τον φιλότουρκο Τζέημς Τζέφρι, η οποία δοκιμάστηκε στην αρχή του συριακού πολέμου και απέτυχε, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος Ομπάμα να αλλάξει πολιτική τον Οκτώβριο 2015 και να στηρίξει αποκλειστικά τους Κούρδους, διότι οι Κούρδοι είναι σοβαροί δημοκρατικοί και δεν συνεργάζονται με φασίστες, όπως το φαντάζεται ο Τζέφρι, που προτείνει πολιτικές έχοντας στον νου του τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή και όχι των ΗΠΑ και των δημοκρατικών αξιών που αυτές υπερασπίζονται].

«Χρειάζεται περιορισμένη άμεση στρατιωτική υποστήριξη (στην εκπαίδευση και τα όπλα), αλλά εξαρτάται από την αμερικανική αεροπορική δύναμη για να επιτεθεί στους στόχους του Ισλαμικού Κράτους και να ελέγξει τον εναέριο χώρο πάνω από την επικράτεια των SDF.

»Οι SDF χρειάζονται επίσης διπλωματική υποστήριξη των ΗΠΑ για να αποτρέψουν στρατιωτικές και πολιτικές προσπάθειες από την Τουρκία, τη Ρωσία και την κυβέρνηση του Άσαντ για να το αποδυναμώσουν ή να καταπατήσουν το έδαφος που ελέγχει», συνέχισε.

[σ.σ. προσέξτε το «πονηρό»: Προτείνει μόνο διπλωματική υποστήριξη από τις ΗΠΑ στους Κούρδους, όχι στρατιωτική. Μα οι Κούρδοι ήδη απολαμβάνουν διπλωματικής υποστήριξης, ωστόσο, αυτή δεν απέτρεψε τον Ερντογάν να τους επιτεθεί με τρεις εισβολές.].

Επιπλέον, ο Τζέφρι τόνισε ότι οι SDF πρέπει να αποφύγουν τα ακόλουθα τέσσερα στη Συρία:

«Διακοπή όλων των αποστολών πετρελαίου στη Δαμασκό.

»Διακήρυξη αυτονομίας ή ανεξαρτησίας από τη Συρία, ανάλογη με το καταστροφικό δημοψήφισμα της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) στο Ιράκ το 2017·

»ενίσχυση των σχέσεων με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική ομάδα στην Τουρκία·

»ή επίθεση στην Τουρκία από τη βορειοανατολική Συρία».

[σ.σ. μην τολμήσει να επιτεθεί κανείς στην αγαπημένη Τουρκία του Τζέφρι. Η Τουρκία να συνεχίσει να επιτίθεται στους Κούρδους; Τι λέει για αυτό ο κ. Τζέφρι;].

«Οποιαδήποτε από αυτές τις ενέργειες θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιδράσεις προς τις SDF.

»Μακροπρόθεσμα, οι SDF επιθυμούν η Δαμασκός να παραχωρήσει πολιτική αυτονομία στη βορειοανατολική περιοχή και να επιτρέψει στις SDF να διατηρήσουν μια ένοπλη δύναμη ανεξάρτητη από τον συριακό στρατό», δήλωσε.

Αυτά είναι δύο ζητήματα που η Δαμασκός απορρίπτει έντονα τόσο ώστε να παίρνει σχεδόν την ίδια στάση με την Άγκυρα που αντιτίθεται έντονα στην ίδρυση μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Συρία.

Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, προσπαθεί να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ της Δαμασκού, της Άγκυρας και των Κούρδων.

Η Ουάσιγκτον σημείωσε την τουρκική κλιμάκωση ανατολικά του Ευφράτη, αλλά ταυτόχρονα πιστεύει ότι οι εντάσεις στην περιοχή είναι «τοπικές και όχι στρατηγικές».

Δεν θα αλλάξουν κανένα από τα όρια που παγιώθηκαν το χειμώνα του 2019 μετά την τουρκική εισβολή – επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», που πραγματοποίησε η Τουρκία στη Ρας αλ Αΐν και στην Τελ Αμπιάντ.

Η Ουάσιγκτον, επομένως, χρησιμοποιεί τη διπλωματική της επιρροή για να περιορίσει τις εντάσεις εκεί και να αποτρέψει οποιαδήποτε νέα τουρκική επίθεση στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη.

Η Ουάσιγκτον, εν τω μεταξύ, χρησιμοποιεί την επιρροή της για να εμποδίσει το συριακό καθεστώς να ανακτήσει την επαρχία Ιντλίμπ που κατέχεται από τζιχαντιστές και φιλότουρκους ισλαμιστές.

Αυτό είναι μεταξύ των χαρτιών πίεσης που διαθέτει.

Παρέχει επίσης στην Άγκυρα υλικοτεχνική και διπλωματική υποστήριξη για να βελτιώσει τη στρατιωτική και διαπραγματευτική της θέση με τη Μόσχα.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει πάνω από 20.000 στρατιώτες σε συριακό έδαφος και έχει δημιουργήσει δεκάδες βάσεις και τοποθετήσει μερικούς εκτοξευτές πυραύλων στα σύνορά της κοντά στη βορειοδυτική Συρία για να αποτρέψει οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση της Συρίας εκεί.

Οποιαδήποτε επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην Ιντλίμπ, παρόμοια με εκείνη που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2019, θα είναι αυτοκτονική για τον συριακό στρατό, δήλωσε ο Τζέφρι.

Η Τουρκία θέλει να διατηρήσει τις πρώτες γραμμές ως έχουν και δεν θέλει να ανταλλάξει το Ιντλίμπ για οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε αυτό το θέμα, υποστηρίζει. Θα δούμε εάν θα την έχει.

Αφού εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, η ομάδα του Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα «εργαλεία» της για να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, και ίσως ακόμη και την Τεχεράνη και την Άγκυρα, για να εκτιμήσει ποιες από τις συμβουλές προς τους Κούρδους μπορούν να εφαρμοστούν.

Σε κάθε περίπτωση εάν η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει σταθερότητα στην περιοχή να μην ακούσει καθόλου τις συμβουλές του Τζέιμς Τζέφρι.

Ο άνθρωπος αυτός είναι ατζέντης των τουρκικών συμφερόντων και προσπαθεί να θέσει την αμερικανική πολιτική και την αμερικανική κυβέρνηση στις υπηρεσίες του Ερντογάν.

Και όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και το Ισραήλ και τη Βρετανία και τη Γαλλία και ακόμα και τους ίδιους τους Κούρδους, όλους να «παίξουν» το παιχνίδι που θα βγάλει κερδισμένο τον Ερντογάν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Ισραήλ: Έπληξε 40 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο με αεροσκάφη και πυροβολικό

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr