Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπάιντεν: Αντισταθείτε στον αυταρχισμό της Κίνας

Μπάιντεν: Αντισταθείτε στον αυταρχισμό της Κίνας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ κατήγγειλαν τις «συστημικές προκλήσεις» εκ μέρους της Κίνας, στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη σημερινή σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, υιοθετώντας σκληρή στάση απέναντι στο Πεκίνο.

Αυτή ήταν η πρώτη σύνοδος κορυφής στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στον διεθνή οργανισμό για τον οποίο ο προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, εκφραζόταν υποτιμητικά.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τους άλλους ηγέτες να αντισταθούν στον αυταρχισμό και την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας, αλλάζοντας το σημείο εστίασης για τη Συμμαχία που ιδρύθηκε για να υπερασπιστεί την Ευρώπη από τη Σοβιετική Ένωση την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Το τελικό ανακοινωθέν, που χαράσσει τον δρόμο για την κοινή πολιτική της Συμμαχίας, δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα αφότου η G7, η Ομάδα των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, εξέδωσε μια δήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα και την Ταϊβάν που το Πεκίνο θεωρεί ότι το δυσφημεί.

«Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η δυναμική στάση της συνιστούν συστημικές προκλήσεις για τη διεθνή, βασιζόμενη σε κανόνες, τάξη και για τους τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της συμμαχίας» σημειώνεται στο τελικό ανακοινωθέν.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης στους Ευρωπαίους συμμάχους του ότι το αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο της Συμμαχίας είναι μια «ιερή υποχρέωση» για τις ΗΠΑ – αλλάζοντας έτσι τον τόνο, αφού ο Τραμπ απειλούσε με αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και κατηγορούσε τις άλλες χώρες ότι δεν συνεισφέρουν όσο απαιτείται στην άμυνά τους.

«Θέλω όλη η Ευρώπη να ξέρει ότι οι ΗΠΑ είναι εδώ. Το ΝΑΤΟ είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς», είπε ο Μπάιντεν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ –μετείχε στην τελευταία σύνοδό της αφού δεν θα διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου– χαρακτήρισε την άφιξη του Μπάιντεν ως το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η Κίνα ως δυνητική απειλή, διατηρώντας όμως την προοπτική μιας σχέσης μαζί της.

«Αν δείτε τις κυβερνοαπειλές και τις υβριδικές απειλές, αν δείτε τη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, απλώς δεν γίνεται να αγνοήσετε την Κίνα. Αλλά δεν πρέπει και να την υπερτιμήσουμε, χρειάζεται να βρούμε τη σωστή ισορροπία», σχολίασε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας, από τη Βαλτική μέχρι την Αφρική, σημαίνει ότι η Συμμαχία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη.

«Η Κίνα έρχεται πιο κοντά μας.

»Τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε την Κίνα στην Αφρική, αλλά βλέπουμε επίσης την Κίνα να επενδύει υπερβολικά σε δικές μας, κρίσιμες υποδομές», είπε, αναφερόμενος στα λιμάνια και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

«Πρέπει να απαντήσουμε μαζί ως συμμαχία», υπογράμμισε.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τις συνεισφορές των χωρών τους στον μικρό, κοινό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας τις αρχικές αντιρρήσεις της Γαλλίας.

Ο Στόλτενμπεργκ υποστηρίζει να πάρει η Τουρκία το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, το ΝΑΤΟ δεν έχει αποφασίσει ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, αφού ολοκληρωθεί η αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί ότι θα παράσχει προσωρινά οικονομική στήριξη στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι και ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν βασικό ρόλο εκεί.

Η Τουρκία έχει δηλώσει έτοιμη να αναλάβει την ασφάλεια αυτού του αεροδρομίου και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσει τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο στις επαφές του με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους κάλεσαν την Τουρκία να πάρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν και να μην αναλάβει το αεροδρόμιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κλιματική Αλλαγή: Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει την περιστροφή της Γης και επηρεάζει τη μέτρηση του χρόνου

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr