Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σάντσεθ: Οι Σοσιαλιστές δεν θα δεχτούν ποτέ δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Καταλονίας

Σάντσεθ: Οι Σοσιαλιστές δεν θα δεχτούν ποτέ δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Καταλονίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Σοσιαλιστές, που κυβερνούν την Ισπανία, δεν θα δεχτούν «ποτέ» τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας, όπως επιθυμούν οι Καταλανοί αυτονομιστές, με τους οποίους η Μαδρίτη σκοπεύει να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση», υπογράμμισε ο Σάντσεθ μιλώντας στο κοινοβούλιο και διαβεβαίωσε ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα, του οποίου είναι γενικός γραμματέας, «δεν θα δεχτεί ποτέ μια τέτοια παρεκτροπή».

Για να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα «θα χρειαστεί, όσοι το στηρίζουν, να πείσουν τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου ώστε να τροποποιηθεί το άρθρο 2 του Συντάγματος της Ισπανίας.

»Και κατόπιν οι Ισπανοί και οι Ισπανίδες να επικυρώσουν αυτήν την αναθεώρηση μέσω δημοψηφίσματος», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι απίθανη, δεδομένου ότι οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις (Σοσιαλιστές, Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Vox) διαφωνούν με αυτήν την προοπτική.

Ο Σάντσεθ συναντήθηκε την Τρίτη, για πρώτη φορά, με τον νέο πρόεδρο της Καταλονίας, τον μετριοπαθή αυτονομιστή Πέρε Αραγκονές.

Ο τελευταίος ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι ο διάλογος μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, με στόχο την επίλυση της κρίσης, θα ξαναρχίσει την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

«Θα χρειαστεί να γίνει ένα δημοψήφισμα, διαφορετικά η σύγκρουση θα συνεχιστεί», επέμεινε ο Αραγκονές σήμερα, μιλώντας σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου στη Μαδρίτη.

Χαιρέτισε ωστόσο την πρόθεση της κεντρικής κυβέρνησης να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στην Καταλονία και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στις υποδομές της, μολονότι «αυτό δεν θα βοηθήσει να επιλυθεί η πολιτική διένεξη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σάντσεθ: Η Ισπανία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος έως τον Ιούλιο

DW: Σε ποιον ανήκει ο αμύθητος θησαυρός του Σαν Χοσέ;

«Όχι» κι από την Ισπανία στην πρόταση Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ισπανία: Γραφείο τελετών πουλούσε πτώματα σε ιατρικές σχολές 1200 ευρώ το ένα

Στην Ισπανία κάνει ζέστη σαν να είναι καλοκαίρι – Έως και 30°C

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr