Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διάγγελμα Μπάιντεν: Τι είπε για την κατάσταση στο Αφγανιστάν

Διάγγελμα Μπάιντεν: Τι είπε για την κατάσταση στο Αφγανιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε την Παρασκευή ότι θα απομακρύνει από το Αφγανιστάν όσους Αμερικανούς θέλουν να φύγουν από τη χώρα, προσθέτοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ακόμη και τον στρατό για να διασφαλιστεί η προσέλευσή τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου έρχεται εν μέσω των σφοδρών επικρίσεων που αντιμετωπίζει, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκαν οι ΗΠΑ την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν.

Ήδη, έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα 13.000 άτομα, με τις αμερικανικές δυνάμεις να προσπαθούν να επισπεύσουν την εκκένωση των πολιτών τους αλλά και κάποιων Αφγανών που συνεργάστηκαν μαζί τους, την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές για αντίποινα των Ταλιμπάν σε βάρος ντόπιων που συνεργάστηκαν με τον αμερικανικό στρατό ή με την προηγούμενη αφγανική κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ.

Συνολικά, οι δυτικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν απομακρύνει από τη χώρα περισσότερους από 18.000 ανθρώπους από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν ανέκτησαν τον έλεγχο της Καμπούλ, σύμφωνα με το NATO, ωστόσο όλες οι δυτικές κυβερνήσεις επικρίνονται διότι δεν προέβλεψαν μια τέτοια χαοτική εκκένωση.

Στο δεύτερο τηλεοπτικό μήνυμά του, μέσα σε λίγες ημέρες, ο Μπάιντεν τόνισε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της εκκένωσης στο Αφγανιστάν, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες πολεμούσαν τους Ταλιμπάν επί 20 συναπτά έτη.

«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες, πιο δύσκολες αερομεταφορές στην ιστορία και η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να έχει τόσο μεγάλη δύναμη στην άλλη άκρη του κόσμου, με αυτόν τον βαθμό ακρίβειας, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από τον Λευκό Οίκο.

«Θα κάνουμε τα πάντα, ό,τι μπορούμε, για να επιτύχουμε την ασφαλή εκκένωση των Αφγανών συμμάχων μας, των εταίρων μας, καθώς και Αφγανών που ενδέχεται να στοχοποιηθούν λόγω της σχέσης τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα φέρει «στο σπίτι κάθε Αμερικανό που θέλει να φύγει».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, επίσης, ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί να απομακρύνει όλους τους Αφγανούς που βοήθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες στις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Ταλιμπάν ενόσω συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Αμερικανοί εμποδίζονται να μεταβούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Συνεχίζεται το χάος στο αεροδρόμιο

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί με τα παιδιά τους αγκαλιά και τα χαρτιά τους και ορισμένα προσωπικά αντικείμενα στα χέρια, συνεχίζουν να συρρέουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Την ίδια ώρα, οπλισμένοι Ταλιμπάν έχουν στήσει σημεία ελέγχου γύρω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας και προτρέπουν όσους Αφγανούς δεν έχουν χαρτιά να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα, πάντως, με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν, από την Κυριακή, έχουν σκοτωθεί συνολικά 12 άνθρωποι μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Ζοφερές εικόνες για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μεταφέρει εν τω μεταξύ η Ύπατη Αρμοστής για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ.

«Από σήμερα, όσοι κινδυνεύουν δεν έχουν ξεκάθαρη διέξοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Shabia Mantoo, καλώντας τις γειτονικές χώρες να διατηρήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους με το Αφγανιστάν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δεν πρόκειται να δεχτώ μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ζήτησε από τον Μπλίνκεν την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Τραμπ: Υπονοούμενα για πολιτική βία μετά τις εκλογές του 2024 αν δεν εκλεγεί

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr