Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση στα δικαστήρια εναντίον του Τέξας για τις αμβλώσεις

ΗΠΑ: Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση στα δικαστήρια εναντίον του Τέξας για τις αμβλώσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του Τέξας, ζητώντας να θεωρηθεί άκυρος ο νόμος που απαγορεύει σχεδόν πλήρως τις αμβλώσεις στην Πολιτεία αυτή.

Ο νόμος, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, «είναι σαφώς αντισυνταγματικός» και «το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει την ευθύνη να προασπίσει το Σύνταγμα των ΗΠΑ», είπε ο Μέρικ Γκάρλαντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με την προσφυγή ζητείται από το δικαστήριο να αποφανθεί ότι ο νόμος είναι άκυρος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι καμία Πολιτεία δεν θα στερήσει από τους πολίτες τα συνταγματικά δικαιώματά τους, υπογράμμισε ο Γκάρλαντ.

Εξήγησε εξάλλου ότι με τον νόμο αυτόν το Τέξας δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ιδιώτες να ενεργούν ως «κυνηγοί επικηρυγμένων» αφού μπορούν έναντι αμοιβής να οδηγούν στα δικαστήρια όσους τον παραβιάζουν.

Την περασμένη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να αναστείλει την ισχύ του νόμου που απαγορεύει την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης, δηλαδή προτού καν πολλές γυναίκες καταλάβουν ότι εγκυμονούν.

Αυτή η απόφαση συνιστά μεγάλη νίκη για τους πολέμιους της άμβλωσης, που θέλουν να την απαγορεύσουν τελείως.

Να σημειωθεί ότι δεν είχε επιβληθεί ποτέ τέτοια απαγόρευση σε οποιαδήποτε αμερικανική Πολιτεία από το 1973, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, καθιστώντας συνταγματικό δικαίωμα την πρόσβαση σε τέτοιες επεμβάσεις.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε ότι ο νόμος του Τέξας θα μπορούσε να προκαλέσει «αντισυνταγματικό χάος» επειδή εναπόκειται στους ιδιώτες πολίτες να τον εφαρμόσουν, υποβάλλοντας μηνύσεις σε όποιον βοηθήσει μια γυναίκα να κάνει άμβλωση μετά την 6η εβδομάδα – είτε αυτός είναι ο γιατρός που θα κάνει την επέμβαση είτε ο οδηγός που θα την μεταφέρει στην κλινική.

Οι μηνυτές θα λαμβάνουν αμοιβή ύψους τουλάχιστον 10.000 δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος δεν κάνει καμία εξαίρεση για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, αλλά μόνο ορισμένες, περιορισμένης έκτασης εξαιρέσεις που αφορούν την υγεία της μητέρας.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ υπερασπίστηκε αυτήν την εβδομάδα τον νόμο λέγοντας ότι η Πολιτεία «θα εξαλείψει όλους τους βιαστές».

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι οι αμβλώσεις θα πρέπει να είναι νόμιμες στις ΗΠΑ.

Περίπου το 52% απάντησαν ότι θα πρέπει να είναι νόμιμη η άμβλωση στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις ενώ το 36% θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι παράνομες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Μέση Ανατολή: Η Κίνα στο πλευρό του Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr