Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοινοτική πηγή σε Euractiv: 12μηνη προστασία δίνει η τρίτη δόση του εμβολίου

Κοινοτική πηγή σε Euractiv: 12μηνη προστασία δίνει η τρίτη δόση του εμβολίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η EURACTIV επικοινώνησε με την Κομισιόν με αφορμή της απόφαση της Ελλάδας να χορηγήσει τέταρτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Πηγή της Κομισιόν είπε στην EURACTIV ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν δείξει ότι η τρίτη ενισχυτική δόση θα μπορούσε να προσφέρει τρεις φορές περισσότερη προστασία σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες δόσεις.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι κάποιος που έχει εμβολιαστεί με τρεις δόσεις θα μπορούσε να εξασφαλίσει ανοσία έναντι του COVID για «τουλάχιστον 12 μήνες», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι η επιλογή τέταρτης δόσης δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

Η ίδια πηγή ανέλυσε και το πώς θα προσεγγίσει η Κομισιόν την πανδημία το 2022.

Η EURACTIV επικοινώνησε με την Κομισιόν με αφορμή της απόφαση της Ελλάδας να χορηγήσει τέταρτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

«Δεν υπάρχει συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τέταρτη δόση καθώς η προστασία που προσφέρεται από την τρίτη ενισχυτική δόση είναι τρεις φορές πιο ισχυρή συγκριτικά με τις δυο πρώτες», είπε η πηγή.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η προστασία αυτή μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ECDC, το ποσοστό εμβολιασμού στην Ελλάδα παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ καθώς το 66,3% του συνολικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 35,3% έχει λάβει αναμνηστική δόση.

Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξέφρασε την Τρίτη αμφιβολίες για τη χορήγηση μιας τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, λέγοντας ότι οι επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δεν συνιστά μια «βιώσιμη» στρατηγική, ανέφερε το γαλλικό πρακτορείο.

Αυτή η δήλωση βρίσκεται σε αντίθεση με την γραμμή των φαρμακευτικών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel, δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα της ενισχυτικής δόσης κατά της COVID-19 πιθανότατα θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου και μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μια τέταρτη δόση μέχρι το φθινόπωρο.

Από Μάρτιο σταθεροποίηση της πανδημίας

Αρκετές χώρες, με πρωτοβουλία της Ισπανίας, προωθούν ευρωπαϊκό σχέδιο για αντιμετώπιση της πανδημίας ως «απλής γρίπης» το 2022.

«Διεξάγουμε την τελευταία μάχη με την πανδημία», σημείωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι από τον Μάρτιο οι πιέσεις της Όμικρον θα εξασθενήσουν καθώς και ότι η Δέλτα σχεδόν εξαφανίζεται.

Επικαλούμενη στοιχεία των επιστημόνων της ΕΕ, η πηγή ανέφερε ότι η Όμικρον «ζει στη μύτη» και στην ανώτερη αναπνευστική περιοχή, κάτι που την κάνει τόσο μεταδοτική. Ωστόσο, δεν είναι σε θέση να συνδεθεί με τους πνεύμονες όπως οι άλλες μεταλλάξεις.

Η κοινοτική πηγή εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον καθώς μέχρι να παραχθεί, θα την έχουμε κολλήσει σχεδόν όλοι, κοινώς «θα έχει αποκτηθεί ανοσία».

Η γενική εκτίμηση στις Βρυξέλλες προς το παρόν είναι ότι η COVID θα γίνει παιδιατρική ασθένεια που θα επηρεάζει κυρίως μικρά παιδιά χωρίς ανοσία.

ΠΗΓΗ: Euractiv.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr