Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εμφύλιος πόλεμος στην ισπανική δεξιά – Καταγγελία για σκάνδαλο κατασκοπείας

Εμφύλιος πόλεμος στην ισπανική δεξιά – Καταγγελία για σκάνδαλο κατασκοπείας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ηγεσία του κεντρικού κόμματος φέρεται να χρησιμοποίησε ντετέκτιβ προκειμένου να κατασκοπεύσει τον αδερφό της προέδρου της περιφέρειας της Μαδρίτης να ερευνήσει μια πιθανή συλλογή παράνομων προμηθειών σε αντάλλαγμα για δημόσιες συμβάσεις για μάσκες FFP2 και FFP3 τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, οι εφημερίδες El Mundo και El Confidencial αποκάλυψαν το βράδυ της Τετάρτης ότι ο Τόμας Ντίαζ Αγιούσο, αδερφός της προέδρου της περιφέρειας της Μαδρίτης Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο που είναι μέλος του Λαϊκού Κόμματος, φέρεται να κατασκοπεύτηκε από μια υπηρεσία ντετέκτιβ, ύστερα από εντολή της ηγεσίας του κεντρικού κόμματος.

Ο λόγος είναι ότι η Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο κατά τη διάρκεια της χειρότερης φάσης της πανδημίας του κορωνοϊού τον Απρίλιο του 2020, έδωσε συμβόλαιο για μάσκες FFP2 και FFP3 αξίας 1.5 εκ ευρώ σε εταιρεία ενός οικογενειακού φίλου και ο αδερφός της φέρεται να ήταν ο διαμεσολαβητής, παίρνοντας προμήθεια 280.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την El Mundo, τα κεντρικά του κόμματος είχαν την πληροφορία και ανέθεσαν σε μια υπηρεσία ντετέκτιβ να κατασκοπεύσει τον αδελφό του Ντίαζ Αγιούσο για να μάθει κατά πόσο «νόμιμη» ήταν η όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με την ίδια, η ηγεσία του κόμματος το έκανε αυτό προκειμένου να την τελειώσει πολιτικά.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοβαρή πολιτική θύελλα εντός της ισπανικής δεξιάς, η οποία έχει βυθιστεί σε μια εσωτερική μάχη ηγεσίας μεταξύ της Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο, μιας σκληροπυρηνικής που κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές στη Μαδρίτη που διεξήχθησαν το 2021, και του αρχηγού του κόμματος, Πάμπλο Κασάντο.

«Καθώς δεν μπόρεσαν να με αποτελειώσουν (…) πάνε ενάντια στο πιο σημαντικό πράγμα που έχει ένας άνθρωπος, που είναι η οικογένειά του», σχολίασε η Ντίαζ Αγιούσο το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η εθνική ηγεσία του κόμματός μου θα ενεργούσε τόσο σκληρά και άδικα εναντίον μου», πρόσθεσε η Αγιούσο.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Τεόντορο Γκαρσία Εχέα, ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον της Ντίαζ Αγιούσο.

Σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Μαδρίτη, ο Εχέα ενημέρωσε επίσης ότι οι νομικές υπηρεσίες του κόμματος μελετούν ήδη τις ενέργειες που «μπορεί να προκύψουν νομικά» ενόψει της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

«Όλοι οι Μαδριλένοι γνωρίζουν ότι δεν χρησιμοποίησα ούτε ένα λεπτό από την στιγμή που ηγούμαι της ισπανικής πρωτεύουσας προκειμένου να επωφεληθώ εγώ η ίδια ή κάποιος κοντινός μου […] Είμαι ξεκάθαρη», τόνισε η Ντίαζ Αγιούσο.

Η δεξιά κοιτάει ακροδεξιά πλέον;

Η διαμάχη έρχεται λίγες μέρες μετά τη νίκη του Λαϊκού Κόμματος στην περιοχή Castilla y León, αν και χωρίς την πλειοψηφία που χρειάζεται για να κυβερνήσει μόνο του.

Η πιο ξεκάθαρη επιλογή για την δεξιά θα ήταν να κυβερνήσει με το ακροδεξιό κόμμα Vox, την τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο ισπανικό κοινοβούλιο. Ωστόσο, το θέμα έχει διχάσει το Λαϊκό Κόμμα.

Θα είναι η πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα μπαίνει σε ισπανική περιφερειακή κυβέρνηση.

Κατά τη γνώμη πολλών αναλυτών, αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει το Λαϊκό Κόμμα να αλλάξει την πολιτική του στρατηγική ενόψει των ισπανικών γενικών εκλογών τον Δεκέμβριο του 2023, στις οποίες, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να κερδίσει εάν ενώσει τις δυνάμεις του με το ακροδεξιό Vox.

(Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκία: Σύλληψη οκτώ ατόμων για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανός στρατιώτης ήταν μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Η Τουρκία λέει ότι συνέλαβε επτά πράκτορες του Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr