Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πούτιν συνέλαβε δύο «κεφάλια» της FSB – Τους κατηγορεί ότι τον παραπληροφόρησαν για την Ουκρανία

Ο Πούτιν συνέλαβε δύο «κεφάλια» της FSB – Τους κατηγορεί ότι τον παραπληροφόρησαν για την Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Πούτιν διέταξε τη σύλληψη του Σεργκέι Μπασέντα, επικεφαλής του γραφείου της FSB (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας), δηλαδή της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών και αντικατασκοπίας, που ήταν υπεύθυνο για τη συλλογή πληροφοριών από την Ουκρανία και του Νο2 της υπηρεσίας Ανατόλι Μπολιούκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, η «επίσημη» αιτιολογία είναι ότι τους θεωρεί υπεύθυνους για την αποτυχία του blitzkrieg στην Ουκρανία.

Πηγή: Kremlin arrests FSB chiefs in fallout from Ukraine chaos

Ένας Ρώσος αρχηγός κατασκοπείας φέρεται να τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ένδειξη ότι ο πρόεδρος Πούτιν επιδιώκει να κατηγορήσει τις υπηρεσίες ασφαλείας για την εξέλιξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Μπασέντα, επικεφαλής του κλάδου πληροφοριών εξωτερικού της FSB, συνελήφθη μαζί με τον Ανατόλι Μπολιούκ, τον αναπληρωτή του, σύμφωνα με κορυφαίο ειδικό στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Σεργκέι Μπασέντα, επικεφαλής του κλάδου πληροφοριών εξωτερικού της FSB.

Ο Αντρέι Σολντάτοφ, ο οποίος είναι συνιδρυτής και συντάκτης του Agentura, μιας ερευνητικής ιστοσελίδας που παρακολουθεί την FSB και άλλες υπηρεσίες, είπε ότι πηγές από την FSB επιβεβαίωσαν την κράτηση και των δύο ανδρών.

Ο Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, ένας εξόριστος Ρώσος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιβεβαίωσε επίσης τις συλλήψεις.

Πρόσθεσε ότι αξιωματικοί της FSB πραγματοποίησαν έρευνες σε περισσότερες από 20 οικίες συναδέλφων τους γύρω από τη Μόσχα που θεωρούνται ύποπτοι για επαφές με δημοσιογράφους.

«Η επίσημη βάση για τη διεξαγωγή αυτών των ερευνών είναι η κατηγορία της υπεξαίρεσης κεφαλαίων που προορίζονται για ανατρεπτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία», είπε ο Οσέτσκιν.

«Ο πραγματικός λόγος είναι αναξιόπιστες, ελλιπείς και εν μέρει ψευδείς πληροφορίες για την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία».

Επιβεβαιώνεται η αυξανόμενη οργή του Πούτιν προς τις υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες πιστεύει ότι παρείχαν ψευδείς πληροφορίες για την κατάσταση στην Ουκρανία, είπε ο Σολντάτοφ.

«Ο Πούτιν κατάλαβε επιτέλους ότι παραπλανήθηκε», είπε ο Σολντάτοφ στους Times.

Ο Σεργκέι Μπασέντα, 68 ετών, είναι επικεφαλής της Πέμπτης Υπηρεσίας της FSB, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συλλογή πληροφοριών στην Ουκρανία.

Αν και η FSB είναι επίσημα μια εγχώρια υπηρεσία ασφαλείας, παρόμοια με την MI5, η Πέμπτη Υπηρεσία ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν ο Πούτιν ήταν διευθυντής με εντολή να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Ανατόλι Μπολιούκ, 66 ετών, είναι επικεφαλής του Τμήματος Επιχειρησιακών Πληροφοριών, το οποίο ανήκει στην Πέμπτη Υπηρεσία.

Ένας δυτικός αξιωματούχος γνώριζε τις αναφερόμενες συλλήψεις, αλλά δεν μπόρεσε να τις επιβεβαιώσει.

Ο αξιωματούχος είπε: «Και οι δύο άνδρες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε επιχειρήσεις πληροφοριών κατά της Ουκρανίας για αρκετά χρόνια, και πολύ πιθανόν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της εισβολής στην Ουκρανία.

»Εάν οι ισχυρισμοί περί σύλληψης είναι σωστοί, αυτό θα έδειχνε ότι ο Πούτιν ανησυχεί σοβαρά για τον ρόλο της FSB στη στρατιωτική εκστρατεία και θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε ανώτερα επίπεδα της FSB».

Αρκετοί στρατιωτικοί ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης ότι έχουν απολυθεί.

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολεκσίι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι «περίπου οκτώ» Ρώσοι διοικητές εκδιώχθηκαν από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Μπασέντα ήταν γνωστό ότι βρισκόταν στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2014, όταν σχεδόν 100 Ουκρανοί πυροβολήθηκαν από την Αστυνομία.

Διαμαρτύρονταν για τη φιλορωσική προεδρία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος κατέφυγε στη Ρωσία λίγο αργότερα.

Στον Μπασέντα επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο του 2014.

Αυτή την εβδομάδα ο Σολντάτοφ είπε ότι οι τελικές εκθέσεις που εκπόνησε η FSB για την Ουκρανία εν όψει της εισβολής «απλά δεν ήταν σωστές, κάτι που είναι μέρος του λόγου για τον οποίο πήγαν τόσο άσχημα τα πράγματα για τη Ρωσία».

Οι εκτιμήσεις τους για τη λαϊκή υποστήριξη μεταξύ των Ουκρανών απέναντι σε μια ρωσική εισβολή και τον βαθμό στον οποίο η χώρα θα αντιστεκόταν «υπολογίστηκαν τρομερά λάθος», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ επικίνδυνο για τους ανωτέρους να λένε στον Πούτιν αυτό που δεν θέλει να ακούσει, οπότε προσαρμόζουν τις πληροφορίες τους.

»Η “κοπτοραπτική” πιθανότατα γίνεται κάπου ανάμεσα στον βαθμό του συνταγματάρχη και του στρατηγού στο FSB.

»Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός ότι οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν στο έδαφος ήταν στην πραγματικότητα πολύ καλές».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο εμφανίστηκε μια υποτιθέμενη αναφορά που συντάχθηκε από έναν αξιωματικό της FSB.

Ο συντάκτης παραπονέθηκε ότι καταπονήθηκε και έγινε αποδιοπομπαίος τράγος για τις αποτυχίες της ρωσικής προέλασης.

Πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σας πω τι οδήγησε τους υπεύθυνους να αποφασίσουν να προχωρήσουν στην επιχείρηση, αλλά τώρα μας πετάνε μεθοδικά στα λιοντάρια. Μας επιπλήττουν για την ανάλυσή μας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

Επίθεση στη Μόσχα: Δύο 15χρονοι τιμήθηκαν από το σχολείο τους για τον ηρωισμό τους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr