Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Ο «ληγμένος» πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχηγό της τουρκικής MİT

Λιβύη: Ο «ληγμένος» πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχηγό της τουρκικής MİT
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της μεταβατικής -και για πολλούς «ανυπόστατης»- Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, είχε συνομιλίες με τον αρχηγό της MİT, της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για την ενίσχυση των σχέσεων Λιβύης-Τουρκίας, εκτός από φακέλους κοινού ενδιαφέροντος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Στη συνάντηση συμμετείχε η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάτζλα Μανγκούς, η οποία ξεκίνησε τη θητεία της «αντιτουρκικά» και αργότερα «προσηλυτίστηκε» στον νεο-οθωμανισμό.

Η επίσκεψη έγινε σε συνέχεια της απόφασης της περασμένης εβδομάδας από δικαστήριο της Λιβύης, το οποίο ανέστειλε την αμφιλεγόμενη θαλάσσια συμφωνία με την Τουρκία.

Η επίσκεψη του Φιντάν έγινε επίσης μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του Διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), Γουίλιαμ Μπερνς, στη Λιβύη.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την τρομοκρατία, τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και την παρουσία ξένων δυνάμεων στο λιβυκό έδαφος.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διοικητικό Δικαστήριο της Τρίπολης αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή του μνημονίου συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας, για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Τον Οκτώβριο, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών που περιελάμβαναν πιθανή εξερεύνηση ενέργειας σε θαλάσσιες περιοχές (Λιβυκό Πέλαγος).

Η Ελλάδα ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η κυβέρνηση GNU δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία που δεσμεύει επόμενες, δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, τον Οκτώβριο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται «την ταραχώδη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να δημιουργήσει μια περιφερειακή ηγεμονία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης Ευρωβουλευτή του AfD για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr