Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΕΕ: Πλαφόν στα 100 δολάρια το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο

ΕΕ: Πλαφόν στα 100 δολάρια το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, κατέληξε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία με ανάρτησή της στο Twitter.

Οι πρεσβευτές των «27» ενέκριναν το πλαφόν, το οποίο αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρεται σε αυτήν την ανάρτηση εξ ονόματος των χωρών μελών της ΕΕ.

Πρόκειται για μια «σημαντική συμφωνία που εντάσσεται στη συνεχιζόμενη απάντηση της ΕΕ και των εταίρων της στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η τιμή που συμφωνήθηκε από τους πρεσβευτές είναι τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για τα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως το ντίζελ και τα 45 δολάρια ανά βαρέλι για τα χαμηλής ποιότητας πετρελαϊκά καύσιμα, όπως το μαζούτ.

Η πρόταση είναι να ισχύσουν οι τιμές αυτές από τις 5 Φεβρουαρίου.

Ευρώπη χωρίς ρωσικό αέριο

Η πρώτη προφανής αλλαγή στην ενεργειακή αγορά ήταν το τέλος της σύνδεσης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, σε ότι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γηραιάς ηπείρου.

Μέχρι σήμερα, οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί δραστικά, κατά 80%, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG).

Τα έσοδα της Μόσχας έχουν καταρρεύσει. Με την τιμή του φυσικού αερίου τον Ιανουάριο κάτω από τα 60 ευρώ τη MWh στην αγορά του Άμστερνταμ, τα ρωσικά έσοδα από τις πωλήσεις αερίου στην ΕΕ μειώθηκαν στο ένα τρίτο, σε σχέση με εκείνα πριν τον πόλεμο (34 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα).

Τα κέρδη πώλησης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ασία

Συχνά τίθεται το ερώτημα εάν η Ρωσία θα μπορούσε να αντικαταστήσει την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου με την Ασία Οι πωλήσεις στην Κίνα και τις ασιατικές χώρες θα σημειώσουν σίγουρα ισχυρή αύξηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εξαγωγές της Gazprom στην περιοχή της Ασίας, από 30 Gmc το 2021, αυξήθηκαν πάνω από 45 Gmc.

Αλλά το άθροισμα των όγκων του 2023 θα σημαίνει πωλήσεις 70 Gmc για την Gazprom: λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο σε σύγκριση με τα υψηλά που καταγράφηκαν το 2019 (187 Gmc).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Ο Πούτιν «σκέφτεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr