Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

DER SPIEGEL: «Φρένο» για ξένους φοιτητές στην Ολλανδία

DER SPIEGEL: «Φρένο» για ξένους φοιτητές στην Ολλανδία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μετά το Brexit, που «απογειώνει» τα δίδακτρα για τα βρετανικά πανεπιστήμια, η Ολλανδία έγινε μία από τις πρώτες επιλογές των Ελλήνων, που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL αναφέρει ότι ο αριθμός των ξένων φοιτητών στην Ολλανδία έχει αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί τώρα να τον περιορίσει.

«Κατάσταση εκτός ελέγχου» είναι ο τίτλος στο δημοσίευμα του DER SPIEGEL, το οποίο ασφαλώς βλέπει την υπόθεση από την οπτική γωνία των Γερμανών φοιτητών.

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Σύμφωνα με την ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία CBS όλο και περισσότεροι νέοι από το εξωτερικό αποφασίζουν να σπουδάσουν στην Ολλανδία.

»Ενώ το 2015 το ποσοστό τους έφτανε το 28% του συνόλου των νέων φοιτητών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το φθινόπωρο του 2021 έχει φτάσει ήδη στο 40%.

»Το ένα πέμπτο των ξένων φοιτητών, συνολικά 24.500 άτομα, προέρχεται από τη Γερμανία.

»Οι αριθμοί αυτοί πιστοποιούν πόσο επιτυχημένα είναι τα ολλανδικά πανεπιστήμια. Ή μήπως όχι;».

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι «εδώ και χρόνια υπάρχουν μεμονωμένες φωνές, που επικρίνουν το υψηλό ποσοστό αλλοδαπών φοιτητών.

»Όμως τους τελευταίους μήνες η συζήτηση απέκτησε πιο σοβαρό χαρακτήρα, καθώς παρενέβη ο υπουργός Παιδείας Ρόμπερτ Ντίικρααφ.

»Σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο, τον Απρίλιο, ανέφερε ότι στο μέλλον θέλει να “κατευθύνει” τη διαδικασία διεθνοποίησης των πανεπιστημίων, διότι σε πολλές περιπτώσεiς “τα περιθώρια απορρόφησης (νέων φοιτητών) εξαντλούνται”».

Σύμφωνα με το DER SPIEGEL «τα προβλήματα ήταν ορατά, εδώ και χρόνια, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει και γι αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι.

»Είναι τα χρήματα, είναι ο αγώνας για την προσέλκυση νέων ταλέντων, είναι και η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, που αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ και κατοχυρώνει ότι στο εσωτερικό της Ένωσης οι πόρτες είναι ανοιχτές για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

»Μόνο που η Ολλανδία τα τελευταία χρόνια είχε ανοίξει λίγο παραπάνω τις πόρτες, σε σύγκριση με άλλες χώρες.

»Τώρα οι πόρτες ξανακλείνουν, εν μέρει τουλάχιστον.

»Πόσο και πώς, αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και σε ομάδες οργανωμένων συμφερόντων, ενώ ούτε και τα πανεπιστήμια έχουν ενιαία γραμμή.

»Μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται το σχέδιο νόμου.

»Το ερώτημα είναι, μήπως πολύ σύντομα χιλιάδες Γερμανοί θα αναγκαστούν να αναζητήσουν μία εναλλακτική λύση για τις σπουδές τους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βρετανία: Επιστρέφει στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος – Η κατάσταση της υγείας του

Δασκάλα σκότωσε τον εραστή της, τον έθαψε και είπε ότι χώρισαν – Την πρόδωσε το ημερολόγιο της

Πανεπιστήμιο Πατρών: Φοιτητές εγκλώβισαν στο γραφείο του τον πρύτανη

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr