Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι έχει πει ο Βίλντερς για τους μουσουλμάνους: Το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία- είναι μια ιδεολογία, η ιδεολογία ενός διανοητικά καθυστερημένου πολιτισμού

Τι έχει πει ο Βίλντερς για τους μουσουλμάνους: Το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία- είναι μια ιδεολογία, η ιδεολογία ενός διανοητικά καθυστερημένου πολιτισμού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η νίκη του ακροδεξιού κόμματος PVV του Γκέερτ Βίλντερς στις ολλανδικές εκλογές προκάλεσε σοκ στους δημοσκόπους και τους πολιτικούς σε όλη την Ευρώπη. Αλλά ο Βίλντερς δεν είναι νεοφερμένος.

Εδώ και χρόνια προσπαθεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους με την προκλητική αντι-ισλαμική πολιτική του, την εχθρότητα απέναντι στη μετανάστευση και την καχυποψία του απέναντι στις Βρυξέλλες.

Στην προεκλογική εκστρατεία, φάνηκε να κερδίζει τους ψηφοφόρους με μια ελαφρώς πιο ήπια εκδοχή της γνωστής ρητορικής του, υποστηρίζοντας σε συνέντευξη ότι θα μπορούσε να βάλει τις απόψεις του για το Ισλάμ «στον πάγο», δηλώνοντας ότι θέλει να είναι «πρωθυπουργός για όλους τους Ολλανδούς».

«Στο ύφος ήταν ένας πολύ διαφορετικός Γκέερτ Βίλντερς», λέει ο Ματθίς Ρούντουϊν, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. «Αλλά οι ιδέες του δεν άλλαξαν ποτέ».

Ακολουθούν μερικά από τα πιο προβεβλημένα -και προσβλητικά- σχόλια του ανθρώπου που βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από την εξουσία στην Ολλανδία.

Για το Κοράνι

Το Κοράνι είναι το Mein Kampf μιας θρησκείας που στοχεύει στην εξόντωση των άλλων … Απαγορεύστε αυτό το φοβερό βιβλίο όπως ακριβώς απαγορεύεται το Mein Kampf.

Το 2007, ο Βίλντερς έστειλε μια επιστολή στην ολλανδική εφημερίδα de Volkskrant αποκαλώντας το Κοράνι «φασιστικό βιβλίο».

Η εφημερίδα έβαλε την επιστολή στην πρώτη σελίδα, αλλά σε ένα κύριο άρθρο ανέφερε ότι ο ηγέτης του PVV το είχε παρακάνει με τη σύγκριση, η οποία ήταν βαθιά οδυνηρή και προσβλητική για πολλούς.

Η συγκεκριμένη επιστολή αλλά και άλλα σχόλια οδήγησαν στην άσκηση δίωξης κατά του Βίλντερς για υποκίνηση μίσους και διακρίσεων.

Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε κατηγορία. Το 2011 αθωώθηκε και τα σχόλιά του κρίθηκαν αποδεκτά στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης.

Για τον ισλαμικό πολιτισμό

«Το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία- είναι μια ιδεολογία, η ιδεολογία ενός διανοητικά καθυστερημένου πολιτισμού».

Αυτό δήλωσε ο Βίλντερς σε συνέντευξή του στην Observer το 2008, όταν κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, η ταινία που σκηνοθέτησε ο ίδιος, με τον τίτλο Fitna, αραβική λέξη που σημαίνει «διαμάχη», προκαλώντας βίαιες αντιδράσεις.

Στην ταινία επικρίνει και πάλι το Κοράνι ως «φασιστικό βιβλίο» και και εμπλέκει εικόνες από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου με αποσπάσματα από το ιερό βιβλίο του Ισλάμ.

Η Βρετανία, τον Φεβρουάριο του 2009, δεν επέτρεψε στον Βίλντερς την είσοδο στην χώρα για την προβολή της ταινίας, με την αιτιολογία ότι αποτελεί απειλή για τη δημόσια τάξη.

Ο Βίλντερς, ο οποίος αρνήθηκε και πάλι την κατηγορία, άσκησε έφεση με το δικαστήριο να κρίνει ότι η απόφαση ήταν λανθασμένη.

Ο Ολλανδός εισαγγελέας αποφάσισε ότι οι θέσεις που διατυπώθηκαν ήταν «οδυνηρές και προσβλητικές για μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων», αλλά δεν ήταν ποινικά κολάσιμες.

Το επεισόδιο έγινε στη συνέχεια μέρος της υπόθεσης του 2011.

Σχετικά με την ισλαμική ενδυμασία

«Θα ήθελα την επιβολή φόρου για αυτά τα κουρέλια στο κεφάλι».

Ο Βίλντερς χρησιμοποίησε αυτόν τον προσβλητικό όρο -«κουρέλια στο κεφάλι»- για να περιγράψει τις μουσουλμανικές μαντίλες κάνοντας επίσης λόγο για «ρύπανση του δημόσιου χώρου» και ζητώντας την απαγόρευσή τους.

«Ας κάνουμε κάτι γι’ αυτό το σύμβολο της καταπίεσης … ο ρυπαίνων πληρώνει».

Ο Βίλντερς πρότεινε ετήσιο φόρο 1.000 ευρώ για τις μαντίλες, προκαλώντας σκάνδαλο.

Αυτή του η θέση για τις μαντίλες και οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη, τον είχαν οδηγήσει σε ρήξη με το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) και στην ίδρυση του PVV, του «Κόμματος για την Ελευθερία», το 2005.

Σχετικά με τη μετανάστευση

«Σας ρωτώ: θέλετε, σε αυτή την πόλη και στις Κάτω Χώρες, περισσότερους ή λιγότερους Μαροκινούς;».

Ο Βίλντερς το έθεσε αυτό ως ένα από μια σειρά ερωτημάτων σε προεκλογική συγκέντρωση στη Χάγη το 2014.

Οι υποστηρικτές του PVV απάντησαν (όπως είχαν κάνει και σε προηγούμενες αναφορές):

«Λιγότερους» με τον Βίλντερς να απαντά «Τότε θα το λύσουμε».

Στη διάρκεια μιας μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης για την οποία ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είχε πολιτικά κίνητρα, η ομιλία αυτή κρίθηκε ως παράνομη διάκριση και προσβολή μιας ομάδας, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί.

Ωστόσο αθωώθηκε για την κατηγορία της υποκίνησης διακρίσεων και δεν του επιβλήθηκε καμία άλλη ποινή.

Ο Βίλντερς δεν ανακάλεσε ούτε ζήτησε συγγνώμη για την ομιλία αυτή.

Ο ίδιος έχει επίσης αποκαλέσει τους Μαροκινούς αποβράσματα σε προεκλογική συγκέντρωση.

Για την ολλανδική δημοκρατία

«Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ αυτού του ψευδοκοινοβούλιου -γιατί αυτό είναι- και των πολιτών».

Μιλώντας στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2015, ο Βίλντερς τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των συνόρων και αμφισβήτησε την ολλανδική δημοκρατία επειδή οι βουλευτές δεν συμφωνούσαν μαζί του.

Εκείνη την εποχή, ο αριθμός των προσφύγων που ζητούσαν άσυλο είχε κορυφωθεί λόγω του πολέμου στη Συρία και τα προσωρινά κέντρα ασύλου είχαν προκαλέσει διαμαρτυρίες, με κεφάλια γουρουνιών να εκσφενδονίζονται σε εγκαταστάσεις προσφύγων και διαδηλώσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Ελεύθερος ο Κ. Φλώρος, με εντολή να μείνει τουλάχιστον 50 μέτρα μακριά από τον Β. Γραμμένο

Στα κρατητήρια ο Κ. Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα για την επίθεση στον Β. Γραμμένο στη Βουλή

Ο βουλευτής Φλώρος γρονθοκόπησε τον βουλευτή Γραμμένο

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr