Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χριστοδουλίδης: «Η Γερμανία αποδέχθηκε πέραν των χιλίων αιτητών ασύλου από την Κύπρο» – Σταϊνμάγερ: «Η Κύπρος είναι πραγματικά ένα ασφαλές λιμάνι στην περιοχή»

Χριστοδουλίδης: «Η Γερμανία αποδέχθηκε πέραν των χιλίων αιτητών ασύλου από την Κύπρο» – Σταϊνμάγερ: «Η Κύπρος είναι πραγματικά ένα ασφαλές λιμάνι στην περιοχή»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, προέβησαν τη Δευτέρα 12/2 σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών τους, στο κυπριακό Προεδρικό Μέγαρο.

Στην εναρκτήριά του δήλωση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε:

«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη και ειλικρινή μου ικανοποίηση που σε υποδέχομαι σήμερα στη Λευκωσία.

»Η σημερινή επίσκεψή σου στην Κύπρο είναι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων το 1960 και αποτελεί γεγονός με ιδιαίτερη σημασία και ουσιαστικό συμβολισμό.

»Θέλω επίσης να σημειώσω πως μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Βερολίνο τον περασμένο Μάιο, μια από τις πρώτες μου επισκέψεις στο εξωτερικό, και σήμερα έχω την τιμή να υποδέχομαι, εδώ στην Κύπρο, τον Πρόεδρο της Γερμανίας.

»Αυτές οι επισκέψεις, αλλά και το γενικότερο εντατικοποιημένο επίπεδο των μεταξύ μας επαφών σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν απτή απόδειξη της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης για ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεών μας τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

»Με τον Πρόεδρο Σταϊνμάγερ είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση και ανταλλάξαμε απόψεις επί αριθμού σημαντικών θεμάτων που άπτονται των διμερών μας σχέσεων, της κοινής ευρωπαϊκής μας ατζέντας, περιφερειακών θεμάτων, καθώς επίσης και του Κυπριακού.

»Σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για τη στενή συνεργασία των χωρών μας σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού – κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της διακυβέρνησής μας αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με την πιλοτική διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας σε αρκετά από τα σχολεία μας και αυτό το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη την ελεύθερη Κύπρο -[σε θέματα] μετανάστευσης- και οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το γεγονός ότι η Γερμανία αποδέχθηκε πέραν των χιλίων αιτητών ασύλου από την Κύπρο και εκτιμούμε ιδιαίτερα τη βοήθειά σας – [σε θέματα] άμυνας και ασφάλειας, όπου τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική πρόοδος, [σε θέματα] υγείας και τουρισμού.

»Πρόκειται για τομείς για τους οποίους έχουμε ως στρατηγικό στόχο την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μας.

»Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή μας ατζέντα, συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, το φλέγον θέμα της μετανάστευσης και τρόπους πιο αποτελεσματικής συνεργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για αντιμετώπισή της.

»Συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την παράνομη ρωσική εισβολή.

»Επανέλαβα τη θέση αρχών που τηρεί η Κύπρος από την πρώτη στιγμή.

»Η θέση μας είναι αταλάντευτη μιας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας οποιασδήποτε χώρας δεν είναι θέμα προς συζήτηση.

»Σε σχέση με το μέλλον της Ευρώπης, της κοινής ευρωπαϊκής μας οικογένειας, η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού, ώστε να υπάρξει περαιτέρω ολοκλήρωση της ΕΕ, να έρθουμε ακόμα πιο κοντά και να προσφέρουμε σαφώς περισσότερα στους πολίτες μας

»Με τον φίλο Πρόεδρο συζητήσαμε επίσης τις περιφερειακές εξελίξεις, το τι συμβαίνει στη Γάζα, το τι συμβαίνει στο Ισραήλ.

»Υπογράμμισα από δικής μου πλευράς την ανάγκη για τερματισμό των εχθροπραξιών και έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας στη βάση λύσης των δύο κρατών, τη μόνη επιλογή για ειρηνική και οριστική επίλυση της διένεξης.

»Αναφέρθηκα επίσης και στην προσπάθειά μας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου.

»Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, είναι το κράτος που διατηρεί εξαίρετες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και θεωρούμε ότι σε μια κρίση που εκτυλίσσεται στη γειτονιά της ΕΕ έχουμε καθήκον ως κράτη μέλη να διαδραματίσουμε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

»Το 2024, η φετινή χρονιά, περιλαμβάνει πολύ σημαντικά ορόσημα για τη χώρα μας.

»Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

»Μια πραγματικά ιστορική στιγμή, η σημαντικότερη επιτυχία της χώρας μας από την ίδρυσή της, μια επέτειος η οποία αποτελεί για μας μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναλογιστούμε αυτή την εικοσάχρονη διαδρομή, όλα όσα πετύχαμε, πώς συμβάλαμε συλλογικά στους στόχους της ΕΕ, αλλά και πώς πρέπει να βαδίσουμε προς το μέλλον για να πετύχουμε μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη ΕΕ.

»Η επίσκεψή σας στην Κύπρο αποτελεί και ένα αναπόσπαστο κομμάτι των εορτασμών για την ένταξή μας στην ΕΕ.

»Το 2024 αποτελεί επίσης και ένα ορόσημο γιατί συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή.

»50 χρόνια κατοχής, παραβίασης του διεθνούς δικαίου, βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

»Πάντοτε, αλλά ειδικότερα σε ορόσημα όπως αυτό, οι σκέψεις μας είναι με τις εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίων Κυπρίων που εκτοπίστηκαν και ακόμα αναμένουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με τις οικογένειες των αγνοουμένων που αναζητούν απεγνωσμένα πληροφορίες για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

»Είναι με τους εγκλωβισμένους που περιμένουν υπομονετικά το τέλος της κατοχής.

»Όπως ανέφερα και στη μεταξύ μας συζήτηση στον κ. Πρόεδρο, όραμα και μοναδική επιδίωξή μου, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, είναι ο τερματισμός αυτής της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων, του μισού αιώνα κατοχής, να επανενωθεί η πατρίδα μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

»Και ειδικότερα για την ΕΕ επισήμανε την ανάγκη όπως διαδραματίσει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι για να αντικαταστήσει τα ΗΕ, αλλά για να ενισχύσει την προσπάθεια των ΗΕ.

»Η ΕΕ έχει τα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στο να φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων για το σύνολο του κυπριακού λαού, για την ΕΕ, για την Τουρκία, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

»Το 2024 αποτελεί και ένα άλλο σημαντικό ορόσημο.

»Φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

»Ελπίδα και επιδίωξή μου είναι όπως σύντομα μπορέσουμε να έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε και την επανένωση της Κύπρου, την επανένωση της Λευκωσίας, της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης.

»Αγαπητέ Πρόεδρε, κλείνοντας θα ήθελα να σε καλωσορίσω και πάλι στην Κύπρο και να ευχαριστήσω θερμά για την εδώ παρουσία σου.

»Ευελπιστώ πραγματικά πως αυτή η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Γερμανίας στην Κύπρο θα δώσει ένα επιπρόσθετο έναυσμα για την περαιτέρω ουσιαστική συνεργασία και σύσφιγξη των δεσμών ανάμεσα στην Κύπρο και τη Γερμανία».

Από πλευράς του ο Γερμανός Πρόεδρος, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις θερμές σχέσεις και τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, σημειώνοντας:

«Η Κύπρος είναι στην ΕΕ εδώ και 20 χρόνια και αυτό έχει γίνει τόσο αυτονόητο που είναι παράξενο να είμαι ο πρώτος Γερμανός Πρόεδρος που έρχεται στην Κύπρο.

»Άρα, είναι μεγάλη τιμή για μένα που συμβάλλω στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών μας.

»Υπάρχει μεγάλη δυναμική για να κάνουμε πολλά από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το κάνουμε αυτό.

»Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας.

»Το μεσημέρι θα μιλήσουμε για οικονομικά θέματα και για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε πιο εντατικά σε θέματα ενέργειας.

»Είμαι ευγνώμων που τώρα μπορούμε να συνομιλούμε και να ανταλλάζουμε απόψεις άμεσα.

»Η Κύπρος για μας και για όλη την Ευρώπη είναι πραγματικά ένα ασφαλές λιμάνι στην περιοχή και αυτό το εννοώ στην κυριολεξία, ειδικά μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

»Έπρεπε να προετοιμαστούμε για πιθανή εκκένωση Γερμανών υπηκόων και για αυτό τον λόγο στείλαμε Γερμανούς στρατιώτες στην Κύπρο και ευχαριστώ την Κύπρο για τη στήριξη που μας έδωσε, η οποία ήταν ταχεία, πολύπλευρη και σημαντική.

»Ευχαριστώ ξανά την Κύπρο και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη προσωπικά».

Ο κ. Σταϊνμάγερ πρόσθεσε: «Θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα πολιτικής άμυνας και αυτό το υπογράψαμε και στην Κοινή Διακήρυξη».

Εξήρε επίσης την ομόφωνη και διαρκή στάση της ΕΕ σε σχέση με το Ουκρανικό, ενώ σε άλλο σημείο κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές, παροτρύνοντας τους να ψηφίσουν κόμματα που τάσσονται «υπέρ της Ευρώπης και προσφέρουν λύσεις.

»Η ΕΕ είναι πολύ σημαντική και οι καιροί είναι δύσκολοι και επικίνδυνοι για να αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια των λαϊκιστών και των αντιδημοκρατικών».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Γερμανίας είπε:

«Είναι καιρός να εργαστούμε προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και χαιρετώ θερμά το ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέτει τη δημιουργία προόδου ως προτεραιότητα.

»Και να το πω ξεκάθαρα, η Γερμανία στηρίζει μια διζωνική, δικοινοτική λύση του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων των ΗΕ.

»Χαίρομαι πολύ για τον διορισμό της κας Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ ως νέας προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ.

»Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για να δώσει νέα δυναμική στη λύση του Κυπριακού και να σπάσει τη στασιμότητα».

Επισήμανε επίσης ότι «ενθαρρύνουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν την απαραίτητη ετοιμότητα για συμβιβασμό, έτσι ώστε οι βολιδοσκοπήσεις να γίνουν ένας πραγματικός διαπραγματευτικός προσανατολισμός. 60 χρόνια συνεχούς παρουσίας της ειρηνευτικής αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και των καλών υπηρεσιών αποτελεί και μια προειδοποίηση πως πρέπει τώρα να κάνουμε τολμηρά βήματα.

»Χαίρομαι, λοιπόν, ιδιαίτερα που η Γερμανία, ως ένδειξη της στήριξής μας για την εργασία των ΗΕ στην Κύπρο, για πρώτη φορά θα στείλει Γερμανούς αστυνομικούς στην Κύπρο.

»Αυτό το αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Τους επόμενους μήνες θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης Ευρωβουλευτή του AfD για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr