Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

DW: Τι γυρεύει ο «κύριος Frontex» στο ψηφοδέλτιο της Λεπέν;

DW: Τι γυρεύει ο «κύριος Frontex» στο ψηφοδέλτιο της Λεπέν;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Φαμπρίς Λεζερί κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με το ακροδεξιό RN μεταβάλλοντας με το προφίλ του το κόμμα σε mainstream. «Να επαναφέρουμε τη Γαλλία στον σωστό δρόμο».

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση με το νέο του «καπέλο», αυτό του πολιτικού, έκανε ο Φαμπρίς Λεζερί την περασμένη Δευτέρα στο πλευρό του Ζορντάν Μπαρντελά, προέδρου της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (Rassemblement National) και νούμερο ένα στη λίστα για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Γιατί ο πρώην επικεφαλής της Frontex κατεβαίνει με τα χρώματα και τις ιδέες του κόμματος που ίδρυσε ο ακροδεξιός πατέρας της Μαρίν Λεπέν, Ζαν-Μαρί Λεπέν, στην τρίτη εκλόγιμη θέση.

Δίπλα στον πρόεδρο, περιστοιχισμένος από δημοσιογράφος, δείχνει άνεση μπροστά σε τόσα μικρόφωνα, στην πόλη Saint-Laurent-du-Var της νότιας Γαλλίας.

Εκεί ήταν προσκεκλημένος στις εγκαταστάσεις των γαλλικών ΜΑΤ (CRS).

Οι άνδρες τον ξενάγησαν στα κίτρινα και λευκά κτήρια.

Αλλά τί δουλειά έχει εκεί το πρώην νούμερο ένα της Frontex, της υπηρεσίας που έχει την ευθύνη να διαφυλάττει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την παράτυπη μετανάστευση;

Λεζερί: Συνεπής απόφαση

«Το RN έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και την ικανότητα να το εφαρμόσει.

»Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε την πλημμύρα των μεταναστών, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ευρωκράτες δεν βλέπουν ως πρόβλημα, αλλά μάλλον ως σχέδιο, αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω», είπε ο Λεζερί σε συνέντευξή στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche που δημοσιεύθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Το ότι και ο ίδιος «ευρωκράτης» ήταν, δείχνει να το αγνοεί.

«Στόχος μου είναι να θέσω την εμπειρία και την τεχνογνωσία μου στην υπηρεσία του γαλλικού λαού.

»Έχοντας διευθύνει την Frontex για σχεδόν επτά χρόνια και έχοντας εργαστεί για τη γαλλική κυβέρνηση για περίπου τριάντα χρόνια, ιδίως στους τομείς της ασφάλειας και της διαχείρισης της μετανάστευσης, η απόφαση αυτή είναι πολύ συνεπής», είπε.

«Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να επαναφέρουμε τη Γαλλία και την Ευρώπη στο σωστό δρόμο», πρόσθεσε ο Φαμπρίς Λεζερί στη συνέντευξη.

»Και όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις θα του δοθεί η ευκαιρία.

»Στη Γαλλία οι λεπενιστές (Lepenistes) έρχονται πρώτοι με πάνω από 30%, πολύ πιο πάνω από την Αναγέννηση (Renaissance), το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Κι αν δώσει κανείς πίστη στις φήμες, λέγεται ότι ο Λεζερί διαπραγματεύτηκε και με τους Ρεπουμπλικανούς (Rebublicains), με στελέχη που έχουν ταυτόσημες ιδέες σε θέματα μετανάστευσης, αλλά οι πιθανότητες νίκης ήταν πολύ μικρότερες εκεί.

Έτσι η γαλλική άκρα δεξιά αναβαθμίζεται και ενισχύεται με αυτήν την παρουσία στο ψηφοδέλτιό της.

Και έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς ερμηνεύει αυτήν την κάθοδο ο Πασκάλ Περινό, ομότιμος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και ειδικός στην εκλογική κοινωνιολογία, ο οποίος παρατηρεί εδώ και καιρό την άνοδο του RN.

Μιλώντας στο πολιτικό περιοδικό Le Point κάνει λόγο για μια στρατηγική νίκη του κόμματος.

«To RN κόμμα εξουσίας»

«Παίρνοντας τον Φαμπρίς Λεζερί στο κόμμα το RN αποδεικνύει ότι μπορεί να προσελκύσει στις τάξεις του έναν υψηλόβαθμο δημόσιο υπάλληλο από τις καλύτερες σχολές, έναν εμπειρογνώμονα τόσο αναγνωρισμένο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να καταλάβει την στρατηγικής σημασίας θέση του εκτελεστικού οργάνου του Frontex ως το 2022.

»Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά έχει επαρκή προβολή και κύρος για να προσελκύσει βαριά ονόματα από την ανώτερη δημόσια διοίκηση και κορυφαίους τεχνοκράτες για να ενταχθούν σε αυτό».

Ο Πασκάλ Περινό επισημαίνει ότι ο Λεζερί δεν είναι ακτιβιστής, ούτε καν ιδεολόγος.

Έχει, όπως λέει, ένα προφίλ που συναντάται στην κλασσική δεξιά, με επαγγελματική εμπειρία στη μετανάστευση και στον έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων.

«Το RN έχει αποβάλει τη δυσοσμία που αποθάρρυνε προφίλ, όπως αυτό του Λεζερί, πριν από επτά ή οκτώ χρόνια … πρόκειται για μια πραγματική αλλαγή, το RN γίνεται κόμμα εξουσίας».

Έτσι, τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει πολύς λόγος για τη μετανάστευση στη Γαλλία.

Αλλά επίσης και για την άλλη, την σκοτεινή πλευρά του λαμπρού βιογραφικού του Λεζερί, που έχει σπουδάσει στη φημισμένη Ecole Nationale Supérieure (ΕΝΑ) και πέρασε από κορυφαίες θέσεις στη γαλλική διοίκηση πριν «μετακομίσει» στη Frontex, από όπου παραιτήθηκε μετά από καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Τώρα ο Λεζερί θέλει να πάρει το αίμα του πίσω εμφανιζόμενος ως ήρωας που σκόπευε να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της μετανάστευσης, αλλά τον σταμάτησαν οι «ευρωκράτες».

Η Μαρίν Λεπέν, που στο παρελθόν είχε χλευάσει τους συνοριοφύλακες της Frontex ως «οικοδέσποινες υποδοχής» μεταναστών, πανηγυρίζει για το απόκτημά της.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον για εμάς να έχουμε κάποιον που έχει αναλάβει την ευθύνη και μπορεί να πει στους Γάλλους ότι πάντα είχαμε δίκιο», είπε.

Τώρα, τις κοσμοθεωρίες της και τον λαϊκισμό της θα σερβίρει ένας πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ.

Πηγές: dw.com, Le Point, Journal du Dimanche, SZ, afp

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Ελεύθερος ο Κ. Φλώρος, με εντολή να μείνει τουλάχιστον 50 μέτρα μακριά από τον Β. Γραμμένο

Στα κρατητήρια ο Κ. Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα για την επίθεση στον Β. Γραμμένο στη Βουλή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr