ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μετά από παύση πολλών ετών, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει να εισπράττει τα ανεξόφλητα φοιτητικά δάνεια, ακόμη και μέσω κατάσχεσης μισθών.
Το μέτρο επηρεάζει πάνω από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους που δεν εξοφλούν τα φοιτητικά τους χρέη, καθώς και τέσσερα επιπλέον εκατομμύρια με σημαντικές καθυστερήσεις αποπληρωμής, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.
Το 2020, κατά την πρώτη του θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναστείλει την είσπραξη του τεράστιου φοιτητικού χρέους που επιβαρύνει πολλά νοικοκυριά, στο πλαίσιο μέτρων στήριξης των Αμερικανών καταναλωτών εν μέσω της πανδημίας Covid-19.
Η αναστολή αυτή παρατάθηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προσπάθησε επανειλημμένως να διαγράψει μεγάλο μέρος του φοιτητικού χρέους.
Ωστόσο, το 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με την υπερσυντηρητική του σύνθεση που διαμορφώθηκε επί θητείας Τραμπ, απέρριψε ορισμένα από αυτά τα μέτρα ανακούφισης.
Η υπουργός Παιδείας Λίντα ΜακΜάον υπερασπίστηκε την επανέναρξη της είσπραξης, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν έχει συνταγματική εξουσία να διαγράψει το χρέος» και κατηγόρησε τις «ανεύθυνες πολιτικές» της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Το υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν επίσημη ειδοποίηση μέσω email εντός δύο εβδομάδων, ενώ οι κατασχέσεις μισθών θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι.
Η είσπραξη θα γίνεται επίσης μέσω παρακράτησης κοινωνικών επιδομάτων και φορολογικών επιστροφών.
Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας επικρίθηκε έντονα από το Student Borrower Protection Center, έναν οργανισμό που υπερασπίζεται δανειολήπτες φοιτητικών δανείων.
Το μέτρο χαρακτηρίστηκε σκληρό και πιθανό να οδηγήσει οικογένειες εργαζομένων σε μεγαλύτερη οικονομική δυσπραγία, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.
Στις ΗΠΑ, το κόστος πανεπιστημιακών σπουδών κυμαίνεται από 10.000 έως 70.000 δολάρια ετησίως, αφήνοντας τους αποφοίτους με συντριπτικό χρέος καθώς ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, 42,7 εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν συνολικά 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε φοιτητικά δάνεια.
Σύμφωνα με το Pew Research Center, το 2023, ένας στους τέσσερις Αμερικανούς ενήλικες κάτω των 40 ετών είχε κατά μέσο όρο χρέος 20.000 έως 25.000 δολαρίων για την αποπληρωμή φοιτητικών δανείων.






























































ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW




































