Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία ετοιμάζεται να εισβάλει στο Ιράν – Ονομάζει την εισβολή-κατοχή «ζώνη ασφαλείας»

Η Τουρκία ετοιμάζεται να εισβάλει στο Ιράν – Ονομάζει την εισβολή-κατοχή «ζώνη ασφαλείας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Τουρκία σχεδιάζει τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» εντός του Ιράν για την αποτροπή προσφυγικών ροών. Το ίδιο πρόσχημα περί «ζώνης ασφαλείας» επικαλέστηκε η Τουρκία για να εισβάλει και να μείνει ως κατοχική δύναμη στις κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία

Ο νεοδιορισθείς Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μουσταφά Τσιφτσί, ανακοίνωσε ότι η χώρα αξιολογεί όλα τα εναλλακτικά δεδομένα και προετοιμάζεται για τρία διαφορετικά σενάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο κύμα μετανάστευσης από το Ιράν, το οποίο δέχεται επιθέσεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ από τις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», ο Υπουργός Τσιφτσί ανέλυσε διεξοδικά τη στρατηγική προσέγγιση της κυβέρνησης όσον αφορά την ασφάλεια των συνόρων και την εγχώρια σταθερότητα.

Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την Τετάρτη 04/03 ότι δυνάμεις αεράμυνας και αντιπυραυλικά συστήματα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο αναχαίτισαν έναν ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο.

Ο πύραυλος εντοπίστηκε να κατευθύνεται προς τον τουρκικό εναέριο χώρο, έχοντας εκτοξευθεί από το Ιράν και διασχίσει τον εναέριο χώρο του Ιράκ και της Συρίας.

Σημείωση: Το Ιράν αρνήθηκε ότι εκτόξευσε πύραυλο προς την Τουρκία.

Τα τρία πιθανά σενάρια

«Το πρώτο μας σενάριο είναι να προλάβουμε και να διαχειριστούμε τη μεταναστευτική κινητικότητα εντός της ιρανικής επικράτειας, προτού αυτή φτάσει στα σύνορα της Τουρκίας», εξήγησε ο Τσιφτσί.

«Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας (buffer zones) πάνω στη συνοριογραμμή, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η κινητικότητα σε περίπτωση που η μετανάστευση δεν καταστεί δυνατόν να ανακοπεί

»Το τρίτο μας σενάριο, ως έσχατη λύση, είναι η υποδοχή των μεταναστών εντός των τουρκικών συνόρων και η στέγασή τους υπό ελεγχόμενες συνθήκες».

Προετοιμασίες για 90.000 άτομα

Προκειμένου να είναι έτοιμη για μια πιθανή εισροή, η τουρκική κυβέρνηση προχωρά αρχικά στη δημιουργία υποδομών χωρητικότητας 90.000 ατόμων.

Οι προετοιμασίες αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία καταυλισμών με σκηνές και χώρων προσωρινής στέγασης.

Ο Τσιφτσί σημείωσε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τους νομάρχες των συνοριακών επαρχιών του Βαν, του Χακιάρι, του Ιγκντίρ και του Άγρι.

«Δεν παρατηρείται έκτακτη πυκνότητα στις συνοριακές πύλες. Προς το παρόν, η κατάσταση στα σύνορα δεν εμπνέει ανησυχία», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι όλοι οι κρατικοί θεσμοί παραμένουν σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκία: Οι κεμαλικοί (CHP) ζητάνε τουρκικό στόλο στην Κύπρο όχι για το Ιράν αλλά για την Ελλάδα

Ιρανικό πλήγμα στο αεροδρόμιο του Ναχιτσεβάν: Σοβαρή κλιμάκωση και διπλωματική κρίση στον Νότιο Καύκασο

Μπλόκο Φαραντούρη σε Τουρκία για το «Made in Europe»

Λάνα Ζωχιού (ΥΠΕΞ) – Απάντηση ράπισμα στην αναθεωρητική Τουρκία: «Η αμυντική διάταξη της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη»

Αναφορά των Φρουρών της Επανάστασης για πλήγμα κατά αμερικανικού δεξαμενόπλοιου στον Βόρειο Κόλπο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr